Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.1°C 14m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

(S)öker samarbete

Jonas Esbjörnsson (S) sitter till höger när man kommer ur hissen på Stadshusets översta plan och till vänster återfinns den borgerliga majoriteten, där bland annat kommunalråd Birgitta Persson (M) huserar.

Jonas Esbjörnsson (S) sitter till höger när man kommer ur hissen på Stadshusets översta plan och till vänster återfinns den borgerliga majoriteten, där bland annat kommunalråd Birgitta Persson (M) huserar.

Trots att Socialdemokraterna är stadens största parti så befinner de sig i den igenfrostade frysboxen i det politiska kylskåpet. Partiets kommunalråd, Jonas Esbjörnsson, öppnar gärna  dörrar för framtida allianser, alla dörrar utom en.

Annons
 

Vilka partier kan ni tänka er att bilda en ”allians” med efter nästa val för att få majoritet?
– Vi går till val på en socialdemokratisk politik och söker Landskronabornas förtroende för den. Efter valet så är vi socialdemokrater bereda att samarbeta med alla partier utom med SD.

Socialdemokraterna är stadens största parti och ändå är det få förslag som ni får genom. Hur arbetar ni för att förankra era förslag över blockgränserna?
– Vi lägger förslag i nämnderna, vi lägger motioner med förslag på hur vi tillsammans för Landskrona kan skapa medvind för Landskronaborna. För oss är pragmatism väldigt viktigt, där man kan lyssna, ge och ta. Idrottshallen i Häljarp är ett bra exempel. Det är en fråga som vi socialdemokrater har drivit. Alla partier blev överens om det men knappt sex månader senare presenteras ett helt annat förslag från stadsledningskontoret. Nu skulle det inte bli en ny idrottshall för barnen och föreningslivet i Häljarp. Detta görs utan att det har förts några samtal.

För ni informella överläggningar med något annat parti innan ni lägger era förslag?
– Nej.

I dagarna pratas det mycket om vem som samarbetar med vem, och vem man kan tänkas göra detta med i framtiden för att säkra en majoritet. Hur ser du på  SD:s stöd till treklövern, är det aktivt eller passivt?
– Det är ett aktivt stöd från SD. Under tio års tid har SD varit ett borgerligt parti som möjliggjort treklöverns politik genom att stödja den. Utförsäljningen av Sandvången, privatisering inom äldreomsorgen, besparingarna i välfärden är tre exempel. SD tycker själv att man har ett samarbete och att man är en del av makten och då måste man ta ansvar för de politiska beslut man fattar. Under dessa tio år har det gått ifrån ett passivt till ett mer aktivt stöd där SD får kommunalrådspost i utbyte mot att man stödjer treklöverns politik, avslutar Jonas Esbjörnsson.

Samtliga artiklar i serien:

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser