Annons
Fredagen den 21:e januari
1.3°C 10.1m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

Debatt: Öppet brev till Postnord

Martin Hegardt, undervisar, skriver, och fotograferar.  Han sitter även  i utbildningsnämnden för Liberalerna.

Martin Hegardt, undervisar, skriver, och fotograferar. Han sitter även i utbildningsnämnden för Liberalerna.

Till
John McCormick
Produktionschef
Postnord

Hej John

I veckan kom det två brev genom min brevlåda och landade på golvet i min hall. Det ena kom från er (Postnord) det andra från Lindström fastigheter, som är min hyresvärd.

Brevet från Postnord kan inte läsas på annat sätt än som ett hot. Innebörden är att Postnord anser att det finns brister i fastigheten som påverkar arbetsmiljön för deras brevbärare negativt. Därför kommer utdelningen att upphöra den 1 november. Vi som bor i huset får då bege oss till Postnords företagscenter som ligger ungefär två kilometer bort.

I brevet från Lindström fastigheter som har delats ut till oss boende svarar man på Postnords kritik. Där står bland annat att läsa:
”PostNord har genomfört en ”besiktning” utan vår vetskap eller närvaro där man bedömt bland annat att ljusnivån i Ert trapphus är så dåligt att den utgör en omedelbar fara för arbetstagarna”
Jag går i trapphuset varje dag och kan intyga att ljusnivån inte är dålig. Den är bra och kan omöjligt utgöra en omedelbar fara för brevbärare.
Vidare står det i brevet att:
”Man har också omdefinierat vilka storlekar på brevinkast som man rekommenderar för att därigenom kunna döma ut äldre modeller som likaledes en akut fara för arbetstagarna. PostNord har därefter hänvisat till tjänstemän på postboxar.se för rekommendationer om hur vi kan lösa problemen.”
Lindström fastigheter hävdar vidare ”att både belysning och brevinkast uppfyller de normer vi har att förhålla oss till.”

På Post och Telestyrelsens hemsida kan man läsa om vilka villkor som gäller för PostNords brevutdelning. Snart hänvisas man till avsnittet om postboxar och där räknas alla fördelar upp. Det handlar i huvudsak om två saker: Minskat antal försändelser innebär att PostNord måste effektivisera sin utdelning. Postboxar gör arbetet snabbare. Många brevbärare har fått förslitningsskador av att gå i trappor. Att undvika trappor utgör alltså en förbättring av arbetsmiljön.

Förmodligen ligger det också i PostNord Landskronas intresse att effektivisera utdelningen och jag antar att ni välkomnar fler postboxar. Jag utgår också ifrån att ni värnar om era anställda och gärna ser att trappor i utdelningsdistrikten försvinner för att på detta sätt minska förslitningsskadorna. Därför måste jag ställa mig frågan om det verkligen är ljusstyrkan i trapphuset och brevinkastens storlek det här handlar om? Är det inte så att ni vill ha in en postbox i vårt hus, men kan inte tvinga fastighetsägaren. Lösningen för er blir då att genom hot tvinga fram en förändring.

Vi, de boende i den aktuella fastigheten, ska från och med den 1 november alltså hämta våra brev två kilometer bort. Posten kan då hämtas mellan kl. 15 och 18. Jag är borta från klockan 07 och är normalt hemma 18.30. Helt plötsligt kommer jag alltså inte att få någon post? Detta kan väl knappast vara förenligt med postlagen?

Sammanfattningsvis vill jag gärna ha en kommentar från John McCormick och Postnord om varför ni hotar mig med att jag inte längre kommer att få någon post från och med den 1 november. Och jag vill inte läsa om dålig belysning i husets trapphall.

Med vänlig hälsning

Martin Hegardt
Boende Regeringsgatan 71

 

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.
I undantagsfall kan dessa snäva gränser överträdas så till vida att debattören är Landskronabo.

Bifogat din debattartikel ska en bild bifogas samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag.
Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

2 kommentarer till "Öppet brev till Postnord"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Svar till Martin Hegardt

  2. Pingback: Landskrona Direkt | Replik till Postnord

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser