Annons

Citykrögare kräver lika villkor

På onsdagskvällen gick fyra välkända krögare i city ut med ett uttalande till media där man i stora drag fördömmer Landskrona stads hantering av Harrys etablering i Rådhuset.
– Det kan tyckas som om vi skulle vara rädda för konkurrens. Jag vill bestämt understrycka att det är inte så vi ser på det. Det handlar om kunkurrens på lika villkor, säger Patrik Holmberg krögare på Restaurang Fellini.
– Vi står för våra egna investeringar och det borde även Harrys göra när nu kommunen serverar de ett sådant ypperligt läge.

– Detta görs dessutom med politikernas goda minne om att någon befintlig restaurang med all sannolikhet kommer tvingas slå igen, på grund av illojal konkurrens. Är inte politikerna till även för oss som redan finns i stan?, frågar sig Patrik Holmberg.

Annons
 

Här följer krögarnas brev:

Landskrona 2015-09-23

Uttalande från krögare runt Rådhustorget

Vi hälsar Harrys välkomna till Landskrona.

Dock har vi en del synpunkter kring Landskrona stads inblandning i etableringen.
Vi bor och verkar i Landskrona. Därmed är vi också skattebetalare i kommunen och bidrar genom detta till upprustning och ombyggnad av lokalerna i Rådhuset till en restaurang och nattklubb. Skarpt skulle man kunna säga att vi därmed medverkar till att stärka konkurrensen mot vår egen rörelse.

Vi kan marknaden i Landskrona och detta sker enligt oss inte på marknadsmässiga grunder.
Ingen privat hyresvärd hade gått in och gjort liknande investeringar i sina lokaler. Det hade restaurangbolaget själva fått ta. Ingen ska heller inbilla oss att investeringsanslaget på 7 miljoner kronor kommer att räcka. Det kommer att bli dyrare. Vem tar den kostnaden?
Landskrona stad investerar ett stort belopp i lokalen. Är det då inte rimligt att det finns garantier som ligger i balans med detta?

Som vi inledde, Harrys är hjärtligt välkomna men konkurrensen måste ske på lika villkor.
Varför tar moderbolaget inte fullt ut det ekonomiska ansvaret? Tror man inte själv på etableringen? Vad fick kommunen att backa från det ursprungliga hyresavtalet?

Det har i debatten förekommit uppgifter om att ingen av kedjans restauranger gått i konkurs.
En enkel googling gör gällande att ett antal franschistagare har gått i konkurs eller ansökt om företagsrekonstruktion. Om så sker i Landskrona, vilka garantier får skattebetalarna, det vill säga vi, för att vi inte ska behöva ta den notan också?

Det har pratats om att lokalen vid ett konkursscenario är väl förbered för att bli en förskola.
– Är detta seriöst menat från våra politiker?

En annan fråga vi ställer oss, är om det är rätt att den stora aktören ska få ställa krav på bästa plats, ett så kallat trippel A-läge? Blir inte staden därmed också en konkurrent till privata fastighetsägare?

Hamnar kommunen som tillståndsmyndighet inte i en jävsituation om något skulle inträffa på krogen, typ hög ljudnivå, bråk, felaktig alkoholhantering, etc? Står inte hyresvärd och hyresgäst i beroendeställning till varandra till den grad att det finns risk för överseende med en del brister och överträdelser?

Några av oss, har efter att ha följt spelet om etableringen i media, kontaktat våra hyresvärdar och förhört oss om hyresreduceringar. Det är inte aktuellt. Hur kan det sägas att detta gängse i branschen? Kan kommunen visa exempel på detta?

Hur kan det vara rätt att den store aktören ska få subventioner i form av hyresreduceringar så väl år ett, som år två?

Vi har förstått att slutgiltigt beslut ska tas på måndag i kommunfullmäktige.
Vi hoppas på en bordläggning och politikerna tänker ett varv till, samtidigt som vi får svar på våra frågor.

Annika Glynos – Speakers Corner
Patrik Holmberg – Restaurang Fellini
Johnny Bellander – O´Learys
Patrik Sjöberg – Tycho Brahe

 

Läs mer: Nya turer kring Harrys i Rådhuset

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser