PLANKET - Inlägg på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Vi hade en båt

Jag tittar ut genom fönstret. Högst upp på grannfastigheten sitter en fiskmås. Klockan är 16.54 fredagen den 8:e mars 2024 (Internationella kvinnodagen). Solen skiner, tiden går, år efter år sitter man här i tristessens centrum. För det som skapas här är inget att vara stolt över.

// Häromdagen var det en diskussion om klimatproblemen (på biblioteket). Risken för översvämningar var på tapeten. Hur man än vänder och vrider på frågan så behövs Köpenhamnsbåten, om man tror att det kan uppstå klimatförändringar.//

Vi hade en båtförbindelse från centrum i Landskrona till centrum i Köpenhamn, vår gamla huvudstad. Det har gått 25 år – en lång tidsperiod – sedan flygbåttrafiken upphörde. Många foton har bevarats sedan den tiden – “minnesbilder”.

Det är inte “nostalgisnack”. Det är faktiskt en fråga för stadens politiker att se till att vi får tillbaka en normal resemöjlighet mellan Landskrona och Köpenhamn. Att underlåta detta är ansvarslöst!

Dessutom har kommunen en absolut skyldighet att tillgodose invånarnas behov.

PS:
Läs även gästkrönikan här på Landskrona Direkt den 9 mars 2024. Rubrik: “Fyllecellen”(av Janne Svensson). Lyssna på låtar som “En natt i Köpenhamn ”med Benny Anderssons orkester, Helen Sjöholm och Tommy Körberg och inte att förglömma “Förälskad i Köpenhamn” med våran Siw Malmkvist. Och slutligen: Läs Landskronaboken “Händelser och bilder” på sidan 57 och 60, det får ni inte glömma.

Tack för visat intresse

Tommy Jonasson

Landskrona lasarett måste komma ur pandemitänket – Svar direkt

Besöksrutinerna på Landskrona lasarett måste omarbetas utifrån att vi har kommit ur pandemin.
Min gamla mor ligger inlagd på lasarettet och besöksmöjligheterna är under all kritik.

  • Man måste ringa och boka tid
  • Första besökstid är klockan 14.00
  • Max besökstid är 30 minuter
  • Du får sitta i matsalen eller precis innanför dörren vilket stundtals medför platsbrist.

Detta är inte humant. De inlagda och sjuka känner sig ensamma och behöver besök från sina närmaste för att få energi och bli friska.
Antal personer är max två åt gången vilket jag tycker är fullt acceptabelt

Som jämförelse kan nämnas att jag själv legat inlagd på Lunds universitetssjukhus i knappt en vecka, och där råder fria besökstider och den anhörige kan sitta inne på rummet.

Varför gäller inte samma regler för sjukhusen i Region Skåne?

Svar från ansvariga emotses.

Infödd Landskronamedborgare
(anonym för att mina synpunkter ej ska drabba min sjuka mor)

 

SVAR DIREKT

Jag beklagar berörd anhöriges upplevelse angående våra besökstider på Landskrona Lasarett.
Våra restriktioner handlar i grund och botten om att skapa en acceptabel miljö på våra vårdavdelningar utifrån de förutsättningar som finnes, detta kopplat till patienter, anhöriga och personal.

Jag uppfattar att framförd kritik känns rimlig, vi kommer skyndsamt titta på våra besöksrutiner utifrån det som har framförts.

Hälsningar
Jonas Tengsmar
Verksamhetschef
VO internmedicin
Lasarettet i Landskrona

Vi kan inte fortsätta att segregera skolan

Efter att jag flyttade till Landskrona från Trelleborg så valde jag 2013 att placera min förstfödda son på Seminarieskolan,. Detta då jag tyckte att denna skola var precis som den skola jag utbildade mig i Trelleborg. En skola med blandade ungdomar. Etnisk svenska barn som växer upp tillsammans med flyktingbarn och nyanlända från alla världens hörn.

