Klockan som portvakt i vardagsbruset

Robin Schultz förenar sina två stora intressen - klockor och affärsutveckling - i bolaget Nord A1 som nu är på gång att lansera en AI-klocka som ska hjälpa oss att stressa
Robin Schultz förenar sina två stora intressen – klockor och affärsutveckling – i bolaget Nord A1 som nu är på gång att lansera en AI-klocka som ska fungera som en portvakt i vardagsbruset.

Idag finns det AI-klockar och tillhörande appar som hjälper till med allt från golfsvingar till att hålla ett vakande öga över våra äldre. Nu har en Landskronit i förskingringen tagit fram en klocka som ska hjälpa oss att ta kontroll över det enorma informationsöverflöd som ständigt väller över oss och skapar stress.

– Till och med klockans design ska kontra det digitala vardagsbruset genom att efterlikna en analog klocka, säger Robin Schultz, grundare och VD för Helsingborgsföretaget Nord A1 som nu för första gången presenterar sina tankar om klockan med artificiell intelligens som tolkar informationen åt användaren och endast notifierar om sådant som är särskilt viktigt.
– Varje dag mottar vi i genomsnitt 64 notiser. Bara en bråkdel är relevanta för oss, säger han.

Alla smartklockor på marknaden fungerar som en förlängning till mobiltelefonen. Frågan är om detta i sig inte är problemet och enklast vore väl att låta bli att ha en vibrerande klocka på armen som stjäl fokus så fort man får ett sms eller ett mejl.
– Vår AI-klocka fungerar som en portvakt som endast släpper igenom kritisk information och inte massa nonsens, säger Robin Schultz och ger exempel på hur hans klocka fungerar i praktiken.
– Klockan vibrerar när någon nära anhörig ber om hjälp eller behöver någonting särskilt. Den påminner även om viktiga deadlines eller hälsorelaterade aspekter. Allt som är överflödigt filtreras bort.

Några närbilder på klockan vill VD:n dock vänta med. 
– Vi är i processen att designskydda och patentera produkten innan vi börjar marknadsföra den. Vi hoppas att kunna lansera vår AI-klocka på marknaden under nästa år.

Robin Schultz är uppväxt i Landskrona och efter studier på Selma Lagerlöfsgymnasiet och arbete på bland annat Alfdex så flyttade han till Växjö för att studera till affärsutvecklare på Linneuniversitet.
– Jag brinner för affärsutveckling och har lyckats skapa ett fantastiskt team som bidrar till alla lösningar runt klockan.  Vi har kompetens från marknadsledande företag inom teknik och klockor, och bolaget backas även av en finansexpert.

Så ett besök på Draknästet är inte aktuellt?
– Tanken har föresvävat mig. Jag är mycket nöjd med teamet som redan finns. Men man vet aldrig.

Dålig batteritid och det ständiga laddandet är en sak man också vill komma från.
– Batteritiden ligger på två år. Klockan kan dessutom  användas ner till 100 meters djup.

Under konceptutvecklingen tog den tidiga produkten finalplatser i två regionala innovationstävlingar och beviljades finansiering i Vinnovas “Innovativa Startups”.
– I veckan fick vi dessutom besked att vi nått en finalplats i den nationella tävlingen Business Challenge. Vi är därmed ett av tio bolag utav totalt 350 som tävlar om Startup of the Year.

Klockan kommer att lanseras i design för både män och kvinnor.
–  Försäljningspriset varierar mellan 4000-6000 kronor beroende på modell, säger Robin Schultz som har en vision om att klockan ska slå globalt.
– Vår ambition är att vända upp och ner på klockbranschen med riktiga lösningar på riktiga problem, avslutar Robin Schultz.

Till arkivet