Irländsk fotografi står på tur

Just nu visas Jan McCullough senaste projekt  I Home Instruction Manual på Seen Fifteen Gallery i London. I sommar kommer utställningen till Landskrona.
Just nu visas Jan McCullough senaste projekt I Home Instruction Manual på Seen Fifteen Gallery i London. I sommar kommer utställningen till Landskrona.

Rödhåriga barn leker vid foten av böljande gröna kullar. En gammal man med ärrat ansikte tar en öl på sin stampub. Lokalbefolkningen kastar tröstlöst sten mot engelska soldater i ett av Belfasts fattigaste kvarter…

De senaste två åren har Landskrona Foto under sommaren presenterat ett annat lands fotografi och fotografer. Serien startade med Turkiet, följt av Tjeckien och nu under 2016 har turen kommit till Irland – inte bara nationen Irland utan hela ön inbegripet Nord-Irland. Utställningen invigs den 30:e juni och avslutas en månad efter Landskrona Foto Festival.
 Landskrona Foto: View Ireland visas i Landskrona museums lokaler.
– I denna fotohistoriska utställning på Landskrona museum förhåller vi oss till den visuella klichébilden av Irland. Bilden som fastnat på pittoreska vykort och tidningsuppslag och säkert även på mångas näthinnor. Hur har de irländska fotograferna egentligen sett på sitt hemland genom historien och hur ser de på sitt land idag?, berättar Jenny Lindhe, curator för utställningen.

Vilka fotografer har förhållit sig till bilden av Irland? Vilka bilder var det som aldrig togs?
– Såvitt man vet finns ingen fotografisk dokumentation av en av de största katastrofer som landet upplevt. När Den Stora Svälten utbröt 1845 hade kameratekniken funnits på Irland i flera år men ingen fotograferade den stora hungersnöden. Ett årtionde senare, då landet fortfarande led av sviterna efter svälten, var dock fotografin etablerad i en helt annan sfär. I skydd av The Big Houses använde överklassens damer sig flitigt av den nya tekniken.

Över hundra år senare är tidningarna fyllda av trycksvärta från ett annat trauma. Konfliktens Nordirland har haft många skildrare men medieberättelserna därifrån har ofta sett likartade ut. En mer personlig berättelse kommer besökarna att finna i  Patrick McCoys serie The People´s Taxis (1998).
– Här ser vi närgångna porträtt av passagerare som färdas i de svarta taxibilarna på The Falls Road. Det klaustrofobiska baksätet blir som en spegling av det socialt ansträngda livet mitt i konflikten.

I kontrast till våldsskildringarna finns idén om Irland som ett sagoland. Turistens dröm om Den Gröna Ön. I collageserien Irelantis (1990-tal) krossar fotografen Sean Hillen denna illusion av ett pittoreskt Irland. I de vykortsstora verken framträder ett helt annat, komplext landskap.

En annan föreställning har den samtida fotografen Jan McCullough utforskat i sitt senaste projekt. I Home Instruction Manual (2014-2015) söker hon efter en identitet på ett tidigare oprövat sätt.

“I typed ‘how to make a home’ into Google, and was directed to an online chat forum in which self-described experts were exchanging detailed instructions. I rented an ordinary suburban house and carried out the strangers’ advice exactly over the period of two months.”

Under processens gång med att skapa det “perfekta” hemmet funderar McCullough över hur en personlighet danas. Hon dokumenterar slutresultatet av sin tid som boende och arbetande i huset, en plats där hon testat olika sätt att leva.

I utställningen presenteras även verk av: Mary Countess of Rosse, Lady Louisa Tenison, Dennis Dinneen, Paul Seawright, Anthony Haughey, Trish Morrissey, Eamonn Doyle, Grace Weir, Laurence McKeown, Arthur Fields, Patrick Hogan Broomberg & Chanarin, Bertien van Manen med flera…

Utställningen är producerad i samverkan med PhotoIreland, Belfast Exposed, Gallery of Photography Ireland och Culture Ireland.

Curator för utställningen är Jenny Lindhe i samarbete med Ángel Luis González, Trish Lambe, Tanya Kiang samt Ciara Hickey.

Jenny Lindhe är en av de ansvariga för den fotoutställningen View Ireland som visas på museet i sommar.
Jenny Lindhe är en av de ansvariga för den fotoutställningen View Ireland som visas på museet i sommar. Foto: Håkan Karlsson

Läs mer om kommande fotoutställningar i Landskrona

Till arkivet