Samma sak gjorde jag med mig dotter som nu snart slutar 9:an på Seminarieskolan.
Jag har dock fått säga stopp till lärare som använder min dotter att hjälpa ett annat barn från samma härkomst med svenska språket och skolans uppgifter. Detta har varit jobbigt för min dotter då hon gick i mellanstadiet. Då hon berättade att denne pojke inte ens var tacksam för hjälpen utan i stället var elak. Vi pratade med läraren och fick det att upphöra med att hon gjorde lärarens jobb och/eller tolkens.

Jag kommer ihåg att jag inte började i den riktiga skolan i Eksjö som flyktingbarn förrän jag hade gått på i en skola där vi fick en start i svenska språket.

Jag har även min mellanson på Seminarieskolan nu som går i 5:an. Jag tycker att på vägen så har denna skola totalt misslyckats. Lärare som slutar kors och tvärs. Nya rektorer fram och tillbaka.

Skolan har fungerat med en rektor tills han var tvungen att gå i pension men nu går det bara neråt. Ungdomar som har svårt att förstå invandrarlärare för att dom inte kan uttala svenska språket bra. De svenska lärarna slutar och hittar bättre jobb.

Etnisk svenska föräldrar som fick reda på i god tid att Dammhagskolan skulle stängas och barnen skulle placeras på Seminarieskolan – bytte skola för sina barn. Detsamma gjorde invandrarföräldrar som fick reda på det.

Är det så här vi ska ha det i samhället att vi ska fly ifrån varandra?
Hur skall barnen lära sig svenska om dom inte har etnisk svenska kompisar?

Det är så mycket som mina barn går miste om som jag fick när jag vara i skolan som liten. Att prata bra svenska, att förstå varandras kultur och varandras levnadssätt. Det blir för MYCKET när man bara slår ihop invandrare på samma skola. Det är inte rättvist för barnen. Hur ska dessa barn komma in i samhället i vuxenlivet när dom har inte fått möjligheten att utvecklas på rätt sätt?

Det är vi – hela samhället – som påverkas långsiktigt. För dom som sen inte klarar skolan och inte lyckas få jobb blir det extra jobbigt. Jag vill inte bo i ett samhälle där det är dom/vi. Jag vill inte fly från något. Jag vill att ni öppnar ögonen och tar rätt beslut för hela samhällets skull.

Vi kan inte ha det som det ser ut nu där man håller sig till sina egna områden. Jag förstår att det har blivit tuffare i samhället men det är från skolan vi alla i Landskrona kan göra det bättre för hela samhället.

Nu har jag min 5-åring som snart ska börja skolan och var tycker ni att jag ska fly med honom. Vilken skola ska jag placera han i för att han ska bli den bästa svenska medborgaren?
Vilken skola kan erbjuda det jag blev erbjuden när jag kom hit som en flyktingbarn?

Inte ska jag behöva skämmas för att jag inte ser etnisk svensk ut för bara för att det finns dom som inte sköter sig. Hur tror ni att det känns när ens stora son började på gymnasiet i Helsingborg och upptäckte att där är fler Andersson, Nilsson Larsson , Svensson i klassen?
Jag sa till han att detta är den riktiga världen, det är så det ska vara.

Snälla öppna era ögon, öron och se denna sida av verkligheten. Att jag som förälder ska sitta på föräldramöte och dom andra föräldrar som inte kan svenska med sina tolkar och få fram något vettigt funkar inte. Inte ens 30 procent av föräldrarna dyker upp för sina barns skull. Att berätta detta för skolans lärare hjälper inte heller. Så jag var tvungen att skriva till er här, så ni förstår hur det är i min verklighet.

Ramadan Demolli

Ett felsteg i politiken

I hjärtat av vår stad står Alléskolan, en skola som genom årtionden varit en hörnsten i Landskronas utbildningsmiljö. Dess förmåga att anpassa sig till en ökande efterfrågan, med en elevkår som nu uppgår till 393 och utvidgningen till tre parallellklasser i årskurserna 1–6 samt två i förskoleklassen, är bevis på dess framgång och betydelse i Landskrona stad.

Men med framgångar följer både praktiska och känslofyllda utmaningar. Det handlar inte enbart om fysiska utrymmen som blir otillräckliga; i centrum av denna situation står människorna som påverkas mest direkt: våra lärare, föräldrar och framför allt våra barn.

Genom namninsamlingar och personliga berättelser har en kraftfull röst av motstånd mot förändringar som kan underminera Alléskolans kärnvärden höjts. Dessa röster berättar om mer än bara siffror; de talar om trygghet, kontinuitet och en önskan om att bevara en miljö där våra barn kan växa och lära sig i trygghet.
I mars 2023 fastställde kommunfullmäktige i Landskrona stad ”Riktlinjer för barnkonventionen”, tillsammans med en ”Barnchecklista”. Dessa verktyg skapades för att stödja alla kommunala förvaltningar i deras beslutsfattande, med det primära målet att alltid prioritera barnens bästa. Trots införandet av dessa viktiga dokument har vi upptäckt betydande brister i hur barnens behov faktiskt tas i beaktande.

Trots de tydliga och välgrundade invändningarna som presenterats, har utbildningsnämnden – där en koalition bestående av Liberalerna, Moderaterna, Miljöpartiet och stöd av Sverigedemokraterna – gått vidare med ett djupt problematiskt beslut. Mot alla odds har de valt att godkänna förvaltningens förslag om att omlokalisera eleverna i årskurs 4–6 från Alléskolan till Seminariekolan. Detta beslut, fattat med en skrämmande brist på hänsyn till de ungas röster och behov, står som ett monument över en misslyckad politisk process.

Aqba Ar-Rawi (S)

Skapas nya jobb när de flyttas?

Den så kallade Treklövern påstår sig skapa nya jobb genom att bl.a. Pågen och Alfa Laval ska flytta till Landskrona där Trio World stänger ner samtidigt som företaget har nya jobb i Smålandsstenar att erbjuda. Treklöverns partikamrater i Smålandsstenar kan således slå sig för bröstet för att ha fixat jobb. Så går karusellen runt. Pågens flytt till Landskrona innebär nedläggningar i Malmö. Man undrar hur klimatet inom dessa partier är när de träffas över kommungränserna.

Byggbranschen är i kris. Tomma lägenheter står som spöken i Landskrona och övriga landet. Arbetare i småländska trähusbranschen åkte till Stockholm och krävde bland annat en förkortning av arbetstiden för att kunna behålla jobben. En allmän lagstiftning för 30-timmars arbetsvecka med 40-timmars lön skulle skapa 100 000- tals nya jobb på kort tid. Det kommer att svida i en del företagares plånböcker, men det kommer att gå precis så bra som införandet av 40-timmarsveckan.

Fler jobb skapas också genom satsning på nödvändiga offentliga arbeten inom sjukvård, transporter och bostadsbygge som kan finansieras genom att en statlig storbank med låga räntor till kommuner och lägenhetsköpare skapas.

En sådan politik skulle kunna samla och ena alla partier och deras väljare.

Lars Erlandsson

SD:s utspel saknar trovärdighet

Det stämmer att nedläggningsbesked inom industrin duggat tätt i Landskrona den senaste tiden. Den främsta orsaken till detta är en hög ränta och inflation. Denna har stor betydelse för allt ifrån inköp och utveckling till de anställdas löner för företagen.

Dock har inte Landskrona Stad insyn i, eller ansvar för, de privata företag som väljer att etablera sig i staden. Inte heller för avvecklingen av dessa. Så det Daniel Engström (SD) tycker i frågan är endast ett populistiskt utspel för att samla billiga politiska poäng på människor som blir av med jobbet och det är direkt osmakligt.

Stadens näringslivsavdelning jobbar aktivt för att erbjuda hjälp via Tillväxt Landskrona, där SD faktiskt har en representant vilken har möjligheten att göra sin röst hörd i frågan.

Osökt undrar man; När ska Daniel Engström och SD själv presentera en aktiv näringslivspolitik istället för att åter igen agera populistiskt missnöjesparti?

Stefan Olsson (-)
Politiskt oberoende kommunalråd

Lysande att Treklövern har en plan!

När politiker slår sig för bröstet över saker som det privata näringslivet åstadkommit, gör man som medborgare rätt i att läsa väldigt noggrant och uppmärksamt och fundera både en och två gånger kring vad som egentligen blivit sagt. Treklöverns företrädare Torkild Strandberg (L), Torbjörn Brorsson (M) och Elvir Mesanovic (MP) skriver i sin insändare här på Landskrona Direkt att de nya jobben som skapats i Landskrona är helt enligt Treklöverns plan.

Treklöverns företrädare slår sig för bröstet och skriver att stadens näringslivschef dagen efter nedläggningsbeskedet av Trioworld, redan klockan 8 var på plats för att träffa företagets ledning. Bra, men samma kväll som nedläggningsbeskedet kom, hade Torkild Strandberg själv, enligt egen utsago, tagit del av nedläggningsnyheten genom media. Det vill säga, kommandobryggan på kommunen hade inte kännedom om nedläggningen och hade inte kunnat förbereda något tidigare. Man gör sitt jobb, ställer kanske in något möte, för att ta besöket på volley, på en fredag förmiddag. Men är inte mer förberedd än så. Hoppas ni fick med er något bra fikabröd till mötet!

Till HD/Landskrona Posten säger Torkild Strandberg i en artikel 2024-02-09 ”De senaste åren har antalet jobb i privata sektorn växt till sig i Landskrona, det rör sig om flera tusen arbetstillfällen”. Dagen efter kommer en insändare där Treklövern förtydligar: ”Sedan 2012 har antalet jobb i privat sektor ökat med nästan 4000. Dagab, DSV, Jordbruksverket och nu ESS-group, som utvecklar Örenäs, har valt att etablera sig hos oss”.

För att vara gentila kan vi bortse från att Jordbruksverket inte är en privat aktör, utan en statlig förvaltningsmyndighet. ”Nästan 4000” är politikerspråk och kan betyda allt mellan 3501 och 3999. Men högt räknat 4000 på 12 år, är det verkligen mycket? I tillväxtregionen Skåne och Greater Copenhagen? 12 år är 3 mandatperioder. Det ger cirka 1300 jobb per mandatperiod, högt räknat.

Och så kan man fråga sig, är det netto +4000 nya jobb inom privat sektor, eller är det 4000 nya jobb som skapats samtidigt som andra företag har lagt ner och tvingats säga upp personal? Är det +/- noll? Exempelvis på Örenäs har det ju funnits verksamhet sedan tidigare, så hur många netto nya jobb har egentligen skapats?

Men Treklövern hävdar att de har en plan, eller rent av en ”genomtänkt plan”, ja till och med en ”tydlig plan”. En genial plan! Detta får mig att bli orolig, men jag kan samtidigt inte låta bli att dra på smilbanden. För därmed har Landskronas motsvarighet till Jönssonligan presenterat sig själv. Sickan, Vanheden och Dynamit-Harry. Och så Doris förstås, som svingar klubban! En plan! Det är lysande, Sickan!

Marko Huttunen

Svar till Daniel Engström

Igår, sen eftermiddag, blev det känt att Trioworld har valt att avveckla sin verksamhet i Landskrona. Detta kommer att påverka de anställda som plötsligt ska finna nya jobb och ny försörjning. Landskrona Stad arbetar aktivt med detta. Redan klockan 8.00 idag, dagen efter beskedet, träffade stadens näringslivschef företagets ledning. Vi ska vara aktivt behjälpliga i att hitta nya jobb för de som drabbas. Detta är en verklighet som vi kommer uppleva fler gånger, det är inte givet att samtliga befintliga företag stannar för evigt.

Detta är det korta perspektivet. I det långa perspektivet krävs att staden växer och utvecklas. Sedan 2012 har antalet jobb i privat sektor ökat med nästan 4000. Dagab, DSV, Jordbruksverket och nu ESS-group, som utvecklar Örenäs, har valt att etablera sig hos oss. Pågen och Alfa Laval är på väg. Parallellt har socialbidragen sjunkit från över 100 miljoner i början av 2000-talet till 52 miljoner i fjol. Arbetslösheten i Landskrona har varit, och är, alltför hög. Men utvecklingen går åt rätt håll. Från över 16% till under 10% i fjol. Vårt företagsklimat tillhör numera de allra bästa i Sverige.

