Annons
Måndagen den 24:e januari
4.7°C 5.6m/s
Dagens namn: Erika

Pelles lada ska hjälpa behövande

Mitt i all bedrövelse så var hoppet ständigt närvarande. Stefan Hansson hälsar på Pelle Friberg på sjukhuset sedan han blivit inlagd för lunginflammation. Bara kort därefter dog Pelle Friberg och nu vill Stefan Hansson hedra sin kompis med “Pelles lada” en loppis där överskottet ska gå till behövande i Landskrona.

På kvällen den 29 december 2018 dog Pelle Friberg. Än lever hans minne och det ska det göra länge till, om Stefan Hansson får som han vill.  Han planerar nämligen för att öppna ”Pelles lada”, en loppis, där allt överskott oavkortat ska gå till behövande i Landskrona.

Annons
 

Under hösten 2018 följde Landskrona Direkt rullstolsburne Pelle Fribergs kamp för ett värdigt liv och tak över huvudet.  Det var en kall höst i alla avseenden.  Pelle Friberg var hänvisad att bo på Kolet, ett kommunalt natthärbärge för bostadslösa. Pelle hade sina tillhörigheter i en förvaringsbox på City Gross, där han ofta startade dagen med en fika.  Han hade övervunnit blodcancer men som följd blivit rullstolsburen och fått nedsatt immunförsvar. När kylan var sträng i slutet av november drog han på sig en lunginflammation.

Stefan Hansson gjorde vad han kunde för att hjälpa till och genom en artikelserie på Landskrona Direkt fick Pelle i början av december ett rum i en källare hos en privatperson. Pelle Friberg var glad och nöjd med sitt boende. Det blev kortvarigt.

– Pelle hjälpte till här på loppisen. Det blev en kanonkompis. Jag är helt övertygad om att han levt än idag om han haft lite lugn och ro i livet.  Redan innan han gick bort hade jag planer på ”Pelles lada”, en loppis där allt överskott går till utsatta personer i Landskrona, säger Stefan Hansson som tillvardags driver Agges Loppis.
– Det finns en lokal här intill som hade blivit perfekt för ändamålet. Jag har förhört mig om den men jag kan inte sköta allt själv. Nu vill jag komma i kontakt med personer, gärna pensionärer, som vill hjälpa till.

Tanken är att Pelles lada ska hålla öppet måndag till fredag.
– Öppettiderna är avhängt av hur många som ställer upp. Jag har ett samarbete med Malvan så alla kläder kommer vi att skänka till dem. Allt annat ska vi sälja här men jag vill ha en tydlig skillnad mellan Agges loppis och Pelles lada, säger Stefan Hansson och målar upp flera olika scenarios hur ”Pelles lada” sedan kan hjälpa medborgare som på något vis hamnat lite på glid i tillvaron.
– På sikt ser jag också att Pelles lada hyr in sig i centrum och skapar en typ av värmestuga. Där man ska kunna få sig en kopp kaffe och kanske fixa lite enkla ärende via en dator. Som det är idag får många personer driva runt i väntan på att Kolet eller Engelbrekt ska öppna. Det känns liksom inte värdigt.

Vill du hjälpa till med Pelles lada, kontakta Stefan Hansson på Agges Loppis 073-561 55 46. 

Stefan Hansson och Fredrik Anderberg diskuterar “Pelles lada”.

Artiklarna vi skrev om Pelle Friberg

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser