Postkonflikten: Fastighetsägarna ger svar på tal

PostNord har inspekterat tusentals brevinkast i Landskrona. (Bild från annat tillfälle)
PostNord har inspekterat tusentals brevinkast i Landskrona. (Bild från annat tillfälle)
PostNord har inspekterat tusentals brevinkast i Landskrona. (Bild från annat tillfälle)
PostNord har inspekterat tusentals brevinkast i Landskrona.
(Bild från annat tillfälle)

Efter att Landskrona Direkt skrivit om PostNords planer på att inte dela post i brevlådorna till de boende på Pilåkern har fastighetsägaren Svenska Hus skicka ut ett pressmeddelande.

INFORMATION OM POSTNORDS HOT OM UTDELNINGSSTOPP PÅ PILÅKERN

PostNord hotar med utdelningsstopp av post i Svenska Hus lägenheter på Pilåkern från och med den 3 oktober.

PostNord kräver att fastighetsägare ska vidta och bekosta åtgärder som ska förbättra arbetsmiljön för brevbärarna när de delar ut post. Eftersom brevbärarna är anställda hos PostNord är det PostNord som, i egenskap av arbetsgivare, har det arbetsmiljörättsliga ansvaret – inte fastighetsägaren. Det är orimligt att våra hyresgäster ska drabbas av utdelningsstopp av arbetsmiljöskäl som PostNord har ansvaret för.

Fastighetsägaren har dock ett ansvar att förebygga olyckor hos de som besöker fastigheten och därför får postinläggen inte ha vassa kanter eller dylikt. Men så länge det finns en fungerande postmottagningsanordning, vilket det gör i våra fastigheter, har PostNord en skyldighet att dela ut post.

Vi har tagit del av PostNords krav och har fört en dialog med dem under en tid. Svenska Hus följer de rekommendationer som branschorganisationen Fastighetsägarna har arbetat fram för samtliga fastighetsägare. Vi ställer oss också mycket positiva till att, så långt det är möjligt, vidta förbättringar av arbetsmiljön för brevbärare i våra fastigheter såvitt åtgärderna som sig bör bekostas av PostNord.

Vi arbetar intensivt med att lösa situationen med PostNord för att förhindra ett utdelningsstopp och informerar våra hyresgäster om läget fortlöpande.

Med vänlig hälsning
Svenska Hus AB

Landskrona Direkt har även varit i kontakt med Landskronahem som enligt PostNord har liknande brevinkast som de som finns på Pilåkern. Frågan var om det ställts liknande krav på det kommunala bolaget och vad man i sådana fall vidtagit för åtgärder.
– Det har förts samtal, det är allt, svarar Landskronahems VD Helena Fremle kort i ett mejl.

Läs mer:

 

 

Till arkivet