Fotofest både ute och inne

Landskrona Foto Festival arrangeras i sommar för fjärde gången. De konstnärliga ledarna Christian Caujolle och Jenny Nordquist kommer i år att använda stadens rum såväl inne som utomhus för att visa utställningar.
Landskrona Foto Festival arrangeras i sommar för fjärde gången. De konstnärliga ledarna Christian Caujolle och Jenny Nordquist kommer i år att använda stadens rum såväl inne som utomhus för att visa utställningar.
Landskrona Foto Festival arrangeras i sommar för fjärde gången. De konstnärliga ledarna Christian Caujolle och Jenny Nordquist kommer i år att använda stadens rum såväl inne som utomhus för att visa utställningar.
Landskrona Foto Festival arrangeras i sommar för fjärde gången. De nya konstnärliga ledarna Christian Caujolle och Jenny Nordquist kommer i år att använda stadens rum såväl inomhus som utomhus för att visa utställningar.

Landskrona har på inget sätt gjort avkall på avsikten att bli ett nytt centrum för fotografi i Skandinavien.

I veckan stod det klart att den Hongkongbaserade fotografen, Elva Lai erhåller ett så kallat residens i Landskrona. Landskrona Foto fick 82 ansökningar från 38 olika länder och en jury bestående av Jenny Nordquist, Jenny Lindhe och Thomas Millroth valde den 27-åriga tjejen från Hongkong som nu under tre månaders tid i sommar får resa, uppehälle och en stor studio i Fröfabriken betald. Resultatet av hennes vistelse i Landskrona kommer att kunna beskådas under Landskrona Foto Festival 2017.

Under sommaren öppnar två stora utställningar under Landskrona Foto på museet. AgNO3 och Landskrona Foto: View Ireland. Mer om dessa i kommande artiklar. Sommaren avslutas med den fjärde upplagan av Landskrona Foto Festival den 19-28 augusti.

Landskrona Foto Festival arrangeras i år för fjärde gången och ska nu tas till en ny nivå under festivalens konstnärliga ledare Christian Caujolle och Jenny Nordquist.

Bland nyheterna för 2016 bör nämnas den stora satsningen på att visa fotografi i stadsmiljön. I Teaterparken, utanför Landskrona Citadell, på Kasernplan och i parken vid Landskrona konsthall kommer gallerirummets vita väggar flyttas ut och publiken kan se på fotografi under öppen himmel.

Festivalen kommer som tidigare att presentera fotografer och konstnärer som är nya för den svenska publiken – det handlar om att göra nya upptäckter från olika delar av världen.

Fotograferna som ställer ut reflekterar i sina verk över den lokala kulturen, miljön och historien från länder som Senegal, China, Kambodja och Korea.

En stor del av dessa utomhusutställningar öppnar innan fotofestivalen, så att stadens besökare och befolkning kan ta del av spännande fotografi under hela sommaren. Redan i juni öppnar utställningar med fotograferna Jason Larkin från Storbritannien och Denis Darzacq från Frankrike i Teaterparken.

I Larkins serie Waiting ser får besökarna se porträtt av pendlare i Johannesburg, som söker skugga i väntan på kollektivtrafiken. Bilderna blir en metafor för den större väntan som verkar vara en del av människors liv i Sydafrika. Väntan på jobb, möjligheter och att politiska beslut skall få effekt.

I utställningen The Fall av Darzacq visas bilder på ungdomar som ser ut att falla fritt från byggnader i urbana Paris. Varför är det ingen som fångar dem?, frågar sig konstnären i serien som skapades efter parisupploppen 2005.

Festivalen kommer även att ta nya byggnader, som de tre tornen på Landskrona Citadell och ÖV-huset, i anspråk. Landskrona teater blir ”fotoböckernas hus” och kommer att vara en av festivalens viktiga mötesplatser. De utställningar som presenteras på och utanför museet under festivalen har tematiskt kopplat till museets stora utställning om vetenskaplig fotografi,  AgNO3. Man ifrågasätter det fotografiska mediet som sanningsvittne med en utställning av den välkände fotokonstnären och Hasselbladspristagaren 2013, Joan Fontcuberta. Under mer än 30 år har han utforskat och ifrågasatt fotografin som medium. Fontcuberta leker med sanningsbegrepp och har i serien Herbarium skapat påhittade växter av livlösa föremål såsom en elsladd, plast, en rakborste eller en gummislang.

Utanför museet visas Wonderful Occupations av den ryska fotografen Svetlana Khachaturova, en serie lekfyllda och färgstarka porträtt av personer som utför enkla och roliga naturvetenskapliga experiment för kameran.

Redan i juni öppnar utställningar med fotograferna Jason Larkin från Storbritannien och Denis Darzacq från Frankrike i Teaterparken. Här en bild ur Denis Darzacqs  svit "The Fall".
Redan i juni öppnar utställningar med fotograferna Jason Larkin från Storbritannien och Denis Darzacq från Frankrike i Teaterparken. Här en bild ur Denis Darzacqs svit ”The Fall”.
Bild på en pendlare i Jason Larkins serie Waiting.
Bild på en pendlare i Jason Larkins serie Waiting.

 

Till arkivet