PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Vi kan inte fortsätta att segregera skolan

Efter att jag flyttade till Landskrona från Trelleborg så valde jag 2013 att placera min förstfödda son på Seminarieskolan,. Detta då jag tyckte att denna skola var precis som den skola jag utbildade mig i Trelleborg. En skola med blandade ungdomar. Etnisk svenska barn som växer upp tillsammans med flyktingbarn och nyanlända från alla världens hörn.

Samma sak gjorde jag med mig dotter som nu snart slutar 9:an på Seminarieskolan.
Jag har dock fått säga stopp till lärare som använder min dotter att hjälpa ett annat barn från samma härkomst med svenska språket och skolans uppgifter. Detta har varit jobbigt för min dotter då hon gick i mellanstadiet. Då hon berättade att denne pojke inte ens var tacksam för hjälpen utan i stället var elak. Vi pratade med läraren och fick det att upphöra med att hon gjorde lärarens jobb och/eller tolkens.

Jag kommer ihåg att jag inte började i den riktiga skolan i Eksjö som flyktingbarn förrän jag hade gått på i en skola där vi fick en start i svenska språket.

Jag har även min mellanson på Seminarieskolan nu som går i 5:an. Jag tycker att på vägen så har denna skola totalt misslyckats. Lärare som slutar kors och tvärs. Nya rektorer fram och tillbaka.

Skolan har fungerat med en rektor tills han var tvungen att gå i pension men nu går det bara neråt. Ungdomar som har svårt att förstå invandrarlärare för att dom inte kan uttala svenska språket bra. De svenska lärarna slutar och hittar bättre jobb.

Etnisk svenska föräldrar som fick reda på i god tid att Dammhagskolan skulle stängas och barnen skulle placeras på Seminarieskolan – bytte skola för sina barn. Detsamma gjorde invandrarföräldrar som fick reda på det.

Är det så här vi ska ha det i samhället att vi ska fly ifrån varandra?
Hur skall barnen lära sig svenska om dom inte har etnisk svenska kompisar?

Det är så mycket som mina barn går miste om som jag fick när jag vara i skolan som liten. Att prata bra svenska, att förstå varandras kultur och varandras levnadssätt. Det blir för MYCKET när man bara slår ihop invandrare på samma skola. Det är inte rättvist för barnen. Hur ska dessa barn komma in i samhället i vuxenlivet när dom har inte fått möjligheten att utvecklas på rätt sätt?

Det är vi – hela samhället – som påverkas långsiktigt. För dom som sen inte klarar skolan och inte lyckas få jobb blir det extra jobbigt. Jag vill inte bo i ett samhälle där det är dom/vi. Jag vill inte fly från något. Jag vill att ni öppnar ögonen och tar rätt beslut för hela samhällets skull.

Vi kan inte ha det som det ser ut nu där man håller sig till sina egna områden. Jag förstår att det har blivit tuffare i samhället men det är från skolan vi alla i Landskrona kan göra det bättre för hela samhället.

Nu har jag min 5-åring som snart ska börja skolan och var tycker ni att jag ska fly med honom. Vilken skola ska jag placera han i för att han ska bli den bästa svenska medborgaren?
Vilken skola kan erbjuda det jag blev erbjuden när jag kom hit som en flyktingbarn?

Inte ska jag behöva skämmas för att jag inte ser etnisk svensk ut för bara för att det finns dom som inte sköter sig. Hur tror ni att det känns när ens stora son började på gymnasiet i Helsingborg och upptäckte att där är fler Andersson, Nilsson Larsson , Svensson i klassen?
Jag sa till han att detta är den riktiga världen, det är så det ska vara.

Snälla öppna era ögon, öron och se denna sida av verkligheten. Att jag som förälder ska sitta på föräldramöte och dom andra föräldrar som inte kan svenska med sina tolkar och få fram något vettigt funkar inte. Inte ens 30 procent av föräldrarna dyker upp för sina barns skull. Att berätta detta för skolans lärare hjälper inte heller. Så jag var tvungen att skriva till er här, så ni förstår hur det är i min verklighet.

Ramadan Demolli

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).