Annons

Martinas Marknad intar Rådhustorget

Den 10 oktober satsar Landskrona stad på en ordentlig torgdag när man bjuder in till Martinas Marknad.
Foto: Magda Ehlers.

Vi noterar att programmet till höstens handelsdag redan börjar ta form. I samband med höstens handelsdag Höst i Landskrona, lördag den 10 oktober, flyttar Martinas Marknad in på Rådhustorget.

Annons
 

– Martinas Marknad blir en marknad för det goda livet. I rådhusets källare huserade Martina Liljeblad med sin fiskförsäljning för 100 år sedan, därifrån namnet Martinas Marknad, säger Thorsten Karlén, evenemangsansvarig Landskrona stad.

– Vi vill skapa en levande marknad med höstens alla primörer; frukt och grönt, fisk och delikatesser. Det ska vara ett färgglatt smörgåsbord med det lilla extra. Vi räknar med minst 15 utställare med närproducerade råvaror och förädlad mat och dryck som vill vara med, säger Thorsten Karlén som har förhoppningar om en återkommande marknad.

Ny minnessten 
I samband med höstens handelsdag kommer även avtäckningen av årets nya minnessten på Järnvägsgatans Walk of Fame att äga rum. Vem som i år får motta utmärkelsen offentliggörs längre fram.

Bakgrunden till namnet Martinas Marknad
För mer än hundra år sedan var fiskeindustrin stor i Landskrona och det fanns tre större fiskhandlarfamiljer i Borstahusen. Männen var på sjön och kvinnorna ansvarade för försäljningen. Den största av handlarna var Martina Liljeblad. Martina hade sin försäljning i stadens fiskhall i rådhusets källare där även Reinhardts fiskexport och Johanna Hanssons huserade.

Landskrona har också en lång tradition av livsmedelsindustri som även återspeglas bland de företag som är verksamma i staden idag

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser