Annons

Idag fyller teatern 120 år

Den 22 september 1901 var det kunglig förinvigning av Landskrona teater.

Uppdaterad 10.30 2021-09-22

Idag för exakt 120 år sedan invigdes Landskrona teater av Kung Oscar II under ytterst festliga former. Jubileet firas den 5 november under den andra Kulturnatten i Landskrona.

Annons
 

Söndagen den 22 september 1901 var det kunglig förinvigning av teatern. Kung Oscar II var på sin årliga harjakt på Ven 1901 och skulle även fira 300-årsjubileet av Tycho Brahes död. Staden hade inte haft kungligt besök sedan 1874 och passade på att locka kungen till Landskrona. Vi förinvigningen gavs en tablå med de nio muserna,  så populär att ridån fick gå upp fyra gånger.

Den officiella invigning skedde sedan måndag 7 oktober då Selanders teatersällskap gav Regina von Emmeritz.  Det var en högtidlig invigning med herrar i frack och damerna i eleganta soaréklänningar under teaterkapporna. Tyvärr var det hiskeligt väder med kraftigt regn och i garderoben hann man inte ta hand om de dyvåta ytterplaggen i den takt man tänkt sig. Efter väl tilltagen akademisk kvart kunde programmet börja.

Fredagen den 5 november 2021 är det så generalrepetition för Kungatalet. Om en teater som ska invigas av kungen. Det är en nyskriven föreställning för barn skriven speciellt för Landskrona teaters 120-årsjubileum av och med Albin Ganovic och Dan Kandell.

Hur blir det med stolarna?
I våras skrev vi om att kulturförvaltningen funderade på hur man kan få till en flexiblare teatersalong. Var stolarna rent av på väg ut?
Landskrona Direkt har åter ställt frågan till avdelningschef Sverker Haraldsson.
– Vi får göra en projektering. En ingenjör får titta på hur det ser ut under det slutande golvet i salongen. Vi vet idag inte hur det ser ut där. Sen får ta fram en prisbild vad det kan kosta att göra om salongen, säger  Sverker Haraldsson. Med andra ord, det återstår en del innan kulturförvaltningen är redo att gå till beslut.

Läs mer:

De nio muserna, rev ner applådåskor.

Att skåda operan La Traviata på Landskrona Teater i januari 1905 kostade från 50 öre upp till 2 kronor, beroende på plats i salongen.

 

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser