– Jag tycker att man behöver perspektiv på fotografi. Idag har vi allting i våra telefoner och det är hur lätt som helst att göra bilder. Men där bakom finns ju en historia om hur det var, säger Örjan Kristenson mellan tuggorna på frukostbullen.
I sin första gästkrönika i serien tar han fasta på att Fotografi fyller 200 år om två år.
– Det första fotografiet togs redan 1826. Och det är därifrån som jag berättar mina små anekdoter för att ge läsarna ett perspektiv, något som jag tycker fattas idag, anser Örjan Kristenson och menar att vi idag är ganska aningslösa när vi tar våra bilder.
Lagom till nästkommande fotofestival firar alltså fotografiet 200 år.
Kan vi idag lita på fotografiet och hur tror du det ser ut om två år?
– En del kan vi säkert ta för en avbild. Men fotografi har alltid manipulerats. När man börjar kunna visa bilder som bevis för någonting. Så börjar man manipulera. Under tidig sovjettid finns det väldigt många exempel på hur man klippte bort personer ur gruppbilder, Trotsky till exempel. Detta för han var persona non grata.
Bilder har alltid manipulerats
– Med AI och den manipulationen går det att göra mycket lättare nu. Samtidigt är det svårare att se. Idag är det upp till den som har ansvar för bilden, det vill säga fotografen och den som publicerar, att ta det ansvaret. Exempelvis att inte klippa in ett lodjur i en skog och sen publicera bilden som lodjuret fanns där redan. Visst, man kommer alltid manipulera bilder. Och man har alltid gjort det, poängterar Örjan Kristenson och menar att ansvaret vilar tungt på fotografen och publicisten.
Fotografi är konserverad tid, en hundradels sekund som…när du tagit din bild redan är historia. Om detta vittnar förövrigt Örjan Kristenson tillsammans med vännen och kollegan Thor-Björn Johansson på Galleri Slottet 7, inne på Citadellområdet under fotofestivalen.
– Och det är äkta fotografi. Det är inget digitalt, säger Örjan Kristenson.
Hallo! Är inte det digitala äkta?
– Man kan säga så här. Under förra seklet, i början på 1900-talet så stämplades ofta bilder med äkta fotografi. Därför att det fanns så många andra sätt att göra fotografi. Olika emulsioner och så vidare. Så det är egentligen en passning tillbaka till 1900-talets början. Och historien. Äkta fotografi i den här bemärkelsen är att det är bilder från 1969-70 som Thor-Björn har tagit och jag har tagit bilder från början på 80-talet.
– Det är ju naturligtvis film, för det finns inget digitalt på den tiden. Men också att de är framställda på fotografiskt papper. Alltså inte printade i en printer. Utan det är äkta gelatinsilverfotografier.
Utställningen TIDSVITTNEN av Thor-Björn Johansson & Örjan Kristenson kan ses på Galleri Slottet 7, Citadellet Landskrona 6/9 – 15/9 (samma öppettider som festivalen).
Här kan du läsa Örjan Kristensons essäer inför festivalen:
- Fotografi, ett (inte alltid älskat) barn av sin tid
- George Eastmans självmordsbrev
- ”De indiskretas konung” och Ermanox-kameran
- “The Walk to Paradise Garden” – En berättelse om en bild
- Minamata – ett fotografis välsignelse och förbannelse
- Epilog och framtidsutsikter för fotografi
- Örjan Kristenson brinner för fotografi
