Annons

Pelle fick tillfälligt tak över huvudet… på lasarettet

Pelle Friberg åkte i helgen på lunginflammation och fick därmed ofrivilligt tak över huvudet.

Man ska akta sig för vad man önskar sig. Pelle Friberg vill bara ha tak över huvudet. Ett boende där han själv får bestämma när han måste gå ut eller inte. Vi har i två tidigare artiklar berättat om bostadslöse och rullstolsburne Pelle Friberg som på grund av leukemi hamnat i kläm mellan maktlösa politiker som gömmer sig bakom tjänstemän som hänvisar till byråkratin, lagar och bostadsbrist. Som om detta var Pelle Fribergs förtjänst där han nu ligger på lasarettet i lunginflammation.
– Nu har jag tak över huvudet, åtminstone några dagar, skrockar Pelle Friberg på sitt eget sarkastiska sätt.

Annons
 

Pelle Friberg hostar och har ont. För tillfället glömmer han stickningarna i  benen.
– Nervtrådarna söker efter varandra men hostar jag så gör det så jäkla ont i ryggen att jag kan glömma det, säger han och ler. Pelle Friberg är ett unikum till att hålla humöret uppe. Han ser ljuset i tunneln.
– Allt kommer att fixa sig en dag. Nu behöver jag dessutom inte frysa på ett par dagar. Där var rent av en kvinna som lovat gå i borgen för mig, bara jag hittar en lägenhet, säger han.

Landskrona Direkt tog i fredags en fika med Pelle Friberg på City Gross. Det var en trevlig stund men långt, långt ifrån den bild våra politiker vill måla upp av Landskrona. Mörkare blev det när vi i söndags återsågs. Pelle Fribergs förkylning hade då slagit över i en lunginflammation.
– Det blev ambulans till Lund, innan jag hamnade här, på denna salen, berättar Pelle Friberg.

Om du är fastighetsägare och kan hjälpa Pelle Friberg till en bostad- kontakta gärna oss på Landskrona Direkt så förmedlar vi kontakten vidare.

Samtidigt som kylan slog till så passade vi på att ta några bilder.

Klockan är strax efter 8. Pelle Friberg har kört från Kolet för att ta en morgonfika på City Gross.  Permobilen gör att han får ta ett av de yttre borden, närmst de automatiska dörrarna, som ständigt öppnas och stängs. Det drar kallt.  Sakta fylls fiket på med fler kunder…

Jonny har med lite korsord som de kan lösa.

Ronny kommer från Akutbo Engelbrekt och har med sig posten. Pelle Friberg är fortfarande skriven där till han får en permanent adress.
– Det är mest räkningar, säger han.

Permobilen blinkar att den behöver laddas. I förvaringsskåpet hämtar Pelle Friberg laddaren och lite ombyteskläder.
– Det blir så när man inte har någonstans att bo, konstaterar han.

Pelle Friberg rullar ut för att ta en cigg. Landskrona Direkt får syn på kommunalråd Elvir Mesanovic (MP). Han har “missat att läsa” om Pelle men får en snabb dragning.
– Detta låter inte klokt. Jag ska undersöka saken, lovar han och återkommer under eftermiddagen.
– Jag har samtalat idag direkt med ansvarig tjänsteman angående Pelles situation. Känner mig tyvärr maktlös i frågan eftersom beskrivningen från verksamhetschefen hur det ser ut i hela landet och Landskrona är inte lätt att lösa. Lagstiftningen är styrande samtidig som vi har en bostadsbrist för samtliga grupper i samhället.

Många kommer fram till Pelle Friberg och är uppriktigt oroliga. Andra hejar till och önskar honom lycka till. Stefan Hansson som till vardags driver Agges Loppis lovar att hjälpa till att möblera en lägenhet den dagen han får en.

Just nu sätter Pelle Friberg en del hopp till kuratorn på lasarettet.
– Hon hjälpte mig till akutboendet i december 2016. Trots att hon från soc sa att det då inte fanns något ledigt så gick kuratorn vidare och lyckades fixa en plats till mig. Engelbrekt är som att komma till ruta ett igen. Men det är bättre än ruta minus två.

Läs mer:

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser