Kraftig detonation vid stadshuset

Sprängladdningen utanför stadshuset var så kraftig att skulpturen med de två kloten klövs. Klotet i brons demolerade och flera fönsterrutor i byggnaden krossades. Detta är ett av de brott som de två landskronaborna är misstänkta för.
Sprängladdningen utanför stadshuset var så kraftig att skulpturen med de två kloten klövs. Klotet i brons demolerade och flera fönsterrutor i byggnaden krossades.

En kraftig detonation hördes över stora delar av Landskrona sent på onsdagskvällen. Klockan visade på någon minut över 23 när flera Landskronabor i centrala staden vittnade om hur en tryckvåg och skakningar i marken följde på den höga explosionen. Det rörde sig om en mycket kraftig detonation i anslutning till entrén på stadshuset.

Flera uppringare berättar för polisen strax efter klockan 23 om en hög smäll i centrala Landskrona.
Uppringarna uppger flera olika adresser men polispatruller kan en kort stund senare konstatera att någonting exploderat vid stadshuset på Drottninggatan med bland annat krossade rutor som följd. Polispatrullerna påbörjar avspärrning av platsen i väntan på vidare utredning och det nationella bombskyddet kallades till platsen.

Ingen person ska ha kommit till skada.

Trots att förödelsen utanför stadshuset är stor så kommer arbetet att fortgå som vanligt.
– Händelser som denna ska inte få ske i ett samhälle. Därför är det viktigt för oss att markera genom att hålla öppet som vanligt, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande på torsdagsmorgonen.
– Åtgärder gällande säkerheten kommer också att genomföras med detta sker genom polisens försorg. Exakt hur det kommer att se ut vet jag inte just nu.

Staty förstörd
Den världsberömde konstnären Carl Fredrik Reuterswärds skulptur “Två personligheter” som finns i anslutning till stadshusets entré är totalförstörd av explosionen. Med stor sannolikhet placerades sprängladdningen mellan de båda kloten. Klotet i brons slets loss och förstördes helt.

Med anledning av det inträffade är det kallat till en presskonferens klockan 10.30.

Klotet i brons slets bort och ligger kraftigt deformerat utanför stadshusets restaurang.
Till arkivet