Från Åstorp via Paris till Skånes Auktionsverk

Hjördis Thelander var uppe på Landskrona Direkts redaktion och lämnade tre av sina egna verk samt två av Jonni Ekdahl. Dessa kommer att ropas ut på Skånes Auktionsverk tisdagen den 9 juni.
Hjördis Thelander var uppe på Landskrona Direkts redaktion och lämnade tre av sina egna verk samt två av Jonni Ekdahl. Dessa kommer att ropas ut på Skånes Auktionsverk tisdagen den 9 juni. Bakom konstnären ser du hennes The Cosmic Egg – 1,2 och 3.

Landskronakonstnärerna Jonni Ekdahl och Hjördis Thelander har ställt ut tillsammans i när och fjärran sedan våren 2017. De började ställa ut tillsammans i Åstorp och har därefter hängt på utställningar i bland annat Köpenhamn och Paris. Landskrona Direkt har skrivit om de båda vid ett flertal tillfällen och nu har de skänkt hela fem originalverk till stödauktionen för nättidningen som går av stapeln den 9 juni.

Konstnärernas gemensamma karriär började i Åstorp våren 2017. Det var International Artists Society Europé som hade sin samlingsutställning i Kulturhuset Björnen den 14-17 april. Faktum är att det var Jonni Ekdahls första utställning.
– Jag har alltid hållit på att rita och måla. Men så fick Hjördis Thelander syn på mina målningar och hon tyckte jag skulle ansöka. Och nu är jag där, sa Jonni Ekdahl inför premiären.

Betydligt mer rutinerad är Hjördis Thelander.
– För cirka 40 år sedan ställde jag ut för första gången efter min utbildning som illustratör och grafisk tecknare var klar. Sedan dess har det blivit en eller flera utställningar varje år, både separatutställningar och samlingsutställningar, säger Hjördis Thelander.

Inre bilder blev teckningar
Hjördis Thelander har skänkt tre blyertsteckningar till stödauktionen för Landskrona Direkt. De heter The Cosmic Egg – 1,2 och 3.
– Det var en tidig morgon, jag låg kvar en stund i sängen och frågade rakt ut i luften, ”Vad tycker ni att jag ska måla idag?” Svaret kom snabbt och oväntat, tre tydliga bilder visades i blixtsnabbt tempo. Det var tre teckningar och de handlade om när ljuset återvänder till jorden, beskriver Hjördis Thelander och fortsätter.
– Den dagen skulle jag och min hund Soja resa till Linderöd och Galleri Cosmos över helgen. Under cirka 20 år har gamla Vedic Art-målare träffats där med ojämna mellanrum och målat tillsammans. Lite omtumlad packade jag vår matsäck, hundsängen och mitt största ritblock. När vi kommit fram och jag började teckna flöt pennan lätt över pappret. Allt som jag sett i den blixtsnabba ”visningen” uppenbarade sig med en enorm lätthet.

Från Åstorp till världen
Jonni Ekdahl har efter debuten i Åstorp haft en sagolik karriär. Paris, Florens, Bremen, Köpenhamn och för ett år sedan, New York, har han hunnit med. Han skänker två tavlor. Den ena har han ställt ut i bland annat höstsalongen, Salon d’automne i Paris.
– Det är en surrealistisk akvarell som jag har döpt till ”Woody talks to the crowd”, säger Jonni Ekdahl.
– Den andra heter ”Dots & Stripes” och den har bland annat blivit antagen till Konstnärsföreningen ”Öppna Sinnens” jurybedömda Höstsalong på Solsäter i Räng hösten 2018. berättar Jonni Ekdahl.

Läs mer:

Bjud på verken

Till arkivet