Alla drabbade har erbjudits tak över huvudet

Räddningstjänsten var snabbt ute och vädjade till allmänheten att undvika brandplatsen. Något som tyvärr inte nådde fram till alla.
Räddningstjänsten var snabbt ute och vädjade till allmänheten att undvika brandplatsen. Något som tyvärr inte nådde fram till alla. Foto: Sofie Turesson.

Inom loppet av tre veckor har två flerfamiljsfastigheter tvingats utrymmas i ett av Landskronas socioekonomiskt svagaste områden. Det hela är i sig djupt tragiskt för de boende i de båda fastigheterna. Deras liv har vänts upp och ner. Frågan är hur Landskrona stad kan mildra det hårda slaget.

Snabbt organiserade Landskrona stad igår två återsamlingsplatser under tiden som räddningstjänsten bekämpade vindsbranden på Silvergården 13.
– I samband med branden samlades initialt alla boende på Pilängsskolan och i gymnastikhallen på förre detta Gullstrand. Under eftermiddagen hölls möte på Hotel Öresund för samtliga och vid mötet deltog bland andra Carina Jording som är Landskrona stads krisstöd även kallad POSOM, räddningstjänsten, restvärdesledare och hyresvärden Paulsson, berättar Anna Classon, kommunikationschef i Landskrona stad.
– I morgon träffas ett flertal av de större fastighetsägarna för att se om de tillsammans kan hitta lägenheter att erbjuda de drabbade.

Många saknar hemförsäkring
Vid branden för tre veckor sedan saknade en handfull familjer hemförsäkring och lika illa ställt är det även denna gång.
– Enligt uppgift saknar sju lägenheter hemförsäkring. De familjer som saknade hemförsäkring träffar idag stadens enhet för ekonomiskt bistånd och alla kommer att erbjudas akutboende, säger Anna Classon.

Alla som drabbats av branden har erbjudits boende på Hotel Öresund första natten. Detsamma gällde förövrigt även vid Koppargårdsbranden.
–  Därefter är det olika individuella lösningar beroende på exempelvis vilket försäkringsbolag man har. Några av de boende har valt att hitta egna boendelösningar och övriga som bodde första natten på Hotel Öresund håller man nu på att undersöka boende på fler hotell då Öresund har färre lediga rum i natt.  

Det är två stora flerfamiljsfastigheter som tömts på boende på kort tid och det i en stad där köerna till lediga hyreslägenheter är lång. Detta till trots så har samtliga drabbade hyresgäster blivit erbjudna tak över huvudet.
– Samtliga berörda av bränderna har erbjudits bostad eller aktuboende, poängterar Anna Classon.

Slottscaféet får vänta
En tredje storbrand är Slottscaféet, som totalförstördes i mitten av maj. Avslutningsvis frågar vi hur kommunen handskas med det dramat.
– Det är för tidigt att svara på om försäkringsfrågan blir långdragen. Det blir ingen hastig uppbyggnad igen. Vi måste ta oss tid att undersöka hur vi skapar en verksamhet som blir attraktiv att driva och besöka, avslutar Anna Classon.

Läs mer:

Till arkivet