Polisen ser ett samband mellan detonationer, bränder och brev

Sprängladdningen utanför stadshuset var så kraftig att skulpturen med de två kloten klövs. Klotet i brons demolerade och flera fönsterrutor i byggnaden krossades. Detta är ett av de brott som de två landskronaborna är misstänkta för.
Sprängladdningen utanför stadshuset den 7 augusti ifjol var så kraftig att skulpturen med de två kloten klövs. Klotet i brons demolerades och flera fönsterrutor i byggnaden krossades.

I ett pressmeddelande från polisen på måndagsförmiddagen redogörs för att polisens Grova Brott-sektion under en längre tid, tillsammans med Södra Skånes åklagarkammare, bedrivit en förundersökning gällande ett stort antal sprängningar samt bränder i Landskronatrakten.  Ett antal hotbrev ska utgöra en indiciekedja och nu efterlyser polisen vittnen.

– I denna förundersökning ingår bland annat sprängningen mot Stadshuset i Landskrona den 7 augusti 2019 samt bränder under 2020. Vi tror oss ha hittat ett samband mellan händelserna, säger kommissarie Kenth Pehrsson på Grova Brott på Polisen nordvästra Skåne.

Sambandet utgörs av ett antal brev som har skickats till olika myndigheter, bland annat polisen och Landskrona stad. I breven tar en person på sig ansvaret för dåden. Även hot förekommer i breven.
– Breven är just nu den viktigaste bevisningen i arbetet att hitta den person, som kan misstänkas för dessa brott, säger Kenth Pehrsson.

Åklagaren har valt att i detta läge inte offentliggöra breven eller dess exakta innehåll med hänsyn till förundersökningssekretessen.
Polisen behöver hjälp från vittnen till främst de senaste tidens bränder men även information om detonationerna.

– Vi söker folk som har tips, har hört eller sett något eller något vi på polisen borde få veta. Inget är för trivialt utan låt oss få avgöra informationen. Man får även vara anonym, avslutar Kenth Pehrsson.

Polisens tipstelefon är 114 14, akut 112 eller www.polisen.se/kontakt/region-syd/

Till arkivet