Annons
Onsdagen den 8:e december
Dagens namn: Virginia

Enkla frågor – snabba svar i fullmäktige

Niklas Karlsson (S) uppmanar SD-ledamöterna att ta en ordentlig funderare på försäljningen av Sandvången och Pilängen.  Foto: Skärmdump från Landskrona stads webbsändning.

Niklas Karlsson (S) uppmanar SD-ledamöterna att ta en ordentlig funderare på försäljningen av Sandvången och Pilängen.
Foto: Skärmdump från Landskrona stads webbsändning.

Måndagskvällens kommunfullmäktige började med två i allra högsta grad aktuella men enkla frågor, båda föranleda av försäljningen av 1225 lägenheter och ett LSS-boende ur AB Landskronahems fastighetsbestånd. Först ut var vänsterpartisten Henning Süssner Rubin som hade två frågor till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) i egenskap av ägare för bolaget.
På den första frågan som löd ”Kommer du värna om bolagets fortsatta ställning som dominerande hyresvärd Landskrona?” svarade Torkild Strandberg kort och gott, “Ja”.

Annons
 

Henning Süssner Rubin har uppenbarligen inte samma höga tankar som majoriteten i Landskronahems styrelse om den tilltänkte köparen, Stena Fastigheter. I sin andra fråga beskrev han dessa som ett ”fastighetsbolag som gjort sig ökänd på annat håll för att försöker tvinga många hyresgäster flytta genom exempelvis chockhöjningar av hyror efter renoveringar” innan han undrade om de boende på Pilängen och Sandvången behövde känna någon oro.
Torkild Strandbergs svar var lika kort denna gång.
– Nej, löd hans svar samtidigt som den för dagen välfyllda åhörarläktaren gav ifrån sig ett hånfullt skratt. Ett skratt som uppenbarligen trängde genom pansarglaset och ner i fullmäktigesalen.
– Svaret på den frågan kom från läktaren, sa Henning Süssner Rubin.
– Där finns många som är oroliga.

Frågeställare nummer två var Niklas Karlsson (S) som noterat att Landskronahems VD Helena Fremle i veckan gått ut med skriftlig information till hyresgästerna i Sandvången och Pilängen om att områdena ska säljas till Stena Fastigheter.

Enligt kommunallagen ska kommunfullmäktige ta ställning till beslut som räknas som ”principiell beskaffenhet eller av större vikt”.
– Här har vi på sistone lärt oss att definitionen av detta varierar beroende på politisk tillhörighet, menade Niklas Karlsson som med anledning av detta frågade Torkild Strandberg (L) om det även var hans uppfattning att Landskronahems beslut att sälja Sandvången och Pilängen är av sådan art att det ska underställas kommunfullmäktige?
– Ja, svarade Torkild Strandberg som tidigt gjort klart att enkla frågor skulle följas av enkla svar.
Med detta svar nöjde sig Niklas Karlsson och talade om Pilängen och Sandvången som ”symboler för det svenska folkhemmet” innan han pekade mot den plats i salen där V och S sitter.
– Här har vi varit tydliga med att vi inte vill sälja ut Pilängen och Sandvången, sa han och vände sig därefter mot Treklöverns sida av salen.
– Lika tydliga har ni varit. Sälj ut allmännyttan.
Slutligen pekade han mot salens elva SD-ledamöter och uppmanade dessa att ta sig en ordentlig funderare till den 30 maj då försäljningen kommer att komma upp på fullmäktiges dagordning.
– Ni kommer att avgöra frågan. Makten ligger i era händer. Det finns anledning att sätta sig in i frågan, att läsa på och ta reda på vad som är sant och vad som inte är sant. Och inte bara lyssna på vad en del rådgivare i den här kommunen tycker, sa han med applåder som följd från den för dagen partiska åhörarläktaren.

Läs mer:

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser