Annons

PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Detta är läsarnas plats på Direkten! Du mejlar ditt alster till adressen: info@landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer.


Landskrona firade 8 mars 2020

2020-03-13

För tredje året i rad arrangerades ett evenemang den 8 mars i Landskrona, ett sätt att hylla och lyfta viktiga frågor på internationella kvinnodagen.
Temat detta år var ”Våld i nära relationer” och vi hade därför gästföreläsare från Malmös tjej,- och kvinnojour ATIM, författare och känd föreläsare Lou Rossling. Det var paneldebatt med ATIM, Svenska kyrkan i Landskrona samt Barnmorskestationen i Landskrona. Utöver det hade vi quiz, mingel, fika vi bjöd på och det hela avslutades med att vi gick ut för att ta den traditionella bilden av ett mänskligt klockslag från när kvinnor jobbar gratis 16.09

Det var ett välbesökt evenemang, som detta år hölls på museet och vi hoppas på att få fortsätta driva detta i många år framöver. Det är viktiga frågor som berörs och väldigt uppskattat av gästerna. Årets tema har varit extra speciellt då det är en fråga som ogärna pratas i samhället bland folk, kollegor, nära och kära. Ett ämne som många inte vet hur man ska hantera eller var man ska vända sig till. Jag är djupt tacksam över dagen och än mer tacksam över all support och hjälp från folk. En önskan vore att det kom lite fler män; säger Jelena som är projektledare för 8 mars.

Eftermiddagen avslutades med att deltagarna gick ut och formade klockslaget 16:09 som innebär att kvinnor arbetar gratis efter den tidpunkten medan män får betalt till arbetsdagens slut kl 17:00.

Arrangörer bakom evenemanget står Fredrika Bremer-förbundet i spetsen tillsammans med Medborgarskolan och Soroptimisterna, Landskrona kulturförvaltning som stöttade med lokal och en del ekonomiskt.

Med vänlig hälsning

Kerstin Christensson, Fredrika Bremer-Förbundet


Samförstånd, inte politiskt käbbel, tack!

2020-03-12

Jag kan inte låta bli att reagera på journalister på SVT och TV4, som hela tiden misstänkliggör regeringens vilja att agera i coronakampen. Bl a dammar man av Novus för att göra statistik om vem som är mest och minst trovärdig i denna kamp. Regeringen har hela tiden förlitat sig på Folkhälsomyndighetens experter och låtit bli att själva leka experter. Vilket skett i andra länder. Jag känner mig trygg med att regeringen tar hjälp av denna expertis Man betonar också verkligen att man söker samförstånd mellan partierna och inte politisk kamp.
Låt oss slippa politiskt käbbel om detta.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Åka kollektivt

2020-03-12

Perfekt.

Jag får väl ta och lyfta på hatten för Landskrona Stad, Skånetrafiken och Nobina nu i coronatider.
Vi ska ju vara restriktiva när vi åker kollektivt, och det är vi på Strandvägen.
Vi KAN ju inte ens åka kollektivt. Tack vare (eller på grund av) ovanstående aktörer.

André Eklind
Boende längs Strandvägen.


Svar till klass 8:1 i Asmundtorp

2020-03-12

Landskrona stad har tillsammans med olika aktörer realiserat olika satsningar på spontanidrott de senaste åren. Vi har byggt motionsspår och konstgräsplan med målsättningen att få fler året runt aktiviteter. Vi har även renoverat tennisplanen och utvecklat den till en multiplan utifrån dialog med olika aktörer och skolan i Asmundtorp. ( Underlaget är konstgräs (korthårigt) Linjer finns i gräset för Bl a tennis o enklare linjer för  fotboll/bandy/handboll. Mål finns för fotboll/handboll)

Att komplettera med innebandymål känns som en rimlig önskan att uppfylla redan i år. Ett utegym i Asmundtorp är dock inte planerat under 2020 men vi välkomnar initiativet från våra ungdomar. Vi kan inte alltid infria alla önskemål men däremot ser vi positivt på att ha en dialog som bidrar till stimulera till aktivitet och hälsa för alla våra invånare.

