PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Lysande att Treklövern har en plan!

När politiker slår sig för bröstet över saker som det privata näringslivet åstadkommit, gör man som medborgare rätt i att läsa väldigt noggrant och uppmärksamt och fundera både en och två gånger kring vad som egentligen blivit sagt. Treklöverns företrädare Torkild Strandberg (L), Torbjörn Brorsson (M) och Elvir Mesanovic (MP) skriver i sin insändare här på Landskrona Direkt att de nya jobben som skapats i Landskrona är helt enligt Treklöverns plan.

Treklöverns företrädare slår sig för bröstet och skriver att stadens näringslivschef dagen efter nedläggningsbeskedet av Trioworld, redan klockan 8 var på plats för att träffa företagets ledning. Bra, men samma kväll som nedläggningsbeskedet kom, hade Torkild Strandberg själv, enligt egen utsago, tagit del av nedläggningsnyheten genom media. Det vill säga, kommandobryggan på kommunen hade inte kännedom om nedläggningen och hade inte kunnat förbereda något tidigare. Man gör sitt jobb, ställer kanske in något möte, för att ta besöket på volley, på en fredag förmiddag. Men är inte mer förberedd än så. Hoppas ni fick med er något bra fikabröd till mötet!

Till HD/Landskrona Posten säger Torkild Strandberg i en artikel 2024-02-09 ”De senaste åren har antalet jobb i privata sektorn växt till sig i Landskrona, det rör sig om flera tusen arbetstillfällen”. Dagen efter kommer en insändare där Treklövern förtydligar: ”Sedan 2012 har antalet jobb i privat sektor ökat med nästan 4000. Dagab, DSV, Jordbruksverket och nu ESS-group, som utvecklar Örenäs, har valt att etablera sig hos oss”.

För att vara gentila kan vi bortse från att Jordbruksverket inte är en privat aktör, utan en statlig förvaltningsmyndighet. ”Nästan 4000” är politikerspråk och kan betyda allt mellan 3501 och 3999. Men högt räknat 4000 på 12 år, är det verkligen mycket? I tillväxtregionen Skåne och Greater Copenhagen? 12 år är 3 mandatperioder. Det ger cirka 1300 jobb per mandatperiod, högt räknat.

Och så kan man fråga sig, är det netto +4000 nya jobb inom privat sektor, eller är det 4000 nya jobb som skapats samtidigt som andra företag har lagt ner och tvingats säga upp personal? Är det +/- noll? Exempelvis på Örenäs har det ju funnits verksamhet sedan tidigare, så hur många netto nya jobb har egentligen skapats?

Men Treklövern hävdar att de har en plan, eller rent av en ”genomtänkt plan”, ja till och med en ”tydlig plan”. En genial plan! Detta får mig att bli orolig, men jag kan samtidigt inte låta bli att dra på smilbanden. För därmed har Landskronas motsvarighet till Jönssonligan presenterat sig själv. Sickan, Vanheden och Dynamit-Harry. Och så Doris förstås, som svingar klubban! En plan! Det är lysande, Sickan!

Marko Huttunen

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).