Landskronakonstnärer intog Paris

Konstens huvudstad Paris har i höst fått stifta bekantskap med två Landskronakonstnärer.
Det som började på Galleri Björnen i Åstorp i fjol våras har nu tagit Jonni ”The One & Only” Ekdahl till Florens, Bremen, Köpenhamn och nu senast höstsalongen i Paris. Landskrona Direkt träffade honom i den franska huvudstaden.

– Hur många svenskar är antagna?, undrade Landskrona Direkt, på plats i Paris när den gigantiska höstsalongen invigdes i helgen av den franska kulturministern Francoise Nyssen.

– I think he´s the one and only, sa kvinnan från organisationen bakom den minst sagt spektakulära utställningen som i år arrangerades för 115:e året i rad och pekade mot Jonni Ekdahl.

The One & Only, just så kallar han sig, Landskronakonstnären Jonni Ekdahl som tillsammans med Hjördis Thelander från Saxtorp i helgen var antagna med vars ett verk på  Salon d’automne i Paris.

– Det var efter biennalen i Florens som min amerikanske agent ansåg att jag skulle ha ett artistnamn och på den vägen är det. Jag har dessutom reviderat prislistan på min hemsida. Det var lite mycket att ta en halv miljard för en målning, säger han och ler pillemariskt.

Vi sneglar i prislistan och ser att hans surrealistiska akvarell ”Woody talks to the crowd”  nu är prissatt till 4800 €. (ca 53.000 kr.)

Det är varmt i de väldiga tälten jämte Avenue des Champs-Élysées. Paris har bjudit på en fantastisk höstdag på runt 20 grader. Tusentals vernissagegäster har bildat en kilometerlång kö för att ta sig in och beskåda verk av de 860 antagna konstnärerna från 45 nationer.
–  Vi var drygt 4000 som ansökte. Två svenska kom med, båda från Landskrona, säger Jonni Ekdahl, inte utan en viss stolthet i rösten.

Jonni Ekdahl delar vägg med en japansk konstnär i ett rum specialiserat på Mythes et singularité (Myter och singularitet). En bra bit därifrån, i ett annat tält hittar vi Hjördis Thelander. Hennes tavla ”Alice is coming” är en rejält tilltagen akrylmålning som placerats i kategorin ”konvergens” sidan om en clown.
– Jag förstår inte indelningen riktigt, säger hon.
– Det var dock till stor hjälp när vi lämnade in våra tavlor till hängning igår. Jag tycker dom fått till en helt fantastisk utställning, berömmer Hjördis Thelander, som till skillnad från sin självlärde kollega har em lång bakgrund som konstnär.
– Jag har faktiskt målat i hela mitt liv, säger den i Landskrona så välkände reklamtecknaren och illustratören.
– Motiven i mina målningar är numera uteslutande fantasy, säger hon och gläds åt alla nya kontakter som skapas på det internationella planet.
– Galamiddagen var något helt enastående. Utöver alla konstnärer och kulturpersonligheter som var närvarande så fanns där även gallerister från hela Europa samt flera konstsamlare. Vid vårt bord satt två konstköpare som var mycket intresserade av våra verk. Vi får se om det leder till något mer, avslutar Hjördis Thelander.

Salon d’automne är utöver en årlig höstsalong också en förening som skapades som en motreaktion på den då så konservativa Parissalongen men även mot Salon des Indépendants, då denna var utan jury. Tidigt visades verk av storheter som Paul Gauguin, Paul Cézanne, Henri Matisse, Auguste Renoir och Henri de Toulouse-Lautrec. Sedan 1903 har konstsalongen årligen arrangerats för att visa på de aktuella internationella strömningar som råder inom de olika konstarterna.  Här bjuds bland annat på målningar, skulpturer, gravyrer, fotografier och videos men även mannekänguppvisning, konserter och föredrag. Allt dessutom gratis.

En kort film från invigningen

Till Paris paradgata Champs-Élysées har konstälskare vallfärdat till den årliga höstsalongen i 115 år.
The One & Only med en av arrangörerna.
I gigantiska tält inrymdes samlingsutställningen.
Hjördis Thelander med sin tavla ”Alice is coming”.
Konstens huvudstad Paris har i höst fått stifta bekantskap med två Landskronakonstnärer.

Läs mer om Jonni och Hjördis äventyr i vårt arkiv

Till arkivet