Mårten = Gåsafotboll

Mårtenstider förknippar vi skåningar gärna med svartsoppa, krås och knaperstekt gås, ytterligare en viktig ingrediens är för många Gåsafotbollen. I helgen har flera klubbar avverkat sin årliga och ytterst prestigefyllda gåsakamp. Landskrona BoIS avgjorde under fredagen sin inbördes turnering och i det vinnande laget spelade Henrik Nilsson, Afo Dodoo, Urban Stoltz, Håkan Söderstjerna samt gästspelande Greger Andrijevski. – Det var riktig kul att spela gåsfotboll med BoIS och jag kom inte i säng förrän vid 3-tiden, berättar en förhållandevis pigg Greger Andrijevski för Landskrona Direkt och fortsätter, – Jag gjorde åtta mål men den stora överraskningen var att Linus Malmqvist gjorde elva. Bäst av allt var dock Anders \”Zoom\” Håkanssons meny efter matchandet, det var allt från sushi, lax och ål till smörgåstårtor, skinkor och diverse korvar. I divisionen under spelade idag även BoIS supporterklubb Black & White sin traditionella gåsafotboll. Det var glada miner på IPs grusplaner och extra kul var att se att även tjejer deltog. Att fenomenet gåsafotboll är en skånsk tradition, står utom allt tvivel. Det närmaste Landskrona Direkt har kunnat hitta är Kalkonfotbollen i Alingsås. – Gåsafotboll har jag aldrig hört talas om, säger Feyenoord proffset Johan Elmander till Landskrona Direkt och tillägger, – Det närmsta jag kan tänka mig är Kalkonfotbollen vi spelade i Alingsås. – Fågelfotboll existerar inte i Stockholmstrakten, inte vad jag känner till, säger svenske mästaren från Hammarby, Kennedy Bakircioglu på en direkt fråga från Landskrona Direkt. Inte ens på Landskronavägen i Sundsvall känner man till gåsafotbollen. – Det är inget vi har här uppe, men något vi kanske borde börja med för att stärka sammanhållningen i laget, säger GIF Sundsvalls Cain Dotson som bor på ovan nämnda gata.

Till arkivet