Annons

Nya konstnärliga ledare vill bredda fotofestivalen

Christian Caujolle och Jenny Nordquist tar över ansvaret för Landskrona Fotofestival.

Christian Caujolle och Jenny Nordquist tar över ansvaret för Landskrona Fotofestival.

2016 blir det fjärde året som Landskrona Foto Festival arrangeras och festivalen kommer att pågå mellan den 19:e och den 28:e augusti. Landskrona Foto har nu presenterat den nya konstnärliga ledningen för festivalen. Det är den franske kuratorn och författaren Christian Caujolle samt den i Landskrona födda fotografen, läraren och galleristen Jenny Nordquist som ska ro festivalen i hamn.

Annons
 

Att Landskrona Fotofestival har slagit genom och är på väg att etablera sig bland de stora festivalerna råder det ingen tvekan om. Nästa år kommer festivalen att bli bredare och de som ska se till detta är de två nya konstnärliga ledarna Christian Caujolle och Jenny Nordquist.
– Med Christian Caujolle får vi en europeisk auktoritet med ett fantastiskt kontaktnät och Jenny Nordquist kommer med det samma beträffande nordisk fotografi, säger Göran Nyström, verksamhetsledare för Landskrona Foto.

Christian Caujolle har besökt två av de tre tidigare festivalerna och han hade inte svårt att tacka ja när erbjudandet kom.
– För det första så vill jag lära mig mer om skandinavisk fotografi. Men jag gillar även Landskrona. Storleken på staden är perfekt. Landskrona är litet nog för att man som besökare kan promenera överallt, med spännande utställningslokaler och stora möjligheter för spontana möten. Att arrangera fotofestivalen i storstäder är svårt, säger han.

Jenny Nordquist, som är född och uppvuxen i Landskrona bor idag i Köpenhamn. Under Landskrona Foto Festival 2013 visade hon sin serie The Shoreditch Triangle. Dessförinnan erhöll hon Landskrona stads kulturstipendium 1998. Hon är stolt över att ha fått frågan att vara konstnärlig ledare..
– Att få vara med och utveckla min fina gamla hemstad Landskrona som Sveriges fotostad är en otroligt spännande utmaning och ett stort ansvar. Samtidigt som festivalen växer är det viktigt att den fortsätter vara den intima mötesplats där fotografiska verk av högsta kvalité presenteras. Det är ett privilegium att få arbeta tillsammans med en så erfaren och erkänd kurator som festivalens nye konstnärlige ledare Christian Caujolle.

Göran Nyström är på inget vis missnöjd med de tidigare tre festivalerna som haft Thomas H Johnsson och JH Engström som konstnärliga ledare. I stället ser han de nya ledarna som en del av festivalens utveckling.
– Det nya ledningsteamet blir en logisk fortsättning på den bas som Thomas och JH lagt, samtidigt som det blir en breddning till innehåll och form för festivalen och en betoning av den internationella karaktären och att festivalen skall utvecklas till en stark mötesplats för den nordiska professionella fotografin och för den konstintresserade allmänheten, säger Göran Nyström.

För Christian Caujolle är visionen tydlig.
– Vi vill göra Landskrona till Skandinaviens viktigaste fotostad, att bibehålla och vidare utveckla den höga internationella kvaliteten på innehåll och att involvera den lokala befolkningen i så stor mån som möjligt, säger han och fortsätter.
– Mitt mål är att utöka utomhusutställningarna och lyfta fotografin in i det offentliga rummet. Dels för att nå en så bred publik som möjligt och även för att locka en ny målgrupp till de övriga utställningarna. Genom associationer, grupper av människor och små eller stora strukturer vill jag att så många människor som möjligt är involverade och berörs av festivalen. För mig är en festival inte bara ett evenemang. Den måste erbjuda möjligheten att upptäcka och att dela med sig. Inte endast för konstnärer och yrkesaktiva fotografer utan även för vanliga människor och invånare. Jag vill betona att en festival måste ses som ett led i en pedagogisk process.

Så här beskriver Landskrona Foto de båda konstnärliga ledarna.

jenny_christian900_3

Christian Caujolle bildade 1986 Agence VU i Paris och kort därefter Gallerie VU. Han har varit konstnärlig ledare för ett flertal fotofestivaler i Frankrike och Spanien såsom festivalerna i Arles, Sète, Madrid och Getxo. 2008 tog han initiativ till att skapa Photo Phnom Penh Festival i Cambodja som han fortfarande leder. Han har en bred publicistisk verksamhet inom fotografi och har starkt bidragit till att presentera svenska fotografer såsom Christer Strömholm och Anders Petersen för den internationella publiken. Bredvid uppdrag som curator för festivaler och utställningar, undervisar han vid Ecole Nationale Supérieure Louis Lumière i Paris.

jenny_christian900_2

Jenny Nordquist är fotograf och utbildad vid Goldsmiths University och London College of Communication. Hon har visat sitt arbete vid ett stort antal solo och grupputställningar i de nordiska länderna, England, Tyskland och Holland. Hon är för närvarande utbildningsledare för Östra Grevie folkhögskolas konstnärliga utbildningar och driver galleri Kontor i Köpenhamn.

En kommentar till "Nya konstnärliga ledare vill bredda fotofestivalen"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Irländsk fotografi står på tur

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser