Annons

AgNO3 – ämnet som möjliggjorde fotografiet

Museifotograf och utställningsansvarig för AgNO3: Histories of Science and Photography in Sweden är Janne Jönsson.

Museifotograf och utställningsansvarig för AgNO3: Histories of Science and Photography in Sweden är Janne Jönsson. Foto: Håkan Karlsson

Landskrona har långt gångna planer på att anlägga Sveriges första fotohistoriska museum av rang. Ett institutionaliserat samarbete med Lunds universitet byggs nu upp, inom forskningsområden som bildarvets bevarande, fotografins roll inom vetenskap och hur fotografin format vår bild av samhället och världen.

Annons
 

I väntan på invigning av det fotografiska museet någon gång 2018–2019 presenteras tre utställningar i ämnet fotohistoria på Landskrona museum, den första i juni i år.

Den 16 juni och ett drygt halvår framöver visas AgNO3 – Histories of Science and Photography in Sweden.
Utställningen tar sin utgångspunkt i vetenskapens och forskningens användande av fotografiet från 1839 fram till våra dagar.

AgNO3 är den vetenskapliga beteckningen för silvernitrat, vilket var den kemisk grunden för de allra första fotografierna och faktiskt ända fram i vår tid.
– Vi har lånat in fotografier från en rad muséer, institutioner och universitet runt om i Sverige, säger Janne Jönsson, utställningsansvarig på Landskrona museum.
– I möjligaste mån har vi varit ute efter originalbilder, för dess autenticitet och estetiska förtjänster.

– Långivarna varit otroligt tillmötesgående med tanke på det känsliga materialet. Att vi investerat i ny belysning och klimatanläggning har självklart underlättat, menar Janne Jönsson.

Utställningen kommer att visas i 11 rum och består av runt 25 berättelser utifrån olika vetenskapliga frågeställningar.
Exempel: Hur en sjukdom kan gestalta sig, hur en upptäcktsresande kartlägger vita fläckar, hur dammiga insektssamlingar får en renässans, hur förbrytare bör avbildas för bästa igenkänning, hur en hemmafru rör sig vid spisen, vilka typer av moln det finns, varför fallskärmar inte vecklar ut sig, hur man porträtterar granar eller analyserar hjärnans innersta strukturer.

I motsats till de flesta andra fotoutställningar spelar texten en inte oväsentlig roll i AgNO3.
– Fotografierna är som sig bör fascinerande i sig, men har många gånger tagits i samband och på platser som ger ytterligare dimension åt betraktandet.

Besökaren får vid sidan av seriösa forskare i vita rockar stifta bekantskap med såväl mördare som missionärer. Ibland kan det vetenskapligt intressanta i bilderna ha uppstått först i vår tid. Till exempel vittnar glaciärfotografier från 1870-talet om graden av dagens klimatförändringar.

– En del bilder leder till skratt, andra till förstämning, fortsätter Janne Jönsson.
– Men sammantaget skildrar utställningen en märklig och engagerande resa, från naivitet och nyfikenhet under svåra förhållanden och umbäranden till dagens kontrollerade och moderna forskningsmiljöer. En liknande utställning har aldrig tidigare visats i Sverige, avslutar Janne Jönsson.

AgNO3 – Histories of Science and Photography in Sweden visas på Landskrona Museum 16 juni 2016  till 29 januari 2017.

En kommentar till "AgNO3 – ämnet som möjliggjorde fotografiet"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Irländsk fotografi står på tur

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser