Annons

Harrysaffären kan anmälas till konkurrensverket

Göran Andersson är, som ägare av Hotel Öresund, årets företagare 2010 samt styrelsemedlem i Visita, en tung aktör i Landskrona. Han är kritisk till hur kommunen skött etableringen av Harrys på Rådhuset och enligt honom är risken stor att allt hamnar på Konkurrensverkets bord.

Göran Andersson är, som ägare av Hotel Öresund, årets företagare 2010 samt styrelsemedlem i Visita, en tung aktör i Landskrona. Han är kritisk till hur kommunen skött etableringen av Harrys på Rådhuset och enligt honom är risken stor att allt hamnar på Konkurrensverkets bord.

Göran Andersson äger Hotel Öresund och därmed också restaurang Carolina och Nils Holgersson. Han sitter dessutom med i styrelsen för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita vilka företräder mer än 4 600 medlemsföretag med över 6 500 verksamheter, främst hotell, restauranger, caféer med mera. Göran Andersson anser, precis som krögarna runt Rådhustorget att etableringen av Harrys borde skett på annat vis.
– Jag är ingen jurist och jag har inte läst avtalen, men stämmer det att de bara betalar halva hyran första året och en fjärdedel år två så är det en subvention. Hade det varit tal om, exempelvis tio procent, så hade det fortfarande kunnat räknas som att de betalar en marknadsmässig hyra, säger Göran Andersson.

Annons
 

Med anledning av detta förstår han kritiken från de övriga krögarna. Han poängterar dock att han på inget vis har något emot att Harrys kommer till stan.
– Jag tror att det är bra om Harrys kommer till Landskrona. Men det måste ske på lika villkor, säger han vidare och förklarar hur han tycker att allt borde gå till.
– Kommunen borde gått ut med ett anbudsförfarande där de preciserat villkoren. Hyresrabatter, kostnader, kvadratmeter, inriktning med mera. Då hade ingen kunnat opponera sig. Då hade det bara vara att komma in med anbud.

Göran Andersson har varit med länge i branschen och har startat flera verksamheter. Att det skulle vara vedertaget med hyresrabatter anser han inte.
– Nej, det tycker jag inte. Och problemet här är att det är kommunen som ger rabatten. Hade det varit en privat hyresvärd så hade det varit en helt annan sak.

Skulle affären klubbas genom på måndagens kommunfullmäktige är det rimligt att tro att den anmäls till Visita.
– Vi sysslar med sådana affärer dagligen. Det är ganska vanligt. Tycker vi att det är hållbart så lämnar vi det till våra jurister och efter prövning så går det till Konkurrensverket, avlutar Göran Andersson.

Läs mer om turerna kring Harrys etablering.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser