Annons

Färgblind konstnär debuterar i påsk

Trots att Jonni Ekdahl är färgblind så målar han gärna i många kulörer. Till påsk är han för första gången med på en utställning.

Trots att Jonni Ekdahl är färgblind så målar han gärna i många kulörer. Till påsk är han för första gången med på en utställning.

Våren är konstrundornas stora högtid och en av dessa är International Artists Society Europé som har sin samlingsutställning i Kulturhuset Björnen i i Åstorp den 14-17 april. Av de 46 konstnärerna är tre från Landskrona, Hjördis Thelander, Jonni Ekdahl och Genowefa Morelwska.

Annons
 

Landskrona Direkt träffade Jonni Ekdahl som, trots att han ritat och målat så länge han minns i sitt 55-åriga liv, ställer ut för första gången.
– Jag har alltid hållit på att rita och måla. Men så fick Hjördis Thelander syn på mina målningar och hon tyckte jag skulle ansöka. Och nu är jag där, säger Jonni Ekdahl och ler.

Han visar upp ett stort antal målningar han gjort och man slås av fantasin och färgerna.
– Och det märkliga är att jag faktiskt är färgblind, eller nyansblind som det heter nuförtiden, säger han och skrattar.

Med det i åtanke kan det inte förnekas att han fått till färgerna bra.
– Det blir som det blir.

På frågan om han är nervös så skruvar han på sig innan han svarar.
– Jag är precis som jag är. Och jag har ju aldrig varit i en sådan situation. Men det ska nog gå bra. De får ta mig som jag är, skrattar han.

Betydligt mer rutinerad är Hjördis Thelander.
– För cirka 40 år sedan ställde jag ut för första gången efter min utbildning som illustratör och grafisk tecknare var klar. Sedan dess har det blivit en eller flera utställningar varje år, både separatutställningar och samlingsutställningar, som denna säger Hjördis Thelander.

Hon har dock aldrig tidigare ställt ut på I.A.S.E. som alltid hålls under påsken.
– Nej, jag brukar aldrig ställa ut då. Det är den helg på året som jag jobbar som mest och då hinner jag inte vakta utställningar, säger Hjördis Thelander som till vardags arbetar inom Svenska Kyrkan.
– Den här gången finns det däremot tillräckligt med folk som vaktar och då kan jag vara med.

Den tredje konstnären som ställer ut i I.A.S.E. är Genowefa Morelwska. Hon kommer, förutom att ställa ut i samlingsutställningen i Åstorp, att ha öppet i sitt hem på Rönnebergsgatan 59 i Landskrona.

Samlingsutställningen som hålls i i Kulturhuset Björnen på Trädgårdsgatan 1 i Åstorp, pågår den 14-17 april mellan klockan 10-17. Vernissage är redan på skärtorsdagen den 13 april klockan 18-20.

2 kommentarer till "Färgblind konstnär debuterar i påsk"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Från Åstorp till Florens på ett halvår

  2. Pingback: Landskrona Direkt | Jonni på nya äventyr

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser