Annons

Brand i flerfamiljshus

Brandkåren arbetar intensivt med att förhindra att branden sprider sig från vinden till resten av fastigheten.
Foto: Kurt Hultqvist

Uppdaterad 11.40

Strax innan klockan sex på lördagsmorgonen larmas polis, ambulans och räddningstjänst till Trädgårdsgatan med anledning av en brand i lägenhet i flerfamiljshus. På plats konstateras en fullt utvecklad brand och flera trappuppgångar utryms. Sammanlagt har 23 personer evakuerats. Ingen person har skadats i branden.

Annons
 

Väcktes av polisen
Två av de som evakuerats från fastigheten intill den som det brinner i är Sandra Johansson och hennes nioåriga son Maxwell. Mamman berättar om en hemsk morgon.
– Vi vaknade av att polisen bankade på vår dörr. De förklarade situationen och då var det bara att klä på sig och gå ut, säger Sandra Johansson.

De behövde dock inte stå länge ute i kylan.
– Vi fick först komma in på Trädgårdscaféet och sedan in till Citygross vid 8-tiden. Därefter togs vi till Hotel Öresund och väl där fick vi frukost samt information om läget, berättar Sandra Johansson.

Med tanke på att branden inte är släckt när Landskrona Direkt pratar med henne så vågar hon inte tro på att de får sova i sin lägenhet kommande natt.
– Det luktade mycket rök redan klockan sex i morse så det är väl tveksamt om det går att vara i lägenheten redan ikväll även om de skulle få släckt eldsvådan, tror hon.

Sonen Maxwell verkar ta det som hänt med ro.
– Det är klart att han är ledsen och orolig för vår lägenhet men eftersom vi bor längre ner så är det ingen fara, avslutar Sandra Johansson.

30-tal brandmän kämpar mot lågorna
När Landskrona Direkt når Emma Nordwall, tjänsteman i beredskap på Räddningstjänst Skåne nordväst vid 11.30-tiden är branden under kontroll men släckningsarbetet är svårt. Ett 30-tal brandmän är på plats.
– Det är ett gammalt hus med en träkonstruktion som är svårarbetad eftersom den har rasat in. Därför håller vi just nu på med att försöka lyfta hela takkonstruktionen med en kranbil för att komma åt att släcka ordentligt, säger hon.

Men trots att det fortfarande brinner så föreligger ingen risk för spridning till de intilliggande fastigheterna.
– Nej, i de hänseende är branden under kontroll. Vi kan inte nu se att det finns någon spridningsrisk, säger Emma Nordwall.

Den svåra konstruktionen gör att släckningsarbetet kommer att ta tid.
– Det kommer säkert att brinna en bit fram på eftermiddagen och rökutvecklingen lika så. Med tanke på hur det ser ut så kommer släckningsarbete och bevakning pågå hela lördagen.

Bilden är tagen strax efter klockan 13 då Räddningstjänsten arbetade med att lyfta bort takkonstruktionen.

Sandra och Maxwell Johansson väcktes av polisen på morgonen och tvingades lämna sin lägenhet i huset intill det brandhärjade.
Foto: Privat

Foto: Maxwell Johansson

Foto: Kurt Hultqvist

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser