Halv seger för krögarnas kamp

Göran Andersson skrev ett öppet brev på Landskrona Direkts debattsida gällande kommunens avgifter för alkoholtillsyn och uteserveringar. Något svar ficka han inte, varken från politikerna eller stadens ansvariga tjänstemän. Nu har han dock anledning att le.
Göran Andersson skrev för cirka en månad sedan ett öppet brev på Landskrona Direkts debattsida gällande kommunens avgifter för alkoholtillsyn och uteserveringar. Något svar fick han inte, varken från politikerna eller stadens ansvariga tjänstemän.
Nu har han dock anledning att le.

I en tidigare artikel skrev vi om att Landskrona stad nu gör en pudel genom att slopa avgifter för alkoholtillsyn samt uteserveringar för 2021. Nu står det också klart att avgifterna för 2020 kommer att debatteras.

Landskrona Direkt har frågat vad som ligger bakom helomvändningen i kommunstyrelsen när dessa idag i enighet föreslår att slopa avgifterna för alkoholtillsyn samt uteserveringar för innevarande år.

Torkild Strandberg (L) är kommunstyrelsens ordförande och han håller inte med om att de gjort en pudel.
– Vi har fortfarande den grundmurade uppfattningen att man ska betala om man kan. Men situationen ser annorlunda ut nu. Vi trodde att allt skulle bli lindrigare i och med att vaccinationerna kom igång. Men det verkar som att vi kommer att få förlängda restriktioner. Därför tog en enig kommunstyrelse beslutet att föreslå kommunfullmäktige att besluta om att slopa de aktuella avgifterna för 2021, säger han.

Att retroaktivt slopa avgifterna även för 2020 är inte aktuellt.
– Enligt de besked vi fått så får vi inte slopa avgifterna retroaktivt. De som slopat dessa har nog gjort det förra året, säger Torkild Strandberg.

Göran Andersson, VD på bland annat Hotel Öresund får nyheten av Landskrona Direkt.
– Ja men det var väl kul att höra, är hans första spontana kommentar.
– Det är klart att pengarna betyder en hel del för många. Men signalvärdet är det som betyder mest, att kommunen visar att de ställer upp för de som drabbats värst.

Stefan Olsson (SD) är den enda oppositionspolitiker som drivit frågan.
– Jag är glad att de äntligen tänkt om. Bättre sent än aldrig. Men jag är ändå förbannad. Detta beslut skulle tagits för länge sedan, säger han till Landskrona Direkt.

Beträffande Torkild Strandbergs påstående att kommunen inte skulle få slopa avgifterna för 2020 retroaktivt så anser Stefan Olsson att det ärt rent nonsens.
– Det stämmer inte. Det är flera kommuner som betalat tillbaka retroaktivt. Jag är ingen ekonom men det har vi i huset. De kan lösa detta. Det handlar bara om att vilja. Vill man så kan man, säger han och lovar att ärendet inte är avslutat.
– Jag kommer att fortsätta att kriga för detta när ärendet ska upp till kommunfullmäktige.

Läs mer: 

Till arkivet