Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.7°C 12.7m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Liberalerna sitter lugnt i båten

Torkild Strandberg (L) tycks vara nöjd med den politiska situationen i Landskrona.

Trots treklöverns minoritetsstyre har Torkild Strandberg (L) fått fart på hjulen i Landskrona.
Praktiskt taget vartenda klubbslag i såväl kommunstyrelse och fullmäktige har gått hans väg.
Anledningen är att han fått med sig Sverigedemokraterna på tåget. Någon framtida allians med SD ser han inte och ett samarbete med Socialdemokraterna är uteslutet.

Annons
 

Frågan är dock om det var ett lite orosmoln som spred sig över fullmäktigesalen i måndags då Stefan Olsson interpellerade liberalen Mattias Adolfsson i egenskap av ordförande i individ- och familjenämnden.
Svaren på frågorna skulle vara vägledande för hur SD skulle förhålla sig gentemot er i treklövern.
Vad tror du händer nu?
– Mattias redovisar i sitt svar inga nyheter. Det är business as usual. Sverigedemokraterna utgör ett tredje block i Landskronas politik, och är dessutom tredje största parti. Jag har sedan 2006, när jag tillträdde, varit mycket tydlig med att SD ska behandlas som andra. Det står jag fast vid. Vi lyssnar på deras förslag och hoppas att de lyssnar på våra. Bra förslag har jag inga problem med att bifalla, oavsett vilket parti de kommer ifrån, svarar Torkild Strandberg.

I en artikel i HD (15/1) hävdar Stefan Olsson (SD) att han, i utbyte mot en kommunalrådsplats, ger treklövern ”fortsatt stöd till styrandet” av Landskrona. Stämmer påståendet?
– SD har fått en kommunalrådspost på halvtid utifrån sitt valresultat, som kommunens tredje största parti. Allt annat vore, mot bakgrund av valresultatet, i min värld svårt att stå för. Vi ska ha samma krav på SD som på andra partier, då ska de också självklart ha samma förutsättningar.

Tycker du att detta ligger i linje med vad er partiledning gått ut med i dagarna? Att det inte ska finnas något samarbete med SD?
– SD har fått en kommunalrådspost utifrån sitt valresultat. Jag tycker att det skulle vara konstigt om ett parti av den storleken, skulle få helt andra förutsättningar att arbeta politiskt än vi andra.

Pratar du med Jan Björklund eller någon annan i partiledningen om aktivt eller passivt stöd/samarbete med SD?
– Vi har ofta diskussioner i partiet om det politiska läget i Sverige. Det ingår liksom i syftet med att vara med i ett parti.

 Var går gränsen för vad som är ett samarbete och stöd? Du och Stefan Olsson snackar ju trots allt ofta.
– Jag talar med de som vill tala med mig. Jag ser det som en del av mitt uppdrag, och faktiskt en skyldighet.

I den nämnda HD-artikeln säger Stefan Olsson att de aldrig sitter i överläggningar med treklövern. Samtidigt hävdar han att treklövern inte lägger fram förslag som de inte vet att de har majoritet för.  Innebär detta att du har informella överläggningar med SD först för att sedan förankra allt i treklövern?
– Nej. Jag har en ganska bra bild över vad som är politiskt gångbart i kommunen. Jag driver inte frågor där jag vet, eller kan misstänka, att en majoritet är emot. Det vore slöseri med både pengar och dyrbar tid. Och ibland tappar vi frågor.

Vid förra valet fick ni och SD drygt 44 procent av rösterna i Landskrona. Kan du tänka dig att styra tillsammans med SD om ni tillsammans får egen majoritet efter nästa val?
– Vi har ett välfungerade och etablerat samarbete i treklövern. Det är min ambition att detta ska fortsätta efter valet.

Är en sådan lösning närmare än att ni skulle styra tillsammans med Socialdemokraterna?
– Som sagt, jag fortsätter gärna i treklövern. Socialdemokraterna, till skillnad från SD, har genomgående motsatt sig och motarbetat de utvecklingsprojekt som nu är synliga och bär frukt i Landskrona. Ett samarbete med S skulle utifrån detta idag sakna alla förutsättningar.

Samtliga artiklar i serien:

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser