Annons

Från Åstorp till Florens på ett halvår

Jonni Ekdahl har på ett år hunnit göra sig ett namn i konstkretsar.

För ganska exakt ett år sedan skrev vi om Jonni Ekdahl här på Landskrona Direkt. Den självlärde och nyansblinde konstnären skulle under påsken ställa ut tavlor för första gången i sitt liv. Det var på International Artists Society Europés samlingsutställning på Kulturhuset Björnen i Åstorp som han visade sin konst tillsammans med ett flertal andra konstnärer. Vad som hänt sedan dess kan närmast liknas vid en saga. Hans konst har ställts ut i Tyskland och Italien och nu hoppas Jonni Ekdahl på att få ett genombrott i USA.

Annons
 

Jonni Ekdahl var ganska tagen efter utställningen i Åstorp förra året.
– Det var en märklig känsla. Folk kom fram till mig och började prata konst i allmänhet och mina tavlor i synnerhet. Det var en helt ny grej för mig, sa Jonni Ekdahl någon vecka efter utställningen.

Vad han då inte visste var att det bara var början på ett sällan skådat äventyr.
– Jag vet inte vad jag ska säga, skrattar konstnären.
– Ett par veckor efter utställningen i Åstorp så fick jag ett mejl från Florensbiennalen. I mejlet stod det att jag var utvald att få ställa ut. Jag trodde knappt det var sant. Dom hade hittat mig på Internet, säger han och berättar om upplevelsen som ägde rum i oktober ifjol.
– Det var för dyrt att låta transportbolag frakta tavlorna så jag och min bror körde helt enkelt ner själv. Jag hängde mina tavlor och allt var frid och fröjd. Egentligen skulle vi varit med på någon film därifrån men tolken hade missat att översätta allt. När de kom med kamerorna var jag och min bror ute på stan. Vi kunde ju inte sitta där och se dumma ut dagarna i ända, säger Jonni Eklund och fyrar av ett nytt skratt.

Han är dock representerad i den enorma inbundna och exklusiva katalogen från utställningen. En utställning med 450 konstnärer från 70 länder.

Jonni och hans bror var naturligtvis även inbjudna till den efterföljande avslutningsmiddagen.
– Det stod att man skulle ha frack men vi hade bara kostymer med oss. Och vi hade inga slipsar vilket var ett måste. Vi fick helt enkelt ta oss till en loppmarknad och köpa vars en slips för hundra kronor. Det visade sig dock att många kom i sina vanliga kläder. Dessutom gick jag i solglasögon halva italienvistelsen eftersom jag tappade mina vanliga glasögon. Det var inte utan att de tittade lite konstigt på mig när jag kom. Framför allt inte när jag hade min basker på mig. Jag liknade nog mer en mafioso än en konstnär.

Italienresan en erfarenhet som han inte hade räknat med bara några månader tidigare. Det var dock bara början. Efter detta så väntade en utställning i Bremen i Tyskland. Ett mellanspel på Rådhuset i Malmö blev det också.

Det som Jonni Ekdahl funderar på just nu är USA.
– Dom fick upp ögonen för mig och nu har jag en agent där. Och det verkar som det är där som konsten kan betala sig, säger han och förklarar.
– Jag hade några gamla tavlor som jag skulle kasta. Men min agent stoppade mig. Och när han sa hur mycket pengar som kan hamna på mitt konto efter alla provisioner så fick jag en chock. Han pratar i storleksordningen 500 000 till 700 000 kronor för sju tavlor. Och det var dom tavlorna jag skulle kasta.

Dessa siffror ger en liten fingervisning till varför priserna på hans hemsida ser ut som de gör. Där är tavlor för miljoner.
– Dom sa till mig att hitta på priser. Vad som helst. Det är så att om någon samlare där fastnar så köper dom rubbet. Allt.

Det känns som att jag hoppat från bananskal till bananskal

Men den som tror att Jonni Ekdahl sitter på några höga hästar känner honom inte. Han har med all önskvärd tydlighet båda fötterna på jorden.  Det visar inte minst det program han har framför sig denna påsk.
– Det blir I.A.S.E. på Kulturhuset Björnen i Åstorp igen den 30 mars till 2 april. Vernissagen är dock redan den 29 mars.
Samtidigt ställer han ut på Vårsalongen i Romele Konsthall den 30 mars till den 8 april. Andra utställningar i påsk där Jonni Ekdahl finns representerad är på samlingsutställningen på Solsäter i Räng utanför Höllviken och påskutställningen på Galleri Isie Tio i Anderslöv. Han deltar även i den jurybedömda utställningen Kullasalongen på Krapperups Konsthall. Det går även att hitta verk av konstnären i Köpenhamn i vår då han deltar i Art Nordic i Köpenhamn den 20-22 april. Betydligt närmare är det att ta sig till Dina Möbler på Eriksgatan där han ställer ut den 23 april till den 7 maj.

Det är lätt att förstå att det varit ett omtumlande år för den konstnären.
– Ja. Det har varit ett märkligt år. Det känns som att jag hoppat från bananskal till bananskal. Men visst är det roligt, säger han. Han kommer dock inte att sluta sitt vanliga jobb.
– Jag har en egen firma och jag exporterar byggmateriel. Och det passar mig perfekt. Får då kan jag måla under hela vinterhalvåret eftersom det är lågsäsong. Alla bitar faller på plats.

En annan mycket märklig omständighet är att Jonni Ekdahl är nyansblind, Det vill säga, han är inte färgblind men han har mycket svårt att se nyanser. Om detta kan du läsa i artikeln vi skrev för knappt ett år sedan.

Jonni Ekdahl var en av åtta svenska konstnärer som ställde ut på Florensbiennalen i oktober ifjol. Hans finns därmed också med i det praktverk som togs fram över samtliga medverkande konstnärer och som såldes för 60 € på utställningen och som inte minst köptes in av gallerister från hela världen.
– Det har onekligen gjort att jag fått en del kontakter utomlands, säger han och berättar att det kan bära av till New York och Miami senare i år.

Jonni Ekdahl är en kreativ själ. Utöver sitt målande spelar han gitarr och skriver en del.

Besök Jonni Ekdahls hemsida – http://theoneandonly.biz/

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser