Annons

Ny skandal på äldreboende

Än en gång skakas Attendos äldreboende på Skiftesvägen av en skandal

Att förhållandena på Attendos äldreboende på Skiftesvägen stundtals kritiserats hårt har Landskrona Direkt skrivit om vid ett flertal tillfällen. Trots detta har de ansvariga i omsorgsförvaltningen och omsorgsnämnden valt att bara informera sig om förhållandena genom att tala med de högst ansvariga på boendet. Efter en artikel i HD i fredags verkar det dock som att ”kommunen” vaknat. I ett pressmeddelande meddelar omsorgsförvaltningens chef Christin Jonsson samt kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) att de vill ha ett nytt möte med ledningen, allt för att klargöra vad som hänt och vad som gäller för framtiden.

Annons
 

– Staden ser allvarligt på händelsen som inträffat och kommer begära ett möte med Attendos ledningsfunktion för att säkerställa att bristerna åtgärdas och att kvaliteten höjs på Skiftesvägen, säger Torkild Strandberg (L) i pressmeddelandet.

Jan Allan Beer (L) är ordförande i omsorgsnämnden och han reagerar också starkt på artikeln i HD. Han upprepar nästan ordagrant vad som sägs i pressmeddelandet.
– Jag ser mycket allvarligt på händelsen och kommer därför att begära ett möte med Attendos högsta ledning, säger han.

När Landskrona Direkt skrev om missförhållandena tidigare så var det ett stort antal anställda samt anhöriga som slagit larm. De ansvariga på kommunen litade dock på att den information, som sade att allt var under kontroll, och som de fick från den dåvarande chefen på Skiftesvägens äldreboende. Noterbart är att chefen sedan dess slutat och ersatts av en ny.

Helsingborgs Dagblad avslöjar i fredagens artikel att en dement kvinna med bruten lårbenshals legat i sin säng över ett dygn innan hon, helt nerkissad, fick en dusch för att sedan köras till sjukhus. Detta har fått kommunen att reagera. I pressmeddelandet skriver staden att de begär ” ett möte med Attendo för att säkerställa att eventuella brister åtgärdas.” Kommunen kommer dessutom själv att undersöka vad som inträffat.
– De åtgärder som vi nu vidtar är att starta en egen utredning om händelsen. För cirka två veckor sedan träffade vi ansvarig chef för boendet och kommer nu att begära ett möte med Attendos högsta ledning. Men jag vill också poängtera att vi måste ge både Attendo och vår omsorgsförvaltning lite tid att utreda frågan, säger Jan Allan Beer.

Staden kommer också att följa upp att Attendo anmäler händelsen till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Några funderingar från kommunen på att ta över driften av äldreboendet finns det inte idag.
– Nej det är i nuläget inte aktuellt att vi övertar driften av Skiftesvägen, säger Jan Allan Beer.

Enligt pressmeddelandet genomför omsorgsförvaltningen regelbundet tillsyn av Attendos verksamhet på Skiftesvägen. I samband med tillsyn går man igenom avtalet med leverantören, kraven i avtalet samt kvaliteten på verksamheten och eventuella avvikelser. Staden har också begärt in olika dokument för att säkerställa kvaliteten. Vid de tillsynstillfällen som tidigare har gjorts har inga allvarliga brister upptäckts.

Med tanke på den massiva kritik som Landskrona Direkt skrivit om tidigare så verkar det som att staden blivit förda bakom ljuset vid inspektioner/möten med Attendo på Skiftesvägen tidigare. Jan Allan Beer har inte svarat på just den frågan men att döma av pressmeddelandet så är det uppenbart att staden väljer att tro på ledningen för boendet.
– Vi ska ha en hög kvalitet på alla våra boenden i staden, oavsett om de drivs av en privat utförare eller är i vår egen regi. Genom mötet med Attendo vill vi ha en dialog kring kraven i avtalet och hur man uppfyller dessa, säger Christin Jonsson, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen.

På frågan till Jan Allan Beer om han själv aktivt skulle välja Skiftesvägens äldreboende om någon av hans nära och kära behövde ta in på ett demensboende svarar han tveklöst.
– Ja det skulle jag i och med att jag är övertygad om att de eventuella bristerna kommer att åtgärdas.

Läs mer:

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser