Pelle Friberg är död

Pelle Friberg blev 59 år. Bara veckor efter att bilden togs dog han.
Pelle Friberg blev 59 år. Bara veckor efter att bilden togs dog han.

I en artikelserie under hösten skrev vi om Pelle Friberg, rullstolsburen och hemlös.
Vi följde hans vedermödor om tak över huvudet och den kallsinnighet han mötes av från myndigheternas sida. Första veckan i december förbarmade sig en läsare och gav honom ett hem i sin inredda källare. Pelle Friberg var glad och nöjd med sitt boende. Det blev kortvarigt. På kvällen den 29 december dog han.

Pelle Friberg övervann sin blodcancer men som följd blev han rullstolsburen och fick nedsatt immunförsvar. När kylan var sträng i slutet av november drog han på sig en lunginflammation. Trots detta så ansåg tjänstemän att Pelle Friberg som hade en pension på 7000-8000 kronor i månaden själv skulle hitta sig ett boende. Landskrona Direkt var på plats på lasarettet och hörde samtalen som hans kompis Stefan Hansson förtvivlat förde med myndighetspersoner över telefon. Trots att vännen upprepat försökte säga att hans kamrat levde i vad Socialstyrelsen skulle bedöma som akut hemlöshet fick han ingen respons på sin vädjan om att staden måste hjälpa Pelle.
I samma veva kontaktade en privatperson Stefan och erbjöd Pelle ett rum i sin villa.

Den som förbarmade sig över Pelles situation var Stefan Pålsson. I hans inredda källare fick Pelle bo de sista veckorna i sitt liv.
– Jag läste artiklarna på Landskrona Direkt och blev tagen. Jag kontaktade då Stefan Hansson som gav mig Pelles nummer. Och så hamnade han hos mig, säger Stefan Pålsson.
– Han trivdes här och kände sig trygg. Bland annat satt han här och spelade Bingolotto på fredagarna.

Det var även Stefan Pålsson som hittade Pelle livlös den 29 december.
– Han hade varit krasslig någon dag och tappat aptiten. Jag ville ta med honom ut och äta men han ville stanna hemma. Och när jag kom hem så låg han livlös på golvet. Jag försökte med mun mot mun-metoden och sedan tog sjukvårdspersonal över innan ambulansen for iväg med honom. Och det var sista gången jag såg honom. Det var i ambulansen som han konstaterades vara avliden.

Förutom hjälp med bostad så hade Stefan Pålsson engagerat en advokat som lovat syna kommunens agerande mot Pelle i sömmarna.
– Vi hälsade på advokaten men han var sjuk och han tillfrisknade först när Pelle var avliden. Men han har lovat att titta på ärendet när han avslutat det som ligger på hans bord idag. Så förhoppningsvis kan Pelle få upprättelse postumt.

Stefan Hansson, var en mycket nära vän till Pelle och bidrog till att han fick ett någorlunda värdigt avslut på sitt liv. Idag sörjer han sin vän och berättar om en varm kamratskap.
– Vi träffades för fem år sedan och sedan dess har vi varit goda vänner. Han var en jävla rolig och go gubbe. Han hjälpte mig på min loppis och vi hade många trevliga stunder.

Förutom vännerna i Landskrona så sörjs Pelle Friberg av sin mor, sina två syskon samt sina två döttrar med familjer.

Artiklarna vi skrev om Pelle Friberg

Till arkivet