PLANKET - Inlägg på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

”Bättre ro och relationer med frukost i skolan”

Ovanstående citat kommer från Livsmedelsverket ( 2022-09-19). Livsmedelsverket samarbetade med Botkyrka kommun om ett pilotprojekt där frukost serverades gratis till alla i Botkyrkas skolor. Ett lyckat pilotprojekt i två skolor som fick politikerna att bestämma sig. De ökade skatteintäkterna ska läggas på frukost till alla elever i grundskolan.

Nåväl, säger ju naturligtvis vän av ordning: Har inte föräldrar ansvar att ta hand om sina barn och bland annat ge dem mat?

Självklart är det så. Enligt Föräldrabalken 7kap 1 paragrafen så är föräldrar skyldiga att svara för underhåll åt sina barn.

Vi, Socialdemokrater tycker naturligtvis detta också. Det är varje barns självklara  rätt att tex  varje morgon vakna upp till doften av ett näringsrikt mål mat.  Nu är det ju så att detta tyvärr inte är fallet för fler och fler barn i dagens Sverige.

På uppdrag av Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset har Verian/Sifopanelen gjort en undersökning  som klart visar att barnfattigdomen ökar och föräldrars förmåga att ge en näringsrik kost minskar ( SVT Nyheter , 2024-03-25).

Ett skrämmande men inte förvånande resultat för oss Socialdemokrater. Desto mer förvånande är att det finns politiker med flera som vill bestraffa barnen i dessa familjer som inte klarar av sitt uppdrag ( se Föräldrabalken 7kap 1 paragrafen igen)och  sticka huvudet i sanden och låtsas som ingenting!

Nu tillbaka till den inledande rubriken –”Bättre ro och relationer med frukost i skolan”.

Läser man om detta på Livsmedelsverket, 2022-09-19, så finner man att på båda de pilotskolor som deltog i projektet så var det inte bara bättre ro och relationer som blev resultatet. Inlärningen blev också mycket bättre. Till och med kritiska lärare som hellre hade lagt pengarna på annat, ändrade sig när de såg resultaten från pilotstudien.

Vi, Socialdemokrater har vid flera tillfällen påtalat behovet av att det finns anledning att erbjuda frukost på kommunens grundskolor till de elever som så önskar.

Vi, Socialdemokrater tycker att nu får det vara slut med att bara stå och titta på medan fler och fler barn far illa pga att det ekonomiska läget i Sverige drabbar deras familjer!

I måndags( 2024-03-25) krävde vi, Socialdemokrater i  kommunfullmäktige att vi i Landskrona skulle stå upp och erbjuda frukost till våra grundskoleelever. Vårt förslag röstades ned av de styrande!

Inga barn i Landskrona skall komma till skolan på fastande mage!

” Frukosten påverkar lärandet – Att hoppa över frukosten har visat sig kunna ge värre konsekvenser än en kurrande mage på förmiddagen.” – Arlas pilotprojekt i Botkyrka under 2018.

 Joi Niklasson och Håkan Lans
Socialdemokrater

Sänkt A-kassa. Tack för det SD!

SD sänker A-kassan och vanligt folk blir allt fattigare!

Sverige 2024

Priserna på mat och boende har skenat i väg. Det är fler som inte har mat på bordet och arbetslösheten ökar. Mitt i en brinnande kris för många så ska högerregeringen tillsammans med Sverigedemokraterna försämra ytterligare för dem som idag har det tufft att få ihop sin ekonomi, genom att sänka ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen, A-kassan.

Sverigedemokraternas löfte i valrörelsen 2022, Jimmie Åkesson (SD) till Dagens Nyheter (2022-08-29) var att partiet kommer att gå i opposition om Moderaterna gör försämringar i a-kassan. En ren lögn till att få fler röster. Det löftet betyder ingenting idag för Sverigedemokraterna!

Högerregeringen med Sverigedemokraterna arbetar snabbt på för att rasera allt som tidigare gjort Sverige tryggt.

Bankerna och livsmedelsjättarna gör en vinst på över 100 miljarder medan vanligt folk har det allt svårare att få hushållsekonomin att gå ihop. SD:s partiledare Jimmie Åkesson tycker att kunderna kan vara tuffare och tipsar att man ska handla hos den som har bättre priser.

Vilken mataffär handlar arbetslösa på, efter att SD-regeringen sänkt deras a-kassa med 3 900 kr i månaden?

En röst på Jimmie Åkesson blev i praktiken en röst på Ulf Kristerssons regering och till sänkt A-kassa. Vad är Sverigedemokraternas nästa steg? Är det att göra sjukförsäkringen otryggare? Svaret på det får vi snart veta.

Bli inte sjuk eller arbetslös med SD regering!

Adis Heldic (S)
Jenny Tillander (S)

Landskrona och Norden

Foto: Lanthus Clark, Landskrona

I lördags var Norden i centrum i Landskrona, såväl bildligt som bokstavligt. På Rådhustorget, i solsken, regn, hagel och blåst, firades Nordens dag. Trots att vädrets makter inte var oss helt nådiga blev det ett firande som lockade såväl lanskronbor som andra, inte minst Föreningen Nordens medlemmar runt om i Skåne. Det blev tillfälle att berätta om den stora nyttan och betydelsen av samarbete i Norden. Och behovet av att stärka samarbetet i de oroliga tider som vi nu genomlever. Men det blev också tillfälle att knyta an till Landskrona nordiska historia och vårt vackra Rådhus, och att bjuda på vackra nordiska körsånger och visor.

Inget av detta hade varit möjligt om inte Föreningen Norden i Landskrona fått hjälp och stöd av Landskrona stad och många andra. Så ett stort och varmt tack till: Gunlög Stenfelt, Sven-Erik Thosteman, Fredrik Svensson, Lanthus Clark, Thorsten Karlén, Cecilia Holmstrand Duo och kören Aquarello under ledning av Patric Kullenberg med flera. Men också ett stort och varmt tack till våra medlemmar i Landskrona som såg till så att det hela kom på plats!

Foto: Lanthus Clark, Landskrona

Jan Nilsson
ordförande
Föreningen Norden i Landskrona

 

I Sverige kör vi med kollektivavtal.

IF Metalls strejk mot Tesla har pågått sedan den 27 oktober. Det är en lång tid med svenska mått. Men det är en konflikt som vi tänker fortsätta driva så länge det behövs.

I vårt land har vi vant oss vid en fredlig arbetsmarknad, med få konflikter och strejker. Här gör vi upp i samförstånd om löner och villkor mellan fack och arbetsgivare.

I stället för att klåfingriga politiker ska in och bestämma med lagstiftning har vi kollektivavtal där vi enas om villkoren genom förhandlingar.

Utan kollektivavtalen har arbetsgivaren rätt att när som helst och helt enligt eget gottfinnande ändra löner och anställningsvillkor. Så vill vi inte ha det på svensk arbetsmarknad.

Det är i grunden detta vår konflikt med Tesla handlar om. Vi vill helt enkelt att våra medlemmar på Tesla ska ha samma schyssta villkor som våra medlemmar på andra bilverkstäder. Och vi vill inte att oseriösa företagare ska dumpa villkoren och konkurrera ut seriösa aktörer med lägre löner och sämre villkor.

Det är inga konstigheter. I Sverige kör vi med kollektivavtal. Även om företagsägaren är mångmiljardär.

Adis Heldic, IF Metall
Jenny Tillander, IF Metall

Kom med och fira vänskap och partnerskap i Norden!

På lördag, 23 mars, är det Nordens dag. En dag som kommer att firas runt om i våra grannländer och i Sverige, så även här i Landskrona. I samarbete med Landskrona stad och andra föreningar kommer Föreningen Norden i Landskrona att bjuda på ett nordiskt arrangemang för alla landskronabor. Platsen för det hela blir Rådhuset, såväl innanför som utanför de röda tegelväggarna. Vi är på plats från klockan tio och kommer att informera om nordisk samverkan och föreningens verksamhet. Det kommer även att bjudas på nordiska smakbitar och språkliga klurigheter. Det kommer att finnas något för alla, såväl unga som vuxna.

Strax efter klockan ett kommer kören Aquarello att bjuda på nordisk körmusik från Rådhusets trappa och vår förutvarande borgmästare Gunlög Stenfelt hälsar välkommen. Därefter öppnas dörrarna upp till Landskronas nygotiska pärla. Väl där inne får vi ta del av Landskronas nordiska historia och husets historia, ciceroner är Sven-Erik Thosteman och Fredrik Svensson. Men det bjuds även på musik med Cecilia Holmstrand Duo och kören Aquarello. Vi rundar av det hela klockan halv tre. Varmt välkomna!

Men varför firar vi då Nordens dag?
Norden kan stoltsera med ett av de äldsta regionala samarbetena i världen. Det är ingen tillfällighet att just Norden ligger i framkant inom många områden såsom hållbarhet, konkurrenskraft och innovation. Hundra år av samarbete över de nordiska gränserna har bidragit till att forma våra samhällen, som kännetecknas av gemensam välfärd och individuell frihet. Men samtidigt står vi i dag inför utmaningar, såväl sociala och ekonomiska som miljömässiga och säkerhetspolitiska. Utmaningar som talar för ett fördjupat samarbete inom Norden. 

Föreningen Nordens opinionsundersökning Nordenbarometern 2023 visar att nordiskt samarbete har ett starkt folkligt stöd. Hela 90 procent av svenskarna instämmer helt eller delvis i påståendet att det behövs mer samarbete inom Norden för att klara utmaningarna. Men detta är inte en fråga enbart för regeringarna runt om i Norden. För att samarbete ska vara långsiktigt hållbart och utvecklande krävs intresse och engagemang även inom regioner, kommuner, föreningsliv och näringsliv. Och inte minst ett folkligt stöd, intresse och engagemang. 

En huvuduppgift för Föreningen Norden är att uppmuntra till och möjliggöra möten, dialoger och samarbeten i Norden. Hållbara och fungerande samarbeten bygger på tillit och samhörighet, något som byggs och förstärks när människor möts och lär känna varandra. Men att uppmuntra till och möjliggöra möten kan inte enbart vara en uppgift för Föreningen Norden. Den uppgiften delar vi med andra, inte minst med kommunerna. 

Vi vill därför uppmana Landskrona stad att ta nya tag när det gäller våra vänorter. Det handlar om att både fördjupa och bredda kontakterna, så att förenings- och näringsliv och enskilda landskronabor intresseras och engageras. Vi vill även uppmana Landskrona stad att rikta ett särskilt fokus mot unga landskronabors möjligheter att få erfarenheter av och etablera kontakter i våra grannländer, exempelvis genom nordiskt ungdomsutbyte. Det är de unga som bygger det framtida samarbetet i Norden!

Jan Nilsson
Ordförande Föreningen Norden i Landskrona 

Närtid

Just nu väntar vi på att vår gata ska bli sopad någon gång i närtid. Liksom att vi väntar på att gatorna vi använder oss av när vi kör ärenden ska bli lagade i närtid.

Vi har fått veta och höra att de ideliga dröjsmålen inte, tro det eller ej, beror på kommunens saktfärdighet, snålhet eller inkompetens.
Utan på att de sitter och väntar på att upphandlingar och överklaganden, följda av nya överklaganden och upphandlingar, osv, ska bli klara. Alltså är det någon annans fel?

Det gäller att vara tålmodig i marknadens förlovade stad.
Under tiden kan man ju läsa de styrandes partiprogram och gotta sig åt hur fint, tryggt och säkert de beskriver att det ska bli.
Och det står ju inte när det ska ske. Kanske menade de inte i närtid?

Detta skriver vi inte för att vara gnälliga, försöka få uppmärksamhet eller för att vi har en konspirationsteori på gång. Utan vi bara reflekterar. I närtid.

Lena Nilsson
Håkan Lans

Vad händer med de vackra husen?

När jag då och då går förbi lasarettet brukar jag undra vem som äger den stora, vackra villan i rött tegel på hörnet Regeringsgatan och St. Olovsgatan. Ingen verkar bo där och jag tycker det vore synd om den skulle stå och förfalla. Jag är dock inte spekulant på den. Jag undrar också hur det går med renoveringen av huset på hörnet av Norra Infartsgatan och Fabriksgatan. Det som förr i världen inhyste en livsmedelsaffär.

Ann-Cathrin Andersen

Nödvändiga åtgärder behövs på Asmundtorp skola

Efter ett besök på Asmundtorp skola kan man inte annat än känna både oro och hopp. Skolan, som har en dedikerad personalstyrka på 55, varav nästan 30 är lärare och specialpedagoger, som kämpar heroiskt för att ge cirka 460 elever en utbildning av hög kvalitet. Trots utmaningar med låga meritpoäng, förtjänar skolans initiativ, att inrätta en Särskild Undervisningsgrupp för högstadieelever, att lyftas fram och berömmas.

Men det finns områden där brådskande åtgärder är nödvändiga för att garantera våra barns säkerhet. Ett av de mest akuta problemen är trafiksäkerheten i närheten av skolan, särskilt under de tider då eleverna anländer till och lämnar skolområdet. Varje dag, vid skoldagens början och slut, uppstår kaotiska och potentiellt farliga situationer. Bilar och skolskjutsar tävlar om samma begränsade utrymme för av- och påstigning, vilket inte bara skapar trafikstockningar utan också utsätter barnen för onödiga risker.

Utöver trafiksäkerhetsproblemen brottas skolan även med en akut brist på stödpersonal, en situation som direkt påverkar både undervisningens kvalitet och elevernas välbefinnande. Skolvärdar, assistenter och ytterligare resurspersonal spelar en kritisk roll i skolmiljön, inte bara för att underlätta lärandeprocessen men också för att skapa en inkluderande och stödjande atmosfär för alla elever. Dessa medarbetare är ovärderliga i sitt arbete med att erbjuda extra stöd där det behövs, oavsett om det handlar om hjälp i klassrummet, under raster eller i särskilda undervisningsgrupper.

