Sista ordet inte sagt om avgifter för krögare

Stephanie Kärkkäinen (Tycho Brahe), Anton Klinteberg (Tycho Brahe), Anita Lindell (Maddes), Annika Glynos (Speakers Corner), Artan Bajraktari (Mamma Teresa) samt Scott Grankvist (The House) är några av de krögare som träffas regelbundet och som vill att Landskrona stad gör som bland annat Helsingborg, efterskänker avgifter för alkoholtillsyn och uteserveringar för 2020.
Stephanie Kärkkäinen (Tycho Brahe), Anton Klinteberg (Tycho Brahe), Anita Lindell (Maddes), Annika Glynos (Speakers Corner), Artan Bajraktari (Mamma Teresa) samt Scott Grankvist (The House) är några av de krögare som träffas regelbundet och som vill att Landskrona stad gör som bland annat Helsingborg, efterskänker avgifter för alkoholtillsyn och uteserveringar för 2020.

651 481 kronor. Det är vad kommunen fått in i avgifter för alkoholtillstånd samt uteserveringar från krogarna i Landskrona under 2020. Nu har krögarna i staden haft möte. De berättar om en bransch i kris och vad en återbetalning skulle innebära. Kommunen håller dock hårt på sin linje att bara ge anstånd.

Efter kommunfullmäktigemötet den 14 december skrev vi om Landskrona stads svaga intresse att göra som exempelvis Helsingborg, att återbetala avgifter för alkoholtillstånd samt uteserveringar till stadens restauranger för 2020.

Stefan Olsson (SD) som ställde frågan till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) fick svaret att ”de som har svårigheter att betala till följd av pandemin får en individuell och välvillig behandling. Staden är och kommer att vara generös med anstånd och kan även vara beredd att gå längre. Men prövningen ska vara individuell.

Totalt har staden fakturerat stadens krögare drygt 651 000 kronor för tillsynsavgifter enligt alkohollagen och markupplåtelse. Det är alltså denna summa som kommunen inte vill betala tillbaka till krögarna.
– Vår hållning har hela tiden varit att de som kan ska betala och de som behöver hjälp med anstånd ska få det, säger Anna Classon, näringslivschef i Landskrona stad.

Ett flertal krögare i Landskrona träffas regelbundet. Senast var strax innan helgerna som ett möte ägde rum på Speakers Corner. Där var krögarna helt överens om att Landskrona borde göra som i Helsingborg, att återbetala samtliga avgifter för alkoholtillstånd samt uteserveringar för 2020. Att ge anstånd är inget som hjälper på sikt enligt krögarna.
– Alla har blivit hårt drabbade i och med restriktionerna. Att vi då får anstånd hjälper ju knappast. Vi bara puttar problemet framför oss om vi nappar på det, säger Tanja Meigård som driver Seglarpaviljongen och Bulldogs och som tvingats stänga den sistnämnda sportbaren/nattklubben under några månader.

Och hon får medhåll av samtliga krögare som är på mötet.
– För oss betyder det mycket ekonomiskt. Vi tvingas vända på varenda krona, säger Annika Glynos På Speakers Corner.

Även på Fellini råder tuffa tider.
– Vi har inte sagt upp någon personal eftersom vi är rädda för att vi inte skulle få tillbaka dom. Men vi permitterade i våras och har gått på knäna hela året. Om vi fått tillbaka för alkoholtillstånd samt uteserveringar för 2020 så hade det betytt mycket, säger Christine Anderberg.

Stefan Olsson kommer att fortsätta att driva frågan.
– Jag tycker att det är uselt och snålt med tanke på det goda resultatet som staden gjorde förra året. Jag tror att deras envishet till stor del beror på att det inte är dom själva i treklövern som kommit på idén. Därför kommer jag inte att släppa taget. Jag kommer att fortsätta att försöka få till en återbetalning. Och beroende på hur den nya pandemilagen som kommer imorgon (fredag) ser ut så kan det bli aktuellt att jobba för att avgifterna ska slopas även för 2021, säger Stefan Olsson.

Läs mer

Till arkivet