Almir Hodzic
Förvaltningschef
Teknik- och fritidsförvaltningen 
Landskrona stad


En aktivare by för en aktivare framtid 

2020-03-11

Det finns inte mycket att göra i en by som Asmundtorp, vi är uttråkade och är i behov av ett ställe att hänga på. Men varför göra ett ställe man bara kan hänga på, när man kan göra det till något mycket mer? Ett utegym som också har en innebandyplan, skulle kunna vara det perfekta stället att hänga på. Det skulle både uppmuntra ungdomar att röra på sig, men också att umgås med sina kompisar utomhus och få frisk luft.  

Enligt forskare rör sig ungdomar för lite, om man skulle bygga utegymmet/innebandyplanen, skulle det uppmuntra fler ungdomar att gå ut, röra sig och hänga med kompisar, istället för att bara titta på sin mobil helt ensam. Utegymmet/innebandyplanen skulle bli en lösning till problemet att ungdomar inte motionerar.  

Dessutom har vi en stor efterfrågan, i en undersökning gjord på Asmundtorpsskola, vill 21 utav 32 elever ha ett utegym/innebandyplan.  

Uppmuntra unga människor att träna och röra på sig genom att bygga ett utegym och en innebandyplan, både för sin egen hälsa och för att umgås med sina kompisar. 

Klass 8:1 i Asmundtorp
gm/Stina Björk


Tommy Jonasson blir salig

2020-03-09

De senaste dagarnas debatt här på på planket gör mig salig.

1) Pontus Eriksson skriver 2020-03-02 under rubriken ”Hållbar Köpenhamnsresa – en fråga som kräver svar” i tredje stycket: ”Vi har en lång tradition av Köpenhamnstrafik just här i vår stad!” Pontus räknar ut alternativa resekostnader och räknar om DKK till SEK.

2) Johan Laurin ställer 2020-03-03 en fråga till Birger Sölverud angående det affärsmässiga i Norra Borstahusen-projektet.

3) Senioren Benny Jönsson – bosatt på Strandvägen – redovisar 2020-03-04 en pendlares elände med s.k. ”anropsstyrd kollektivtrafik”. Detta med angivande av klockslag, väntetider etc.

Allt är mitt i prick – man måste kunna räkna. Tack gode gud att få ha tagit studenten här i Landskrona på reallinjens matematiska gren 1967!
Jag var dålig på att stava, så jag fick räkna i stället. Men mig lurar de inte genom trixigt skrivande.
Det vet alla de som tenterade skatterätt för mig i Lund under tiden 1975 – 1985.

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet


De äldre förtjänar ett värdigt liv även när man bor på äldreboende

2020-03-09

När vi på 1990-talet beslutade om avgifter och hyror inom äldreomsorgen, var alla partier överens efter lång beredning, att vi hade råd att inte lägga oss på den högsta nivån. I dag mer än 20 år senare tar den borgerliga majoritet utan beredning av alla partier beslut i omsorgsnämnden att höja avgifter och hyror till i de flesta fall den högsta nivå som är tillåten. Detta kommer främst att drabba pensionärerna som har en inkomst (nettopension plus bostadstillägg) på 12000 kr och där över.

Personer som jobbat och betalt skatt sen tonåren och som fortfarande betalar hög skatt, mister nu i många fall sin guldkant på tillvaron. Blir det morgontidningen, telefonen, tipset eller presenterna till de nära som man nu måste avstå ifrån?

Jag tycker att alla ni som tänker rösta ja för förslaget i kommunfullmäktige borde skämmas att behandla de äldre så här. Men kom ihåg att ni kommer också att bli gamla, det går fortare än ni tror. Jag har sen början på 90-talet kämpat för våra äldre och kommer att göra det så länge jag kan.

Eva Örtegren
Socialdemokraterna


Svar till Gunnar Otterström

2020-03-06

Landskronas avgifter ligger lågt i förhållande till andra kommuner.
Förslaget som nu presenterats innebär att vi hamnar i nivå med jämförbara kommuner.
Fullmäktige har tidigare beslutat om att förbehållsbeloppet, dvs den summa omsorgsförvaltningens kunder ska ha kvar i börsen efter att hyran är betald, ska vara högre än det nationella beloppet. Vårt förslag innehåller ingen ändring av förbehållsbeloppet, vilket betyder att vi skyddar dem som har låga pensioner.

