Annons
Onsdagen den 8:e december
Dagens namn: Virginia

Myten om hembiträdet diskuteras

På torsdag klockan 18.30 kommer Ulrika Holgersson, docent i historia vid Lunds universitet till Landskrona museum. Under rubriken “Hembiträdet och spelfilmen. Stjärnor i det svenska folkhemmets 1930 och 40-tal” jämför hon verkligheten med den bild som spelfilmen visade upp.

På 1930-talet debatterades hembiträdesfrågan i både Riksdagen och dagspressen. Eftersom hembiträden var en lågt värderad grupp på den svenska arbetsmarknaden flydde många från yrket. Samtidigt gjorde filmstjärnorna Tutta Rolf och Dagmar Ebbesen succé i rollerna som hembiträden i “Vi som går köksvägen” respektive “Hemslavinnor” och en hel genre av liknande filmer växte fram.
– Men om hembiträdena på vita duken ofta var starka kvinnor som rörde sig över klassgränserna, utkämpade de i verkligheten en fruktlös kamp för fackligt erkännande och drägligare arbetsvillkor, säger Hans Wallengren, föreståndare på Centrum för Arbetarhistoria.
– I torsdagens föredrag lyfts exempel upp på hur hembiträdet som filmstjärna ifrågasatte samhällets nedlåtande syn och blev ett språkrör för tankar kring den nya folkhemsideologin, avslutar Hans Wallengren.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser