Annons
Måndagen den 17:e januari
3°C 4.6m/s
Dagens namn: Anton, Tony

PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Detta är läsarnas plats på Direkten! Du mejlar ditt alster till adressen: info@landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer.


Fria resor för 70+

2017-06-05

Enligt Kommunal Lagen 1 Kap. 4 § så är man medlem av en kommun, om man är bokförd i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller är taxerad till kommunalskatt där. Enligt 2 Kap. 2 § gäller att kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.
Nu har uppenbarligen Kommunstyrelsens ordförande bestämt att det finns sakliga till skäl varför personer, som uppfyller förutsättningarna i 1:4, inte skall omfattas av fria resor, på angivna tider, till och från Hven. Personer 70+ bosatta på Hven, lagfarna ägare till fastighet på ön, taxerade till kommunalskatt där, har alltså inte samma rätt till fria resor inom kommunen, som personer bosatta i Glumslöv, Häljarp och Asmundtorp. Så Torkild Strandberg vilka är de sakliga skälen, enligt 2 kap. 2 §, till varför jag inte kan resa fritt till Hven, medan jag kan göra det till Glumslöv, Häljarp och Asmundtorp? Är det något jag missat?

Björn Lind


Kloka ord Jonas Esbjörnsson (S)

2017-06-05

Häromdagen (2017-06-01) presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget. Jonas inledde presentationen/presskonferensen med att konstatera: ”FESTEN ÄR SLUT!”.

Landskrona har en befolkningsökning men, men… Landskrona har också höga arbetslöshetssiffror och en förhållandevis låg utbildningsnivå. Med de förutsättningarna så är det skolbänken som gäller – annars blir det inga pengar i plånboken hos morgondagens pensionärer.

När Jonas pekar på behovet av ett lokalt kunskapslyft, kan jag således bara applådera, likaså högskoleutbildning till Landskrona i någon form. På den tiden det begav sig, 1975-1985, organiserades bl.a. universitetsutbildning i skatterätt utanför universitetsorten Lund. Så skedde t.ex. i Växjö och via olika studieförbund (TBV). Jag hade då examinationsansvar för en kurs inom civilekonomutbildningen, ”Beskattningsrätt med associationsrätt.”

Det är länge sedan, men varför inte låta Landskrona-ungdomarna prova på universitetsutbildning på hemmaplan.

Gräsrotsinitiativ räcker inte för att få igång kursverksamhet.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet


Motorvägen i Borstahusen

2017-06-05

Jag håller helt med Alexander Halldén.
Bilar kommer rusande och tjutande längs Erikstorpsvägen
Inte sällan på vänster sida om refugerna.
Jag har själv lyckats att undvika att bli påkörd då jag i min enfald trodde att det var ett övergångsställe.
Men som den vänlige bilisten upplyste mig så var det inget övergångsställe utan bara ett före detta – så kom inte här och tro nåt!
Det finns bara ett sådant längs hela långa sträckan och det är vid Svaneholms rondellen!
Jag har påtalat detta för ansvarig men ännu har ju ingen blivit påkörd så det lär väl dröja innan HerrGårman-skyltarna kommer tillbaka – om nu inte den falska tryggheten är för stark!

Håkan Lans


Vd:ar

2017-06-02
Vd:ar kommer och går
bara Kenneth H. består
Bengt Nissler

Tidningar med mera

2017-06-01

När Lennart Andersson skriver något väcks minnen i mitt huvud.
Vi är ju båda gamla landskroniter.

Vad hade min familj för tidningar? Jag minns att på tjugotalet och början av trettiotalet hade vi Landskrona Posten som var en sexdagarstidning och på söndagen köptes lösnummer av Sydsvenskan av gatuförsäljare. Det fanns också Korrespondenten Landskrona tidning men den hade vi inte. Den kallades Korren.

Landskrona Posten ägdes av konsul Arvid Friberg, en av stadens bäst ställda. Tidningen hade också tryckeri, vilket kanske var ekonomiskt lönande. Hans fru var danska och man trodde att danska pengar hjälpte familjens livsstil. Sonen Göran var min bäste vän. Jag var ofta hos honom i deras fina villa med stor trädgård. Den låg snett bakom läroverket sett från Skolallén där jag bodde. Fråga mig inte om adressen. Barn har ingen anledning att kunna adresser utom sin egen. Man hittar ändå dit man vill komma. Fribergs hade både jungfru och en stadig kokerska. Och en stor fin bil som de körde i till Viken för att spela golf. Eftersom jag och Göran var oskiljaktiga fick jag följa med.

Göran och jag besökte ibland tryckeriet. Det var mycket arbete med att trycka en tidning. Varenda bokstav måste för hand gjutas in på en liten metallplatta för en rad i tidningen. Plattan var av bly eller tenn eller en blandning. Jag vet inte vilket men med den gick det att gjuta tennsoldater så vi fick med oss hem några plattor.

Göran Hammarström


Igen!?!

2017-05-30
Torkild Strandberg,
F-n nu glömde du kallbadhuset igen!
 
Björn Lind
 

Var ligger Barsebäck?

2017-05-30

I Dagens Nyheter, som jag prenumererat på sedan jag på 60-talet bodde på Slottsgatan 2A i Landskrona och alltid beundrat för tidningens korrekthet och goda språk, dyker det idag på Sporten upp en rejäl groda. Så här står det:”På torsdag sparkar Nordea Masters i golf i gång på Barsebäck Golf & CC utanför Malmö”.

Häpnadsväckande kunskaper om geografi, eller hur?

Lennart Andersson


Efterlysning av katt

2017-05-30

Vi saknar vår katt, Nova.
Päls: blå (grå) med vitt på haka, tassar och bringa. Öronmärkt.
Nova bor i Axeltofta men kan ha tagit sig till Häljarp och dess omgivningar.
Någon som sett henne?
Kontakta då oss på 0720-203337, Annika eller 0709-627245, Joakim.
Du som har stuga  i Axeltofta eller bor i omgivningen, ta gärna en extra titt om du kan se Nova.

Tack.
Annika Hultgren


Replik till Torkild Strandberg

2017-05-29

Precis som jag anade så svarade inte Torkild eller någon av hans politiska kollegor på min fråga –  kommer det under er ledning av kommunen bli så att folk kommer att bli utan arbete på grund av ekonomin?

Ditt svar var bara det standardsvar vi sett i alla dina repliker de senaste åren, det är jättebra det byggs etc. tycker jag med. Men vad gäller för de som är anställda  i kommunen/staden, ska enskilda tvingas gå?? Redan nu har personal fått negativa besked, helt plötsligt hade man både dålig ekonomi, arbetsbrist och övertalighet. Det finns många som gärna kan berätta mer för dig vid ett personligt möte. Det är din uppgift i egenskap av kommunstyrelseordförande att kunna ge ett rakt svar på detta.

 

Fredrik Rosengren


Torkild Strandbergs svar till Fredrik Rosengrens "Överflödiga i stadshuset?"

2017-05-29

Det finns ingen motsättning mellan att Landskrona växer och en hög kvalitet på skola och äldreomsorg. Tvärtom! Att Landskrona utvecklas är i själva verket en förutsättning för att vi långsiktigt ska kunna hålla en hög nivå på välfärden. Just nu utvecklas Landskrona i snabb takt. Företag och handel etablerar sig – Elgiganten, Biltema, Rusta och Max är alla på väg in. Engelska skolan öppnar i höst. Nya bostäder byggs, och äldre fastigheter renoveras. Årets budgetförslag innehåller många nya satsningar. Exempel är förskolor i Glumslöv och Häljarp, gratis kollektivtrafik för de över 70 år, ny släckbil och räddningsbåt, en gång- och cykelväg mellan Glumslöv och Ålabodarna och nya lekplatser. 

Årets budget innehåller varken generella sparbeting eller någon skattehöjning. Det råder ingen motsättning mellan att staden utvecklas, att företag och människor söker sig hit och att Landskrona stad ska bedriva en bra verksamhet.  Tvärtom! Privata investeringar i näringsliv, handel och boende är nödvändiga för att långsiktigt och uthålligt klara en bra välfärd med en bra skola och bra omsorg. Därför är det glädjande att nästan 2000 nya jobb tillkommit i privat sektor sedan 2007. 

Torkild Strandberg,
Kommunstyrelsens ordförande (L)Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser