Gammalt blir splitter nytt

Doften av brandrök är helt borta i fastigheten på Trädgårdsgatan som nu renoveras. Målet är att det om cirka ett år ska gå att bo i huset.
Doften av brandrök är helt borta i den tidigare brandhärjade fastigheten på Trädgårdsgatan som nu renoveras. Målet är att det om cirka ett år ska gå att bo i huset.

Chefen för HSB i Landskrona, Mikael Jönsson får dagligen frågor om fastigheten på Trädgårdsgatan som eldhärjades den 10 mars 2018 och som nu helrenoveras. När är det klart? Blir det hyresrätter eller bostadsrätter? Så lyder de vanligaste frågorna. Landskrona Direkt har än en gång fått en rundtur på bygget tillsammans med Mikael Jönsson samt Roger Jönsson, VD för Teamab vilka utför det digra renoveringsarbetet.

På torsdagskvällen sammanträdde styrelsen för HSB Landskrona och där fattades viktiga beslut om fastigheten. Klart är att det blir bostadsrätter i fastigheten och att föreningen kommer att heta Brf Järnvägstorget. Sammanlagt kommer det att bli nio lägenheter i det pampiga huset. Den största lägenheten kommer att ligga på 154 kvadratmeter och den minsta på 70.
– Vi kommer inte att snåla in på något. Det kommer att bli splitter nytt i ett gammalt hus, säger Mikael Jönsson.
– Det kommer att finnas två lägenheter vardera på de tre första planen och längst upp kommer vi att bygga tre helt nya lägenheter.

Målet är att lägenheterna ska vara inflyttningsklara om cirka ett år.
– Det ultimata hade varit om vi varit färdiga under det tredje kvartalet 2020. Men eftersom vi fortfarande har en hel del frågetecken gällande uppbyggnaden, bland annat av hisschakt, så sätter vi målet till hösten/vintern 2020/2021.

Vad slutnotan kommer att hamna på vågar Mikael Jönsson inte sia om.
– Det är omöjligt att säga. Den frågan får vi svara på när allt är klart.

De medlemmar i HSB  som är intresserade bör boka in den 7 november.
– Då har vi hyrt Citadellet och kommer att arrangera en mässa för våra medelmmar. Då kommer vi att ha ekonomiska kalkyler klara och kan då svara på kvadratmeterpris med mera, informerar Mikael Jönsson.

Tidigare på torsdagen får Landskrona Direkt en rundtur på bygget. Den börjar genom att vi tar bygghissen upp på översta planet.
– Här kommer att bli tre lägenheter, en i varje flank och en mitt på med utsikt mot Järnvägstorget, säger Roger Jönsson på Teamab och pekar på de olika alternativen.
– Och lägenheterna här uppe kommer att bli mycket moderna. Vi ska bland annat lägga in golvvärme överallt.

Roger Jönsson är i sitt esse när han visar runt. Turen går ut på byggnadsställningar och våning upp och våning ner.
– Jag älskar sådana här jobb. Vi har fraktat bort tonvis med material men tagit vara på allt av värde. Varenda kakelugn är nermonterad precis som alla spegeldörrar och liknande. Dessa ska i möjligaste mål sättas tillbaka, allt för att återskapa huset så mycket som möjligt, säger han och Mikael Jönsson håller med.
– Det är mycket viktigt med känslan här. Det ska kännas varmt och skönt när man kommer in i dessa lägenheterna, säger HSB-chefen.

Men utmaningarna är många och en del är stora.
– Vi ska bland annat riva den befintliga trappan och ha in en ny. Vi ska även lyfta in ett hisschakt och dessa två detaljerna kommer att kräva mycket. Allt ska nämligen lyftas in med kranbilar uppifrån och sänkas ner i sina schakt. Det är ett precisionsarbete som handlar om en centimeter hit och en dit, säger Roger Jönsson.

Men allt är inte stora och tunga projekt. Det finns små detaljer som också ska falla på plats.
– Där är några stag till balkonger där uppe, säger Roger Jönsson och pekar uppåt väggen när vi står nere på trottoaren.
– Undrar om vi inte kan fixa till dom. Vi får kolla hur hårt tidens tand har gått fram, säger han och blickar inåt gården.
– Och där inne kommer precis som tidigare att finnas plats för de boendes bilar. Vi funderar även på att bygga en vinkällare eller andra utrymmen i källaren som de boende kan ta del av. Klart är i alla fall att detta kommer att bli ett mycket speciellt hus när det blir klart, avslutar Roger Jönsson.

Läs mer:

Roger Jönsson på Teamab berättar med inlevelse för Mikael Jönsson på HSB hur de tre lägenheterna på översta våningen kommer att ligga.
Det kommer att finnas golvvärme i lägenheterna på översta våning. Hur det blir i lägenheterna på plan ett till tre är fortfarande oklart.
Nya takkupor byggs bakom presenningen som döljer fastigheten på Trädgårdsgatan.
Roger Jönsson visar var de gamla spegeldörrarna suttit. Trappan i bakgrunden kommer att rivas.
tonvis med material har fraktats bort för att ge plats åt nytt.
I källaren planeras det för allmänna utrymmen.
Roger Jönsson och Mikael Jönsson är båda inspirerade av arbetet att färdigställa det pampiga huset.
Grannen på andra sidan parkeringen är gamla stationshuset.
För andra året i rad är Teamab utsett till ett Gasellföretag av Dagens Industri.
– Denna utmärkelse delar vi med självklart med alla våra anställda. Utan dom hade det inte varit möjlig, säger Roger Jönsson där han står och blickar upp mot det som ska komma att bli Brf. Järnvägstorget

 

Till arkivet