Färgstarka Anna ratar svart

Ystadbon Anna Elofsson har växt upp i Landskrona och längtar nu efter att få visa upp sina färgglada tavlor på Galleri Direkt.
Blommor och djur. Och allt i färg. Det är konstnären Anna Elofssons melodi. Nio av hennes originalverk hänger till beskådan på Galleri Direkt under utställningen som har vernissage på långfredagen.

Anna Elofssons verk skiljer sig mycket från varandra. En sak har dock alla gemensamt.
– Jag använder aldrig svart. Mörka färger är ok men aldrig svart. Svart färg blir som hål i canvasen. Svart är livlöst, säger hon och skrattar.

Det är alltså ingen blek konst som konstnären visar upp.
– Jag älskar färg. Färg är för mig ren energi, säger hon och vidareutvecklar.
– Det händer saker rent kemiskt i kroppen när man utsätts för färg. Och jag känner att jag behöver mycket.

Mycket kreativitet
Anna Elofsson har alltid varit kreativ. Hon gick estetutbildning på gymnasiet.
– Men då var det fråga om att rita och det går inte att jämföra med att måla. Rita är linjer medan målning handlar om ytor, säger hon.

Sömnad har varit en annan avdelning som konstnären vurmat för. Hon har exempelvis arbetat som kostymtecknare och ateljésömmerska på flera teatrar, bland annat Skånska Teatern när den huserade i Landskrona.

En skalbagge visade vägen
Sedan kom livet emellan och hon hamnade på Österlén. Hon gifte sig, fick två barn, skilde sig och hamnade i en lägenhet i Ystad. Även där var det sömnad som stod för inkomsterna men det skulle ändra sig. Bland annat så utbildade hon sig till trädgårdsmästare. Sen kom det där med konsten in i hennes liv.
– Jag var sjukskriven en period och ville starta om helt. Detta var sommaren 2019. Jag köpte helt enkelt en canvas och färg och målade en skalbagge. Jag älskar skalbaggar. Och jag tyckte den blev så himla fin att jag ville ställa ut den. Jag kontaktade ett hotell i Ystad och frågade om jag fick ställa ut hos dom och de sa ja. Tre veckor och ett flertal målningar senare så hade jag min första utställning, säger hon och fyrar av ännu ett leende.
– Och sedan har det gått av bara farten. Nu tar jag vissa uppdrag inom trädgårdsmästeriet. Men annars är det målning för hela slanten.

Allt det kreativa sker i en trea i Ystad.
– Jag skulle behöva mer yta. Som det är nu så delar pojkarna rum och mitt kombinerade vardagsrum och ateljé är ett enda stort kaos.

Att hon nu ska ställa ut i Landskrona är stort.
– Jag har bott i Landskrona till vuxen ålder, så det känns mycket speciellt. Dessutom älskar jag dessa lokalerna. Det kommer att bli en fantastisk utställning, avslutar Anna Elofsson.

Utställningen Konst i Påsk på Galleri Direkt, Gamla Kyrkogatan 21, pågår den 15-24 april. Öppettider:  11-15 samtliga helgdagar samt 14-17 på vardagarna.

Övriga konstnärer som ställer ut är Sofia Björne, Birgitta Ekholm, Lilian Carlsson-Pähn, Elena Hafström samt Kristian och Ninna Mandin.

Läs mer:

Till arkivet