Ett exempel: Den som har en pension på 10 000 kronor efter skatt och en hyra på 4500 kronor betalar ingenting för varken larm eller andra insatser från omsorgsförvaltningen. Förbehållsbeloppet på drygt 5600 kronor gör att utrymmet att ta ut avgifter helt saknas. Det innebär alltså att i de flesta fall får inte de som tjänar upp till 159 000 kronor per år efter skatt några avgiftsökningar alls. De flesta av våra kunder ligger i det inkomstintervallet.

Gunnar Otterströms exempel stämmer alltså bara för dem som har högre inkomster och där man inte heller når upp till avgiftstaket som enligt förslaget är 2125 kronor i månaden.

När det gäller de föreslagna hyreshöjningarna på våra äldreboenden skyddar vi dem med låga inkomster. Årets hyreshöjning för dem som har en nuvarande hyra på t.ex. 4600 kronor blir 230 kronor. Bostadstillägget ökar då med 200 kronor så nettosumman blir 30 kronor i månaden i hyreshöjning för dem med inkomster upp till 199 000 per år efter skatt.

Det är självklart aldrig roligt att höja avgifter. Vi är stolta över att bo i ett samhälle där människor uppnår en allt högre ålder. Vi vill hålla en hög kvalitet i det vi gör och helst kunna utveckla denna ytterligare. För att detta ska vara möjligt måste vi se till att få ut så mycket som möjligt av varje skattekrona. Parallellt med detta ser vi över våra avgifter så att de ungefär motsvarar normalnivån i Skåne.

Den 16 mars träffas det Kommunala Pensionärsrådet. Då kommer omsorgsförvaltningen redovisa förslaget och dess konsekvenser i detalj.
 
Jan Allan Beer (L) ordförande för omsorgsnämnden.
Ingrid Jerlsten (M) 1:e vice ordförande för omsorgsnämnden
Angelika Andersson (MP) ledamot omsorgsnämnden
Sven Svederberg (C) ersättare omsorgsnämnden, kommunfullmäktigeledamot


Öresund Runt-biljetten del 3

2020-03-05

Två gånger har Skånetrafiken kommenterat – men inte på minsta sätt brytt sig om att besvara frågan:
 – Varför vill Skånetrafiken inte längre sälja denna biljett, just i Landskrona?
 
Lämpligen då hos Pressbyrån, dvs det ombud vars byggnad Landskrona kommun uppförde för något år sedan just för att kunna fortsätta erbjuda bemannad service.
 
Att biljetten i fråga är en pappersbiljett har väl inte ett dugg med saken att göra, ändå?
Och som erbjudande går denna biljett tillbaka mer än ett kvarts sekel nu. Den fanns även innan första spadtaget för bygget av Öresundsbron hade tagits.
 
Sluta svamla – Skånetrafiken!
Återgå till försäljningsmetoderna på 90-talet eller ge Landskrona ett SVAR!
 
Är det kanske så att ombuden inte vill sälja dessa biljetter på grund av att Skånetrafiken inte vill ge ombudet någon avans?
Eller handlar det om ren och skär avoghet mot våran stad?
Landskronabor betalar f.ö. samma regionalskatt som andra i Skåne och bör därför få samma service gällande tågen!
 
Pontus Eriksson


Skånetrafiken - Öresund Runt

2020-03-05

Regionen diskriminerar Landskrona, Ystad, Eslöv med flera städer med att endast sälja Öresundrunt-biljetter i utvalda städer. Jag vill fråga Skånetrafikens kollektivnämnd var är likabehandlingsprincipen för medborgarna i hela Skåne? Samt, varför lyssnar Ni inte på kritiken som tusentals Skåningar framfört mot det nya biljettsystemet?
Hade ni inte haft monopol så hade er verksamhet varit konkursfärdigt. Inför reskassa och lär er att lyssna på den skånska befolkningen! Är Ni för dem?

Mats Karlsson

 Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser