Annons

Starka protester mot fastighetsaffär

Emelie Johansson är ilsken, ledsen och besviken men samtidigt full av kamplust för att rädda kvar Sandvången och Pilängen i Landskronahems bestånd.

Emelie Johansson är ilsken, ledsen och besviken men samtidigt full av kamplust för att rädda kvar Sandvången och Pilängen i Landskronahems bestånd.

Protesterna växer sig allt starkare mot att Landskronahem har planer på att sälja Sandvången och Pilängen till Stena Fastigheter i Malmö. Samma dag som beskedet lämnades i brevlådorna hos hyresgästerna så startades en protestgrupp på Facebook.  Nu har samma grupp kallat  ett protestmöte inför kommunfullmäktige på måndag.

Annons
 

Emelie Johansson är född och uppväxt i Sandvången och hon är arg. Och besviken.
I stora delar av mitt liv har jag bott i Sandvången så det känns rejält i själ och hjärta, säger hon till Landskrona Direkt.
– Men det värsta är att de genomför detta utan att säga ett knyst till oss. De tar sig in i våra hem, i vår trygghet, och kör över oss fullständigt. Dessutom är det faktiskt Landskrona stad, det vill säga kommuninnevånarna som äger Landskronahem. Borde inte vi ha någonting alls att säga till om? Detta är inte ok, säger hon som tagit initiativ till såväl gruppen som till protestmötet.

På Facebookgruppen “Vi som är emot att Landskronahem säljer ut!!!”, som i skrivande stund har 446 medlemmar, är tongångarna hårda. Förståelsen för beslutet är litet. Emelie Johansson hoppas på stor uppslutning på Rådhustorget på måndag då en protestaktion kommer att hållas inför kommunfullmäktigemötet.
– Det är den församlingen som har det slutgiltiga beslutet i sin hand när frågan hamnar på deras bord. Därför hoppas jag att det kommer mycket folk. Inte bara hyresgäster i de aktuella områdena, utan även andra. Landskronahems ordförande Kenneth Håkansson (oberoende men som sitter på ett liberalt mandat) sade i ett annat sammanhang att det var dags att sätta ner foten. Det tycker jag också.

Emelie Johansson är mycket noga med att påpeka att hennes engagemang med Facebookgruppen och manifestationen inte är något som har med politik att göra.
– Det vill jag betona. I de aktuella områdena finns boende som röstar på alla partier. Och ingen kommer undan detta, oavsett vem man röstar på.

Det som oroar Emelie Johansson mest är att många som bor i områdena idag och som har bott där i många år kan komma att tvingas att flytta.
– Jag har läst på en hel del och jag misstänker att det kommer att bli mycket renoveringar och höjda hyror. Detta är något som många inte klarar av. I såväl Pilängen som Sandvången bor många pensionärer, barnfamiljer och ensamstående som redan idag lever på gränsen. Var ska de ta vägen den dag de inte har råd att betala hyran? Med tanke på hur det ser ut i resten av stan så lär de få flytta från Landskrona.

Innan måndag kommer Emelie Johansson att göra allt hon kan för att engagera fler.
– Jag har gått och varit tyst länge men när detta besked kom fick jag nog. Någon gång måste man säga ifrån. Jag kommer att snacka med hyresgäster, sätta upp lappar och fortsätta att kämpa, säger hon och hoppas på att fler vill hjälpa till.
– Ensam är stark men tillsammans är vi starkare, avslutar hon.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser