Vad döljer sig bakom byggnadsställningen på Trädgårdsgatan?

Än idag, ett halvår efter branden på Trädgårdsgatan känns branddoften utanför fastigheten. Landskrona Direkt har tittat in i det eldhärjade huset.
Än idag, ett halvår efter branden på Trädgårdsgatan, känns branddoften utanför fastigheten. Landskrona Direkt har tittat in i det eldhärjade huset.

Lördagen den 10 mars eldhärjades ett bostadshus på Trädgårdsgatan i Landskrona och åtta familjer fick fly hals över huvud tidigt på morgonen. Vad som orsakade branden har inte gått att utreda och sedan de tekniska undersökningarna var avklarade så har det mödosamma arbetet med att säkra fastigheten pågått. Just nu håller man på att riva ut praktiskt taget allt för att sedan bygga om lägenheterna från grunden. Landskrona Direkt har gått en rundtur i huset tillsammans med HSB, vilka äger fastigheten, samt Roger Jönsson på Teamab vilka står för utrivningen.

Att ingen kom till skada i branden på Trädgårdsgatan är ren tur. Mikael Jönsson är VD för HSB Landskrona och han var en av de första som gick in i fastigheten efter att branden var släckt. Synen han möttes av glömmer han aldrig.
– Det var som att komma rakt in i en människas liv. Jag minns att jag såg ett bord med en dator och sidan om denna stod en mugg med kaffe i. Där stod även en strykbräda med strykjärn. De som bodde där hade helt enkelt bara rest sig upp för att ta sig ut, säger Mikael Jönsson.

När Landskrona Direkt nästan ett halvår senare är inne i fastigheten så finns det inte många spår kvar av de boende. Doften av brand är dock fortfarande påtaglig trots att så lång tid gått. På fjärde våningen är det helt utblåst och genom hålen i golvet kan man se ner till tredje våning. Ju längre ner man kommer desto mindre är de synliga skadorna.
– Det är lätt att bli lurad. Faktum är att vi river ut allt organiskt material. När vi är klara så kommer det praktiskt taget bara att finnas tegel kvar, säger Roger Jönsson samtidigt som byggarbetare springer skytteltrafik med skottkärror fyllda med puts annat innanmäte.
– Vi fick börja uppifrån, säger Roger Jönsson och förklarar.
– Först använde vi en gigantisk sug som styrdes från en kranbil. Men vi använde även en skopa som helt enkelt lyfte löst bråte från fjärde vången. Därefter kunde vi gå in på våningarna under och stämpa upp taken så att vi kunde börja tömma de nedre våningarna.

Hur lägenheterna kommer att se ut när huset åter är beboeligt är inte helt klart ännu. Klart är dock att de kakelugnar som finns i lägenheterna idag kommer att monteras ner för att sedan återinstalleras.
– De kommer att monteras ner för hand för att sedan monteras upp igen. Vi kommer att försöka återskapa och återanvända vad vi kan. Det samma gäller alla innerdörrar och karmar. De som vi kan använda kommer att restaureras varsamt och användas igen. Vi har skisser men inga direkta ritningar ännu, säger Sven Andersson, bygg- och projektledare på HSB.
– Det mest ekonomiska hade varit att riva rubbet och bygga upp nytt. En rivning skulle kosta cirka 2 miljoner kronor. Att göra som vi gjort kostar mellan 4 och 4,5 miljoner kronor. Bara ställningen kostar 1,8 miljoner kronor, säger Sven Andersson.
– Men detta är ett mycket speciellt hus och vi tar den extra kostnaden för att bevara den charm fastigheten en gång hade.

När allt är klart för inflyttning vågar inte någon spekulera i.
– Det är omöjligt att säga. Nu siktar vi in oss på att få klart all rivning. Sedan går vi ut med en upphandling och hur lång tid en sådan tar vet man inte, säger Sven Andersson.
– Sommarens fina väder har dock varit mycket gynnsamt för oss. Det har bara regnat två dagar och det har inneburit att vi kunnat vara mycket effektiva i vårt röjningsarbete, avslutar Roger Jönsson.

Den 10 mars 2018 är en mörk dag i åtta familjers liv, då mer eller mindre totalförstördes deras hem av brand.
Vindsvåningarna blev totalt utbrända. Det var här branden började.
Rivningsarbetet påbörjades högst upp och sakta men säkert har man sedan arbetat sig ner genom byggnaden.
Trappan upp till vindsvåningarna.
Roger Jönsson på Teamab samt Sven Andersson och Mikael Jönsson från HSB Landskrona visade Landskrona Direkt runt i huset. Här vid det det stämpade taket.
Allt organiskt material i huset ska rivas ut. Vass i tak och väggar liksom alla trägolv avlägsnas. Här syns också hur byggnadsställningarna förankrats i innerväggen så att dessa ska stå pall om en rejäl höststorm skulle komma.
Husets kakelugnar…
…liksom de höga och vackra spegeldörrarna med karmar ska bevaras i möjligaste mån.
Det är ett tungt, tufft och smutsigt jobb att få ut allt bråte ur byggnaden.

Fastigheten som är den äldsta i kvarteret ”upptäcktes” av många Landskronabor först efter branden. Nu står det klart att fasaden med största sannolikhet kommer att bevaras.
Bild från 1900 tagen av Emil Ragnar Borg Mesch. Foto: från Minnesbanken.
Trädgårdsgatan 5 byggdes i slutet av 1800-talet. I lägenheterna bodde välbärgade på våningarna 2-4.
På bottenplan fanns det olika typer av verksamhet. Det visar bilder från förra seklets början.
Det var även ett så kallat sjömanshus. Varje svensk sjöman i handelssjöfart skulle vara inskriven vid ett sjömanshus, normalt det inom vars distrikt han var kyrkobokförd. Bild tagen 1915. Foto: från Minnesbanken.

 

Till arkivet