Facket om postkonflikten

Nu delas posten åter ut i Torgpalatset.
Brevbärarnas arbetsmiljö är uppe till diskussion mer eller mindre dagligen just nu.
Brevbärarnas arbetsmiljö är uppe till diskussion mer eller mindre dagligen just nu.

Konflikten mellan Postnord och Svenska Hus och deras fastigheter på Pilåkern har ännu inte nått en lösning. Postföretaget vägrar dela ut brev till de boende med hänvisning till rådande arbetsmiljö som man anser brister i belysning och brevinkast. Som Landskrona Direkt tidigare rapporterat kan dessutom snart ytterligare 438 hushåll dras in i konflikten.

Mårten Pavlov är ordförande i Seko Posten i region Syd som är den fackliga organisation som företräder brevbärarna. Han är tillika regionalt förhandlingsansvarig och väldigt mån om sina medlemmars arbetsmiljö.

Hur ser ni på konflikten?
-Vi ser så klart positivt på att förbättra våra medlemmars arbetsmiljö. Sedan tycker vi naturligtvis att det är tråkigt att det har gått så långt som till ett utdelningsstopp. I de flesta tidigare fall där denna fråga dykt upp har parterna lyckats lösa frågan på ett bra sätt långt innan utdelningsstopp blivit aktuellt.

Blir det färre brevbärare om man installerar postboxar i alla landets trapphus eller strax intill?
– Det som bidrar till att det blir färre brevbärare är att mängden brev som skickas minskar. Detta leder till att utdelningsrundorna för våra medlemmar blir längre och därmed ökar också belastningen. Således är det absolut nödvändigt att ta arbetsmiljöfrågan på allvar.

Vad säger brevbärarna?
– Jag vet inte om jag kan sammanfatta hela brevbärarkårens åsikter i detta svar men jag tror inte det finns någon brevbärare som inte inser vikten av att förbättra arbetsmiljön.

Läs mer:

Till arkivet