Äldsta och mest långväga läsaren har gått bort

Göran Hammarström är född i Landskrona 1922. - Min familj flyttade till Gävle 1934 men kontakten med Landskrona hölls vid liv. Min morbror var rektor J.E. Nilsson och vi hälsade på moster och morbror på Artillerigatan 48 på somrarna. Sedan blev min bror Rolf rådman i Landskrona på 80talet, så jag hälsade på honom tills han dog 2009. Jag har bott i flera städer i flera år, Gävle, Uppsala, Stockholm, Melbourne och Mainz. Jag har varit professor i fonetik i Uppsala, lingvistik i Melbourne och romanistik i Mainz. Jag har hållit mig underrätttad om BoIS matcher sedan 1927. Jag är skåning och landskronit. Göran
Göran Hammarström föddes i Landskrona 1922.
– Min familj flyttade till Gävle 1934 men kontakten med Landskrona hölls vid liv. Min morbror var rektor J.E. Nilsson och vi hälsade på moster och morbror på Artillerigatan 48 på somrarna. Sedan blev min bror Rolf rådman i Landskrona på 1980-talet, så jag hälsade på honom tills han dog 2009. Jag har bott i flera städer i flera år, Gävle, Uppsala, Stockholm, Melbourne och Mainz. Jag har varit professor i fonetik i Uppsala, lingvistik i Melbourne och romanistik i Mainz. Jag har hållit mig underrättad om BoIS matcher sedan 1927. Jag är skåning och landskronit, så presenterades sig  Göran Hammarström för läsarna när han skrev gästkrönikor här på Landskrona Direkt.

I dagarna har vi från andra sidan jordklotet nåtts av det sorgliga beskedet att en gammal landskronit och Landskrona-älskare lämnat jordelivet vid en ålder av 97 år.

Fast Göran Hammarström lämnade Sverige redan 1965 för att bosätta sig med familjen i Melbourne glömde han aldrig staden där han föddes, Landskrona.

Han lämnade det akademiska livet i Sverige för att bli Australiens första professor i lingvistik på Monash University i Melbourne. Han fortsatte även att dela med sig av sina kunskaper till studenter vid olika europeiska universitet.

– Han fick en lång karriär i språkvetenskap. Jag kommer ihåg att jag själv, som ung, fick tusentals miniundervisningar i lingvistik. Ett ämne som en tonåring kan vara mer eller mindre intresserad av… Men nu saknar jag dom. Jag kan tänka mig att han fortsätter med sina språkundervisningar ovan molnen, säger dottern Marika Hammarström i Melbourne, Australien.

Göran Hammarström var kanske Australiens ende supporter till Landskrona BoIS och höll sig underrättad om di randiges resultat. Hans favoriter i klubben var från gångna tider som till exempel bröderna Dahl, ”Buckla” Hansson, ”Tjodde” och andra eleganter. Han följde nutidens resultat bland annat genom denna pressprodukt och genom mail till och från undertecknad. 

Han var en kär gästkrönikör och Planketskribent.
– Här berättade han sina minnen och anekdoter från hur livet såg ut på 1920 och 30-talet i Landskrona. För mig var detta intressant eftersom det ibland handlade om mina farföräldrar och Sverige för snart hundra år sedan, säger Marika Hammarström.

Göran var troligen Australiens äldste ägare och förare av en svensk Volvo Amazon från 1960-talet.

Vid hans besök i Stockholm hade undertecknad tillsammans med hustru Bibbi intressanta diskussioner om språkfrågor. Han visade också stort intresse för FLIS, Föreningen Landskroniter i Stockholm, nu avsomnad.
En stor Landskronaprofil fick leva ett intressant liv och blev ett stort namn inom internationell språkforskning och undervisning.   

Lennart Andersson

Till arkivet