Annons

PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Detta är läsarnas plats på Direkten! Du mejlar ditt alster till adressen: info@landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer.


Moder jord: Var stark!

2020-01-17

Hej på er: Landskrona Direkts läsare och alla ni andra!
Har tänkt på er…
Skriver “några rader”

Moder jord: Var stark!

Små saker 
Enkla saker 
Och några överraskningar
Mitt på vägen…
Tiden går och förändras
Igår var du, kung!
Vart tog förväntningarna vägen?
Och du blev kvar, utan svar.
Ingenting kunde du göra!
Och vad är kvar…

Allting hänger på dig,  människa!
Var stark och inte gå av 
Låt inte sorgen i dig, skada dig 
Var stark!

Svårt att se, hur hjulet stängs, mitt i livet 
Och var är kraften och viljan att fortsätta, andas
Du kunde ge upp…men det är förbjudet för dig!

Slutsatsen, människan:
Samla all kraft!
Det är lättare att prata, när rädslan släpps 
Du vet och förstår,  att detta är enda utvägen!
Var stark!!!
“Ha sol i fickorna!” för det här jag!
Testa, får ni se.

Må väl!
Vid pennan:
Geula Viola Lesén 
 


Saknar insyn i chefstillsättningen

2020-01-17

Under anställningsprocessen av den nya förvaltningschefen för utbildningsförvaltningen har det begåtts flera stora fel. 

Det har inte funnits någon transparens för de som berörs av den nya förvaltningschefen. Varken kommunstyrelsen, som delegerat anställningsansvaret, eller utbildningsnämnden, som ska leda chefen har fått information om att det intervjuades, att det fanns en eller kanske flera kandidater på gång eller möjlighet att tycka till om anställningsprocessen. Detta är väldigt konstigt då det enligt medieuppgifter framkommit att både tjänstemän och vissa utvalda politiker varit delaktiga i processen. 

Vid vilken anställningsprocess som helst bör det tas referenser och kollas upp vad det finns för ”lik i garderoben”. Frågan är hur väl denna del utförts. Ingen, utöver utbildningsnämndens liberala ordförande Lisa Flinth, visste om att den blivande förvaltningschefen JO-anmälts.

Dessutom sades det nyligen upp en biträdande stadsdirektör efter fyra månaders tjänst då personkemin inte stämde enligt stadsdirektören. Detta kostar 600 000 kr av Landskronabornas skattepengar. Frågan som hänger i luften är hur länge den nya biträdande stadsdirektören kommer få behålla sitt jobb och vad det kalaset kommer kosta Landskronaborna?

Ansvaret faller ytterst på kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) som låter detta fortgå.

Det är dags att vädra ut och förändra Landskronas rekryterings- och anställningsprocesser vad avser förvaltningschefer. Det enda rimlig är att kommunstyrelsen tillsammans med ansvariga nämnder framöver rekryterar och anställer förvaltningschefer.

S-gruppen i Utbildningsnämnden
Aqba Ar-Rawi
Henna Christensson
Johan Hallberg Berndtsson
Christel Nilsson
John-Olle Niklasson

 


Skånes landshövding besökte PRO Västra den 15 januari

2020-01-17

Skånes landshövding Anneli Hulthén berättade både på ett allvarligt men även humoristiskt sätt om sitt arbete. Nämnde kopplingen mellan hennes födelsestad Göteborg och Landskrona som båda drabbats av varvsnedläggning. Berättade även om att hon stod klädd i dykardräkt när hon fick frågan om hon ville bli Skånes landshövding. Många känner säkert inte till hur mycket som ingår i hennes arbete, men bl.a. 5 viktiga frågor är försvaret, brottsproblematiken, elbehovet, fisket och stranderosionen. En annan sak är också att ta emot bl.a kungafamiljen och utländska gäster. Särskilt ett besök nämndes, då kungen var och fiskade i Öresund.

Eva Holm
Sekr. PRO Västra


Strandvägen, igen, igen och igen

2020-01-17

Mycket fokus ligger just nu på ”problemen” med att köpa biljett för att åka kollektivt. För oss boende på Strandvägen i Landskrona är det minsta problemet, vi har nämligen ingen kollektivtrafik under ett par år, pga ett större underhållsarbete på Strandvägen. Att detta behövs ifrågasätter vi överhuvudtaget inte, detta är ett måste.

Den lösningen vi fått för att ersätta kollektitrafiken är så kallad ”anropsstyrd trafik”.
Det innebär att vi ska boka en bil MINST två timmar innan vi ska åka, vi blir hämtade vid närmsta avstängda hållplats, för att bli skjutsade till närmsta öppna hållplats. Detta kan vi göra ett par timmar på förmiddagen, samt ett par timmar på eftermiddagen.

Vi kan således inte åka till skolan, jobbet eller hem från desamma, om vi inte går i skolan eller jobbar mellan 10-15, på ett ungefär. Barnfamiljer göre sig heller inte besvär, eftersom de här bilarna inte har barnstol.

Vi kan heller inte åka på helgerna, för då går de inte.
Vi är några som försöker påverka politiker och tjänstemän att inse att detta är fullständigt ologiskt, men de bara upprepar ”anropsstyrd trafik” som ett mantra. Det verkar som de själva tycker de är hjältar som kan erbjuda oss detta alternativ.

Tora Broberg (stadsmiljöchef) svarade vid något tillfälle att man tagit hänsyn till både det ena och andra, men på frågan om de tagit hänsyn till de boende svarar hon inte.
Förslag har inkommit från oss som protesterar mot detta, att sätta in mindre bussar som går färre turer, MEN hela dagen och helger. De behöver ju heller inte gå ordinarie rutt, utan kan enkelt planeras om för att ändå uppfylla de flesta av de boendes krav.

Låt en mindre buss fortsätta köra på Exercisgatan, Strandvägen gör sedan en liten vändplats/cirkulationsplats, strax innan vägarbetet, vid Holmgatan där bussen kan vända för att sedan gå mot stan och Borstahusen igen. Ingen raketforskning precis…….

Lyssna på oss istället för att ignorera oss. Hjälp oss istället för att motarbeta oss.
Risken är att man tar bilen när man ska handla och åker någon annanstans, för att göra detta.
Att gå ut och käka en bit mat blir till ett helt företag om man inte har friska ben, eller vill cykla under vinterhalvåret.
Sätt er in i vår situation istället för att bara strunta i oss, och blunda för verkligheten.

André Eklind.
Boende på Strandvägen.


Det hade jag ingen aning om...

2020-01-17

Jaså, JO-anmäld! Det hade jag ingen aning om…
Jaså, jo kanske nu när du säger det!
Tesla! Det hade jag ingen aning om…
Jaså, jo kanske nu när du säger det!
Riva kolonierna-Näh, det har jag ingen aning om, men Ja, kanske nu när du säger det!
Inga bussar på Strandvägen under två år minst! – Det hade jag ingen aning om – Jo, men vänta nu när du säger det så kanske! Jo, jo det visste jag nog men den smällen får nog en tjänsteman ta!
Med tanke på hur tyst det är så är det konstigt att så många vet så mycket om så lite!
Hoppopopop – Vänta nu! – Någon vet nog mycket men vill bara prata lite om mycket???

Håkan Lans


Öppet brev till Torkild Strandberg

2020-01-13

Vi boende längs Strandvägen i Landskrona anser att du har några frågor att besvara, men framförallt några tjänstemän att försvara som fått klä skott för vad som bestämts.
Att vi är irriterade över att inte ha någon kollektivtrafik på Strandvägen under drygt två års tid, det tror jag inte ens har undgått dig, men vi kanske ska uppdatera dig

  • Strandvägen ska grävas upp.
  • Närmsta busshållplats ligger 1km bort från där vi bor.
  • Hur tar man sig dit med rollator eller barnvagn om det snöar, blåser eller regnar?
  • Hur tar man sig till och från stan när man handlat, kanske flera tunga kassar med prylar?
  • Hur tar man sig till och från skola, station eller jobbet i stan?

Anropsstyrd trafik är ”lösningen” anser ni. Hur fungerar då den?

Ring MINST två timmar innan för att boka en taxi som hämtar dig och kör dig till närmsta hållplats som är i bruk. Denna transport är möjlig TILL hållplats endast ett par timmar på förmiddag/middag, HEM från hållplats endast en timme på eftermiddagen. Resten av tiden samt helger, får man ta sig fram och tillbaka själv, vart man än ska. Det hör till saken att dessa bilar inte heller kan ta barn, eftersom det inte finns barnstolar i desamma. Risken finns också att flera bokar taxi samtidigt, och då har Skånetrafiken rätt att samköra dessa, varpå du inte vet när bilen kommer.

För att sammanfatta: Vi (läs boende på Strandvägen) kan inte under två års tid med kollektivtrafik:

  • Spontant åka till/från stan.
  • Ta oss till och från vårdcentraler, affärer, station, vänner, barn, barnbarn eller bad.

Ja, du förstår säkert själv, eller…..?
Ni har ju bakbundit oss helt, vi är helt i händerna på ett totalt galet beslut.

Tycker DU Torkild, att detta låter förnuftigt eller ens genomtänkt?

Vårt, förslag är att ni sätter in mindre bussar under tiden som arbetet på Strandvägen fortgår. Vi kan till och med acceptera att de inte går lika ofta som de gör idag, men i alla fall 2ggr/timme, morgon, kväll och helger.

Gör om och gör rätt. NU!

André Eklind
Boende längs Strandvägen.


Europaspåret – Framtiden för Landskrona

2020-01-13

Jag tycker absolut att man som Landskronabo ska fråga sig vad det skulle innebära om Landskrona blev nästa fysiska länk med vårt grannland i väster. Att det blir en miljöriktig lösning som också kan hantera det mest miljövänliga sättet att transportera gods som finns men även att kunna knytas samman med Köpenhamn och dess arbetsmarknad. Att för en som är bosatt i Landskrona kan nå Köpenhamns centralstation på ca 14 minuter är utan tvekan en fördel för alla som bor här. Fråga bara Professor Jonasson som länge ställt sig frågan hur pendlingen till Köpenhamn är tänkt.

Om lokförare kliver av och tar en lunch är i sammanhanget helt irrelevant och rätt anmärkningsvärt att man ens frågar sig tycker jag.

Skulle Landskrona bli en förort till Köpenhamn, vilket det i praktiken skulle bli, så är fördelarna uppenbara för alla som bor här. En arbetsmarknad i en miljonstad är helt plötsligt bara en kvart bort och dessutom kommer våra danska vänner att vilja bosätta sig här och bidra med viktiga skattepengar i vår stads uppbyggnad. Landskronas attraktionskraft skulle mångdubblas i regionen och på sikt bli viktigare och större än våra andra västkustgrannar, undantaget Malmö.

Om utsläppen ökar? Den frågan är mer relevant för ett företag som DSV än det miljövänliga godståget som kommer passera här.

Det känns rätt märkligt om man som Landskronit skulle vara emot något så monumentalt i kommunens framtid.

Johan Laurin


Kolonierna - en stor del av Landskronas själ

2020-01-10

Ibland undrar vi om byggandet i kommunen är ett sätt för Treklövern/SD att hålla sina vänner i byggbranschen samt sina välbetalda kommunala chefer sysselsatta. Och med hjälp billig utförsäljning av vår gemensamma kommunala mark skaffa dem inkomstbringande byggprojekt.