Dessutom är behovet av fler och bättre utrustade grupprum på högstadiet ett växande problem. Dessa utrymmen är avgörande för att möjliggöra smågruppsarbete, specialundervisning och intensivare stödinsatser, vilket är särskilt viktigt för elever som behöver extra hjälp för att nå sina akademiska mål.

För att adressera dessa brister krävs det tillräckliga resurser. Investeringsbehovet sträcker sig bortom den omedelbara ekonomiska kostnaden och in i en långsiktig strategi för att förbättra skolans arbetsmiljö och elevvård. Att anställa tillräckligt med kvalificerad personal skulle inte bara avlasta lärarna och låta dem fokusera mer på sin undervisning, utan också säkerställa att alla elever får det stöd och de resurser de behöver för att lyckas.

S-gruppen i utbildningsnämnden
Aqba Ar-Rawi
Christel Nilsson
Joi Nikasson
Annette Nilsson
Håkan Lans

Öppet brev till Liberalerna angående Barnens skog.

Hej.

Ni får ursäkta mig, då jag inte längre rör mig så mycket i Landskrona stad, men sedan en tid har jag sett att ni har godkänt att det ska byggas på området för Barnens skog och blev tvungen att kolla upp detta.

Jag berörs kanske inte direkt av att det ska byggas där då jag bor i Annelöv, vilket är en annan diskussion om hur ni i Landskrona kommun inte riktigt känner sig vid att vi finns.

MEN, jag är ett av de skolbarn som planterade träd i Barnens skog och vi blev lovade att den skulle skyddas mot just denna typ av etableringar, och ja, för 30 år sedan såg staden ut på ett annat sätt, men det spelar ingen roll.

Ett löfte är ett löfte och jag vet hur svårt det kan vara för er politiker som ibland inte kan det där med att minnas vad som är sagt eller agera på ett vettigt sätt utefter rimliga beslut utan att se till ekonomiska kortsiktiga och populistiska värden.

Det som däremot känns mycket märklig är att vi som planterat skogen inte på ett vettigt sätt fått vara med och bestämma i frågan. För även om det inte är vi som äger den på pappret så skulle den ändå vara som sagt skyddad mot denna typ av övergrepp.

Vad som är än mer oroande är hur man kan motivera en sån aktion i ett läge där miljön bör stå i fokus från alla håll och att ta ner en större skog, som det ändå rör sig om – i förhållande till övrig växlighet i Landskrona kommun, så rimmar det jävligt illa mot att komma tillrätta med miljö- och klimatmål.

Jag hoppas innerligt att ni planerar att ersätta varje fällt träd för det är det ända rimliga i ert usla beslut och jag som planterade minst ett av träden väntar på en offentlig ursäkt, till oss skolbarn som blev lovade en skog att växa upp med oss.

MVH
Joakim Örnberg 

Vi hade en båt

Jag tittar ut genom fönstret. Högst upp på grannfastigheten sitter en fiskmås. Klockan är 16.54 fredagen den 8:e mars 2024 (Internationella kvinnodagen). Solen skiner, tiden går, år efter år sitter man här i tristessens centrum. För det som skapas här är inget att vara stolt över.

// Häromdagen var det en diskussion om klimatproblemen (på biblioteket). Risken för översvämningar var på tapeten. Hur man än vänder och vrider på frågan så behövs Köpenhamnsbåten, om man tror att det kan uppstå klimatförändringar.//

Vi hade en båtförbindelse från centrum i Landskrona till centrum i Köpenhamn, vår gamla huvudstad. Det har gått 25 år – en lång tidsperiod – sedan flygbåttrafiken upphörde. Många foton har bevarats sedan den tiden – “minnesbilder”.

Det är inte “nostalgisnack”. Det är faktiskt en fråga för stadens politiker att se till att vi får tillbaka en normal resemöjlighet mellan Landskrona och Köpenhamn. Att underlåta detta är ansvarslöst!

Dessutom har kommunen en absolut skyldighet att tillgodose invånarnas behov.

PS:
Läs även gästkrönikan här på Landskrona Direkt den 9 mars 2024. Rubrik: “Fyllecellen”(av Janne Svensson). Lyssna på låtar som “En natt i Köpenhamn ”med Benny Anderssons orkester, Helen Sjöholm och Tommy Körberg och inte att förglömma “Förälskad i Köpenhamn” med våran Siw Malmkvist. Och slutligen: Läs Landskronaboken “Händelser och bilder” på sidan 57 och 60, det får ni inte glömma.

Tack för visat intresse

Tommy Jonasson