Annons

Detta ingår i de 7 miljonerna

Renoveringen av utsidan av Rådhuset är inne på sluttampen nu är det dags att fixa till insidan.

Renoveringen av utsidan av Rådhuset är inne på sluttampen nu är det dags att fixa till insidan.

Vid dagens kommunfullmäktige har ledamöterna att ta ställning till ombyggnaden i Rådhuset. Sju miljoner kronor ska kommunen investera i sina lokaler så att krogkedjan Harrys senare kan flytta in.

Annons
 

Förhandsdiskussionen har pendlat mellan upphandlingsfrågor och hyresgarantier. Krögare har undrat över hyresnivån och menat att investeringarna som görs med skattemedel är att snedvrida konkurrensen.
– Hyran som är satt är klart marknadsmässig, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) och menar att man hamnar någonstans i landet 1700 kr/kvm.
– Det är vår lokal. Vi renoverar och sätter hyran.

I sju miljoner kronor ingår:
– Viss rivning och håltagning
– Ventilation i lokaler och kök
– Värmeinstallationer
– Anslutningspunkter för el, vatten och avlopp anpassat till planlösningen
– Ytskikt
– Tillgänglighetsåtgärder
– Brandskyddsåtgärder
– Köksmaskiner till ett begränsat belopp
– Kyl- frys- och soprum
– Två färdiga toaletter
– Omklädningsrum i källare
– Rum för förvaring av drycker i källare
– Fettavskiljare i källare
Frågan är då hur man räknar ut en marknadsmässiga hyra i stadens paradbyggnad på bästa läge. Frågan går till Landskrona stads fastighetschef Claes Åsbrink.
– I botten finns en grundhyra för lokalen i befintligt skick. Utöver det måste lokalen, som i fallet med Harrys, ofta anpassas för hyresgästens verksamhet, säger han och det här de sju miljonerna kommer in.

– Det kapital- och driftkostnader för den investeringen läggs på grundhyran. Investeringen betalas normalt av under kontraktstiden. Efter kontraktstidens slut ligger normalt hyrestillägget kvar, då de komponenter som ingått i investeringen ska fortsätta att underhållas och bytas ut. Båda parter har dock möjlighet att i samband med kontraktstidens utgång begära omförhandling av hyresvillkoren. Den marknadsmässiga hyran grundas på hyresnivåer i olika lokaler och verksamheter på marknaden. Det är naturligtvis avgörande att det är affärsmässigt för hyresvärden, det vill säga att grundhyra och tilläggshyra för investering med säkerhet täcker hyresvärdens kostnader.

Vad ingår då i de sju miljoner skattekronor som kommunen investerar och som politikerna säger att staden får tillbaka med råge.
– Vi har haft konsulter inom olika fack till hjälp när kalkylen har tagits fram. Det gäller till exempel brand, ventilation, värme- och sanitet, arkitekt samt byggnadskonstruktör, säger Claes Åsbrink och räknar upp allt från ventilation till nya kyl- frys- och soprum.

Dagens fullmäktige startar klockan 18 och kan följas på plats två våningar upp från Harrys blivande lokaler i Rådhuset eller via webbsändning från Landskrona.se.

Här ska det byggas om till restaurangverksamhet.

Här ska det byggas om till restaurangverksamhet.

Läs mer om turerna kring Harrys etablering.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser