Doktor Keramik för första gången i stan

Lilian Carlsson Pähn är född och uppväxt i Landskrona. Idag bor hon i Småland. Till påsk kan du se hennes konst på Galleri Direkt.
Årets största konsthelg inleds traditionsenligt under påsken och naturligtvis bjuds det på en spännande utställning på Galleri Direkt på Gamla Kyrkogatan i Landskrona. En av de sju konstnärerna som visar upp sina alster är Lilian Carlsson Pähn som, trots att hon är född och uppväxt i Landskrona, aldrig ställt ut i staden.

Länge såg det ut som att konsten var det hon skulle leva på livet ut. Efter gymnasiestudierna i Landskrona gick hon på en förberedande konstutbildning på Sundsgårdens Folkhögskola. Därefter väntade en konstutbildning med keramik som inriktning under två år på Östra Grevie Folkhögskola på 1970-talet.
– Efter det så arbetade jag fem år som keramiker i hantverkskollektivet Handkraft i Kalmar, säger Lilian Carlsson Pähn.
– Men ibland tar livet vändningar, som man ej räknat med, vilket innebar att största delen av det yrkesverksamma livet har ägnats åt annan verksamhet än den konstnärliga. Jag blev läkare, säger hon.

När pensionsåldern började närma sig togs arbetet med lera upp igen och det byggdes en keramikverkstad på gården utanför Björköby i Småland där hon bor idag.
– Det skedde under pandemin Covid-19 2020.

Lilian Carlsson Pähn berättar om sitt konstnärsskap.
– Inställningen till att arbeta med stengodslera är att tillverka bruksföremål genom drejning, kavling och ringling. Att skulptera är ett sätt att bearbeta och uttrycka händelser i livet. Det finns alltid en tanke bakom skapandet.

Övriga konstnärer som ställer ut är Sofia Björne, Anna Elofsson, Birgitta Ekholm, Elena Hafström samt Kristian och Ninna Mandin.

Utställningen Konst i Påsk på Galleri Direkt, Gamla Kyrkogatan 21, pågår den 15-24 april. Öppettider:  11-15 samtliga helgdagar samt 14-17 på vardagarna.

Läs mer:

Till arkivet