En del projekt är projekterade med så lite fingertoppskänsla för Landskronas själ att man blir sorgsen. De som driver på bor troligen inte här och har ingen känsla för stan. Det ser man tydligt. De arbetar på för att få jobb, vinster och hög lön.

Det senaste projektet att riva kolonistugor på St Olovs vång är upprörande. Man har inte förstått och läst av stan. Kolonierna, en del Sveriges äldsta, är inte bara Landskronas lungor utan stans själ. Att riva är en kränkning av oss alla.

Även om vi inte är kolonister promenerar vi ofta genom dessa oaser i stan, Citadellet, Larvi och St Olovs vång. De betyder mycket för oss alla.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Europaspåret - What’s in it for us

2020-01-10

Såg att Torkild Strandberg har återupptagit sin lobbyverksamhet för det så kallade Europaspåret. Bland annat i Expressen.
Efter att ha läst artikeln, tycker vi att argumenten för en tunnel Landskrona-Köpenhamn ändå verkar ganska vettig i förhållande till Helsingborg-Helsingör. Är det så att tunneln rycker närmare?

Europaspåret är en skrivbordsprodukt som framför allt utgår från handelns och industrins behov tycker vi. Hur godstrafiken ska komma fram och vad som är bäst ur företagssynpunkt verkar premieras.
Hur finansieringen ska ske och vilka företag, entreprenörer och riskkapitalister som ska genomföra det hela konkretiseras inte, men de nyliberala och marknadsinriktade verkar fundera.

Vad som saknas i argumenteringen är landskronabornas syn på en tunnel.
Det är nog dags för oss att ställa oss frågan: What’s in it for us?

Vill vi förstöra de vackra strandängarna i Lundåkrabukten? Vill vi ta bort Lundåkrahamnen?  Vill vi ha smutsig och bullrig godstrafik och transittrafik runt och i kommunen. Ökar utsläppen? Är det värt det? Är vi överhuvudtaget tillfrågade om detta?

Är det så att staden kommer att blomstra genom detta? Stiger lokförarna av i Landskrona och tar lunch eller fika här? Etablerar sig fler butiker i stan tack vare en tunnel för godstrafik? Vad blir bättre i stan på grund av en tunnel för godstrafik?

Hur många får arbete i stan tack vare en tunnel? Finns det bostäder med rimlig hyra åt dem i så fall?

Får vi bättre sjukvård och skolor tack vare en tunnel för godstrafik? Får vi äldrevård värd namnet och servicehus på grund av en tunnel?

Vem och vilka satsar kapital och står som ägare för tunnel och tunnelbygget? Får stan del av eventuell inkomst av trafiken eller tillfaller all vinst de riskkapitalister, företagskonsortier, entreprenörer, konsulter och aktieägare som vi inte kan hålla reda på? Ska våra skattepengar ändå gå till att betala dem och skicka dem på uppdrag och resor till t ex Bryssel och studieresor på andra ställen.
Ska det bli ett nytt nyliberalt ”Nya Karolinska”?
Dags att fråga sig om en tunnel är något för oss vanliga landskronabor.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Busstrafiken Strandvägen...

2020-01-08

Det har diskuterats en del om busstrafiken på Strandvägen. Jag håller med Benny Jönsson om att en mindre buss skulle kunna användas. Det är tre turer i timmen för linje 4 och 5 i vardera riktning. Men man kan ha två turer i timmen och köra utom Strandvägen vända vid Kalendergatan, tillbaka Strandvägen  bort till Carl XI:s väg och ner på Fröjdenborgsgatan och vidare ner till stan,  lika från stan Fröjdenborgsgatan, Carl XIs väg,  Strandvägen osv…. när man sen kör tillbaka på Carl XI:s väg kör man vidare ut på Hälsingborgsvägen. Kan de va så svårt o fixa denna rutt?

Sen kan man gärna göra en tillfällig busskur på “Kapellvägens” hållplats. Det är inte 3 månader utan 2 år som detta ska pågå.

Christel RogemarkAnnonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser