Varsam renovering gav stadsbyggnadspris

Landskrona stads stadsbyggnadspris 2021 går till bostadsrättsföreningen Järnvägstorget för en fantastisk återuppbyggnad och renovering av en anrik fastighet som tragiskt brandhärjades våren 2018.
Landskrona stads stadsbyggnadspris 2021 går till bostadsrättsföreningen Järnvägstorget för en fantastisk återuppbyggnad och renovering av en anrik fastighet som tragiskt brandhärjades våren 2018.

Idag presenterades fastigheten Lommen 18, det vill säga flerfamiljshuset på Trädgårdsgatan som varsamt renoverats efter en storbrand 2018, som vinnare av Landskrona stads stadsbyggnadspris 2021. Det var för 19:e gången som stadsbyggnadspriset delades ut.

Projektutvecklare är HSB Landskrona.
– Det känns ju fantastiskt. Kul att ett projekt som inte är ett nybygge prisas, säger Sven Andersson, projektledare på HSB.
– Det är klart att jag hoppades men jag måste erkänna att jag trots detta blev överraskad.

En som inte är lika överraskad är Roger Jönsson, VD för Teamab vilka utfört arbetet.
– Jag är inte överraskad. Jag tycker det är rätt att premiera HSB  för att de ville bevara det gamla så mycket som möjligt. De valde att inte spara på krutet och nu ser vi resultatet, säger Roger Jönsson och berättar om utmaningen.
– I och med att fastigheten var illa åtgången av branden så var det svårt att hitta de detaljer som varit. Att hitta själen i huset var den stora utmaningen. Men jag är nöjd med resultatet.

Faktum är att Roger Jönsson får ta emot priset för andra gången.
– Ja, det stämmer. Vi tar en dubbel idag. Vi prisades ju även förra året också då Morgondoppet i Norra Borstahusen fick priset, säger entreprenören.

Leif Arnsby på arkitektbyrån MagasinA har haft ett tufft arbete att kombinera gammalt med nytt.
– Det svåra har varit att klara alla nya normer, att få till alla tekniska lösningar i huset men samtidigt behålla själen, säger Leif Arnsby.
– Att tillexempel kunna behålla kakelugnarna är stort.

Arkitekten hyllar även han HSB.
– Det är jättekul att de valde att satsa på detta. 

Landskrona Direkt har följt renoveringsarbetet noga och dagen till ära så hälsade vi på Jan och Birgitta Ekholm som flyttade in den 5 maj.
– Vi hade bestämt oss för att flytta till Landskrona och hade tittat på några lägenheter. Det sade dock inte klick förrän mäklaren visade oss denna lägenhet den 29 mars. Vi visste direkt, jag och Jan. Vi tittade bara på varandra och nickade och dagen efter skrev vi på, säger Birgitta Ekholm.

Parets lägenhet är på 150 kvadratmeter och har fem rum.
– Det är fantastiskt här. Vi använder alla rum varje dag, säger hon vidare och visar runt i den mycket smakfullt inredda bostaden.

Eftersom de nio lägenheterna gjorts om från hyresrätter till bostadsrätter så har inga som bodde där innan branden valt att flytta tillbaka. De som nu bor där kommer nästa alla från andra kommuner.
– En av de boende kommer från Landskrona. Övriga har flyttat hit från andra delar av landet, konstaterar Jan Ekholm.

Stadsbyggnadspriset delades ut i samband med stadsbyggnadsnämndens sammanträde på tisdagen.

Motiveringen lyder:
Stadsbyggnadspriset i Landskrona 2021 tilldelas fastigheten Lommen 18 som tragiskt brandhärjades den 10 mars 2018. Efter branden konstaterades att flerfamiljshuset på Trädgårdsgatan var totalförstört och skadorna så allvarliga att de boende inte kunde återvända. 

Insatsen med en omfattande renovering och återuppbyggnad premieras och lyfts fram 2021. Projektet kommunicerar gestaltningsmässig omsorg i sin helhet och detaljer såväl exteriört som interiört. Projektet tar hänsyn till sin kulturhistoria genom bevarande av den rikt artikulerade tegelfasaden mot Trädgårdsgatan. Bevarande och återbruk har varit en ledstjärna genom arbetet där så som tegelfasad, karmar och kakelugnar genomgått stora restaureringsarbeten för att kunna bevaras och ge fortsatt själ åt huset. Särskilt stor omsorg har lagts vid entré och hallparti till fastigheten vad avser golvmaterial och takmålning liksom inne i de enskilda lägenheterna.

Projektet har resulterat i att Landskrona fått behålla en vacker äldre byggnad från slutet av 1800-talet. En äldre del av stadens historia har därmed säkrats och stadsrummet har fått förbli oförändrat. Under 2021 har huset åter kunnat fyllas med liv och nya hyresgäster till bostadsrättsföreningen Järnvägstorget har flyttat in.

Birgitta och Jan Ekholm trivs förträffligt i sin nya lägenhet.
– Här kommer vi att stanna, säger Birgitta.

Läs mer: 

 

Tidigare pristagare av Landskrona stads stadsbyggnadspris:
2020 – Kvarteret Morgondoppet
2019 – Ålgräset 3
2018 – Hotel Öresund Conference & Spa
2017 – Internationella Engelska Skolan med idrottshall (Hemsö/Liljewalls)                  
2016 – Västerpark samt hedersomnämnande till Vildanden
2015 – Receptionsbyggnaden vid Mötesplats Borstahusen
2014 – ingen utdelning
2013 – ingen utdelning
2012 – DSV
2011 – Häststallet, Säbyholms montessori samt hedersomnämnande till Emiliaskolan
2010 – ingen utdelning
2009 – Townhouse kv Rehnschöld, arkitekter Conny Ahlgren och Johnny Lökaas
2008 – ingen utdelning
2007 – ingen utdelning
2006 – Nyhamnsprojektet, byggherrar Gustavssons varv, HSB, AB Landskronahem och Svenska hus
2005 – Klas Klättermus, Kristinebergs fastigheter och Thomas Hultegård
2004 – Kv. Nornan, Bertil Mernsten
2003 – ingen utdelning
2002 – STR Service AB på Mården 2, arkitekt Bengt Holmqvist
2001 – ingen utdelning
2000 – ingen utdelning
1999 – Triangelplatsen, arkitekt Monica Gora
1998 – ingen utdelning
1997 – ingen utdelning
1996 – Haldex tillbyggnad
1995 – ingen utdelning
1994 – Strandpaviljongen, arkitekt Ulf Roos
1993 – Gåsen 4
1992 – Kung Karls varv, arkitekt Peter Broberg

Jan Ekholm visar upp gården där det till våren bland annat ska stå en pergola.
– Sen får vi naturligtvis se till att här blir möjlighet att grilla också.

Takmålningen i entrén är inspirerad av byggnadens historia och är utförd av Ola Sivhed.
Utmaningen för arkitekt Leif Arnsby på MagasinA har varit att kombinera nya normer men att samtidigt behålla själen i huset.
Stadsbyggnadschef Johan Nilsson till vänster och stadsbyggnadsnämndens ordförande Torkild Strandberg (L) till höger hyllade Roger Jönsson på Teamab, Sven Andersson och Joakim Sander på HSB Landskrona samt  Leif Arnsby och Annette Sergel från MagasinA.

Till arkivet