Konflikter i Asien diskuterades hos Rotary

Expertkommentator om Israel/Palestina i svensk TV/radio/press samt skriver regelbundet för Huffington Post, Haaretz och Politico EU.
Anders Persson är expertkommentator om Israel/Palestina i svensk TV/radio/press samt skriver regelbundet för Huffington Post, Haaretz och Politico EU. Ibland gör han dock avsteg från detta och ägnar sig åt sin hobby, asiatisk politik, något han berättade om för Landskronas rotarianer.

Kan Asien växa fredligt? Det var rubriken på det föredrag som docent Anders Persson, känd expert i radio och TV, höll på Landskrona-Citadell Rotaryklubb veckomöte på Hotel Öresund på måndagen.

Borstahussonen Anders Persson berättade med inlevelse om sina upplevelser då han rest runt i Asien årligen under en längre period. En av de mer spännande resorna gjorde han 2016.
– Jag fick då tre miljoner kronor i forskarpengar vilka ledde till att jag först kunde åka till USA för att gå på ett möte med Donald Trump och därefter fick jag åka till Nordkorea. Kontrasterna var minst sagt stora, sade han till den intresserade publiken och berättade vidare om sina tankar om den minst sagt expansiva regionen.

Eftersom hela området öster om Asien är full av energiresurser och att det geografiska läget är strategiskt ur ett militärt perspektiv är det mycket känsligt.
– Det är många gränskonflikter i området. Framför allt i sydkinesiska havet. Men även miljön i hela Asien, framför allt i Kina är en fråga som måste lösas. Shanghai är till exempel  ingen stad som man vill låta sina barn växa upp i, sade docenten.

Men frågan var ju om Asien kunde fortsätta att utvecklas och växa i lika snabb takt som tidigare och att detta i så fall kan ske under fredliga former. Anders Persson vågar inte sia men han är skeptisk.
– USA har en oerhört viktig roll i det hela. Eftersom det råder många konflikter mellan stora länder och därmed ekonomier, exempelvis mellan Kina och Indien, så är det frågan om vilken sida USA väljer att stödja. Allt detta kan få en avgörande betydelse för stabiliteten i Asien, avslutade Anders Persson.

 

Till arkivet