Annons

Förintelsens minnesdag i Landskrona

Idag samlas människor över hela världen till den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. I Landskrona uppmärksammas dagen genom en minnesstund på stadsbiblioteket.

Annons
 

År 2005 deklarerade FN den 27 januari som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Den 27 januari är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Under dagen hedras minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandbergs som idag har möte med kommunfullmäktige  inleder minnesstunden på stadsbiblioteket med ett tal innan han beger sig till Rådhuset och mötet där.

Strax före nyår besökte Torkild Strandberg Bergen Belsen i norra Tyskland. Idag är det nästintill ofattbart att detta för 75 år sedan var platsen för ett koncentrations- och krigsfångeläger i det nazistiska Tyskland.
– Att denna plats, belägen på ljunghedarna vid Lüneburg, hyst denna organiserade ondska blir obegripligt en förmiddag strax före nyår 2019. Men gravarna finns där. Omärkta med den kalla siffror som enda märkning 10000 döda. 5000 döda. 15000 döda, berättar han.

Torkild Strandberg tänker tala om det personliga ansvarstagandet, vikten av att vi aldrig får glömma det fruktansvärda som hände i koncentrationslägren men också betydelsen av det fria ordet och tanken där de ”otyska” bokbålen starkt begränsade yttrandefriheten. Landskronas stolta agerande under krigsåren är annat som han tänker nämna i sitt tal.
– Förintelsen är en varning till oss alla. Att om vi inte är aktsamma om våra tankar, aktsamma om våra handlingar och aktsamma om vår karaktär – då är upprepandet av 30- och 40-talen kanske inte så långt borta, varnar Torkild Strandberg.

Förintelsens minnesdag i Landskrona hålls på stadsbiblioteket klockan 18.00-18.40 och utöver tal kommer elever från Kulturskolan att sjunga och bibliotekarie Olof Lindvall läsa ur “Jag flydde från Auschwitz” av Rudolf Vrba.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser