Utredning om misstänkta mordbrännare tar tid

Sprängladdningen utanför stadshuset var så kraftig att skulpturen med de två kloten klövs. Klotet i brons demolerade och flera fönsterrutor i byggnaden krossades. Detta är ett av de brott som de två landskronaborna är misstänkta för.
Sprängladdningen utanför stadshuset var så kraftig att skulpturen med de två kloten klövs. Klotet i brons demolerade och flera fönsterrutor i byggnaden krossades. Detta är ett av de brott som de två landskronaborna är misstänkta för.

Det mesta tyder på att de två Landskronabor, 37 och 45 år, som sitter häktade misstänkta för storbränderna i Karlsundsområdet, branden på Slottscaféet tidigare i år och sprängningen utanför stadshuset förra året, kommer att få förlängd åtalstid, det vill säga att de kommer att få sitta kvar häktade även efter torsdag då åtal skulle väckas.

Sakta men säkert går utredningen framåt. Men vad som framkommit håller åklagare Mathias Larsson för sig själv.
– Vi kan inte säga mycket mer än att utredningen går framåt. Förhör hålls och beslag analyseras, säger åklagaren på tisdagsförmiddagen.

Utredarna går också mycket noga genom andra brott som begåtts.
– Vi tittar på allt men i dagsläget är det bränderna på Koppargården, Silvergården och Slottscaféet samt sprängningen utanför stadshuset som de båda är misstänkta för.

Några direkta medgivanden har de häktade inte lämnat.
– Jag vill inte kommentera några medgivanden men de förnekar brotten.

Åklagaren vill inte heller berätta om vilken relation de båda misstänkta har till varandra.
– Det enda jag kan säga är att de inte är släkt.

Mathias Larsson vill inte spekulera över när ett eventuellt åtal kan väckas.
– Det är helt enkelt en resursfråga. Vi jobbar på så fort vi kan. Men något datum är omöjligt att ge i dagsläget. Men mycket lutar i alla fall åt att jag kommer att begära förlängd åtalstid på torsdag. Innan det är vi inte klara, avslutar åklagaren.

Läs mer:

Till arkivet