Det är detta som är grunden. Privata jobb i nya, nyetablerade och etablerade, växande företag. Arbetsmarknadspolitiken och insatserna är nu viktiga och ska användas med full kraft. Men i långa loppet är nya jobb i ett växande näringsliv grunden. Alla de etableringar vi ser är resultatet av en genomtänkt plan, uthållighet och dedikerade medarbetares arbete.

Att använda en för många människor chockartad och sorglig situation som fond för märkliga politiska utspel vänder vi oss emot. Det saknar konstruktivitet, konkret innehåll och kreativitet och tycks bara vara avsedda att skapa uppmärksamhet. Vi kommer fortsätta arbetet enligt en tydlig plan: Ett gott företagsklimat, en attraktiv stad för människor och företag och nya etableringar. Detta lägger sammantaget grunden för ett bättre och starkare Landskrona.

Torkild Strandberg (L)
Torbjörn Brorsson (M)
Elvir Mesanovic (MP)

Treklövern passiv när jobben försvinner

Sent på eftermiddagen 7/2 kom beskedet: Trio World stänger sin anläggning i Landskrona. Ett skakande faktum för omkring 130 anställda så väl som en ny verklighet med nedläggningar och industrivarsel som Landskrona måste möta med både kraft och kreativitet.

Den senaste tiden har nedläggningsbesked inom industrin duggat tätt i Landskrona, först DLF Seeds f.d. Hilleshög, nu Trio World, däremellan byggvarukedjan Optimera och dessförinnan Coop.

Vi tänker framförallt på de stora grupper av arbetstagare som verkat stora delar av sitt yrkesliv på dessa arbetsplatser. Det är många som kommer möta stora utmaningar för sin omställning mitt i livet.

En redan hög arbetslöshet i Landskrona riskerar nu att ta fart ytterligare. Det kräver mer än floskelbingo på Stadshusets sjätte våning.
Chockartade besked som dessa måste innebära självrannsakan hos den liberala kommunledningen med Torkild Strandberg i spetsen. Inte minst eftersom styrande Treklövern (L,M,MP) i åratal tagit åt sig äran för praktiskt taget varenda företagsetablering i kommunen faller nu ansvaret tungt tillbaka på den passiva Treklövern som trots påståenden om en aktiv näringslivspolitik tycks vara ovetande om precis allt, i alla fall lite när det passar. Det är rätt att fira när det går bra om man inte samtidigt står passiv när vindarna vänder.

Daniel Engström (SD)

Det skånska kavalleriet hos Föreningen Norden

I gårkväll red skånska dragoner och husarer in på Hela Ideella i Landskrona. Det var Göran Larsson, förutvarande musei- och arkivchef i Malmö stad, som anförde skvadronerna. Det gjorde han med den äran! Såväl de indelta och värvade ryttarna som deras högadliga officerare hade gett honom de bästa vitsord. Och det gjorde även de drygt fyrtio åhörarna som tog del av hans intressanta och medryckande föreläsning hos Föreningen Norden i Landskrona.

I ord och bild levandegjorde han en historia som än i dag är högst levande i Skåne, om man bara ser sig omkring och så även i Landskrona. De tre kavalleriregementenas betydelse, militärt, ekonomiskt och socialt, var både viktig och ansenlig; ej att förglömma det värde som regementenas musikkårer hade för kulturlivet i garnisonsstäderna och på mötesplatserna.

En afton som efter inledande tekniska kalamiteter, vilka löstes med benäget bistånd av en av åhörarna som tog sig hem och hämtade en ersättningsprojektor, utmynnade i långa och varma applåder när Göran Larsson avslutade sitt föredrag. Jag är helt säker om att många ur publiken kommer att googla på Wikipedia och slå i böckerna därhemma kring de skånska dragonerna och husarerna. Jag kommer i vart fall att luska ut mer om svärdsmannen och hedersfanjunkaren samt hedersöversten vid Kungl. Skånska husarregementet Kong Frederik VII; en alls icke oäven nordisk koppling.

Jan Nilsson
Föreningen Norden i Landskrona