Polisen misstänker att branden var anlagd

Polisen misstänker att söndagens brand var anlagd. Foto:: André Tajti - AT-Foto.se
Polisen misstänker att söndagens brand var anlagd.
Foto:: André Tajti – AT-Foto.se

Det senaste året har räddningstjänsten fått rycka ut inte mindre än 25 gånger för att släcka bränder i Karlslundsområdet. Fler än hälften av dessa, 13, är brand i byggnad. Och då är inte fyra bränder i avfalls- och återvinningsbyggnader inräknade. Som tur är har ingen person kommit till skada. Nu utreder polisen söndagens brand och de utgår från att någon tänt på.

Tina Anderberg är chef för polisen i Landskrona och hon har suttit i möte under måndagsförmiddagen.
– Vi har pratat om det inträffade och tittat på eventuella samband mellan den senaste tidens bränder men än så länge har vi inte hittat något. Rubriceringen är dock grov mordbrand. När vi inte vet varför en brand startat så utgår vi från att den är anlagd, säger Tina Anderberg.
– Beträffande den tekniska undersökningen på Silvergården så kan den påbörjas tidigast på tisdagseftermiddagen eller på onsdag morgon. Vi kommer också att genomföra en elektronisk dörrknackning i området.

Gällande branden på Koppargården för cirka tre veckor sedan så väntar polisen fortfarande på svar från de som analyserar branden.
– Vi har inte fått någon fullständig rapport ännu.

André Bengtsson på räddningstjänsten har egentligen semester men fick hoppa in och jobba hela söndagen. Och han tror inte att den tekniska undersökningen kommer att ge något.
– Eftersom allt brunnit ner så är chansen mycket liten att man ska hitta några spår efter hur branden har startat. Det var samma sak i Koppargården, säger han.

Tina Anderberg håller med om att det är svårt att hitta tekniska bevis.
– Det är alltid svårt. Man måste nästan ta dom på bar gärning eller få ett erkännande, säger polischefen.
– Men vi har örat mot rälsen och håller koll på sociala medier och annat. Vi tar naturligtvis även gärna emot tips om någon har något att berätta.

Polischefen vill dock inte uttala sig om det kan röra sig om en pyroman som ligger bakom de senaste bränderna.
– All utredning sker på avdelningen för grova brott i Helsingborg. Vi har dock inte fått några tydliga signaler på att det skulle var någon pyroman i farten. Mer vill jag inte säga nu, säger Tina Anderberg.
– Senast vi misstänkte att vi hade någon pyroman som anlade bränder var för cirka tio år sedan. Då räknar jag inte in ungdomar som synts i samband med småbränder i papperskorgar och liknande.

Landskrona Direkt har tagit del av samtliga utryckningar gällande bränder i kommunen sedan den 1 juli 2019. Och statistiken visar att dessa ökat. Noterbart är att de flesta utryckningar beror på oaktsamhet, typ torrkokning. Flest utryckningar skedde i januari i år. Då ryckte räddningstjänsten ut vid 23 tillfällen gällande brand. Minst antal utryckningar för brand, tre stycken, gjordes i augusti 2019.

Antal utryckningar för räddningstjänsten gällande brand sedan den 1 juli 2019. Siffrorna inom parentes gäller Karlslundsområdet.

  • Brand i byggnad: 58 (14)
  • Brand fordon/fartyg: 26 (6)
  • Brand i avfall/återvinning: 33 (4)
  • Brand i skog eller mark: 8 (1)
  • Annan brand: 19 (1)

Läs mer:

Till arkivet